Dobro došli na sustav za e-učenje Merlin

Virtualno okruženje za e-učenje u visokom obrazovanju
Prijava kao gost
Merlin 17/18

Novosti

Otvaranje kolegija na sustavu Merlin za akademsku 2018./2019. godinu

Poštovani,
s obzirom na završetak nastave u akademskoj godini 2017./2018. moguće je otvoriti e-kolegije za novu akademsku godinu 2018./2019. E-kolegiji koji se otvaraju za novu akademsku godinu trenutno su smješteni na sustavu Merlin za akademsku godinu 2017./2018.

Prilikom otvaranja e-kolegija u nazivu kolegija dodat će se prefiks 1819 (npr. 1819 Matematika). Nova inačica sustava Merlin za akademsku godinu 2018./2019. biti će dostupna od 3. rujna 2018. E-kolegiji iz akademske godine 2017./2018. će tada biti arhivirani i biti dostupni na sustavu u arhivi e-kolegija.

Otvoren deset tisućiti e-kolegij na sustavu za e-učenje Merlin na kraju akademske godine 2017./2018.

Akademsku godinu 2017./2018. završavamo s 10.000 e-kolegija na sustavu Merlin. Time se broj e-kolegija od prošle akademske godine povećao za više od 3.000. Samo u ovoj akademskoj godini na sustavu sudjeluje više od 5.800 nastavnika i preko 54.000 studenata.

Virtualno okruženje za učenje (sustav Merlin) sastoji se od sustava za e-učenje, sustava e-portfolio i sustava za webinare te je povezan sa sustavom ISVU. Sustav Merlin koristi se na nacionalnoj razini i to na sveučilištima u Zagrebu, Rijeci, Zadru, Splitu, Osijeku, Dubrovniku, Sveučilištu Sjever i Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a koriste ga i mnoga veleučilišta i visoke škole.

Ustanove na sustavu Merlin dobivaju svoj virtualni prostor u kojem otvaraju e-kolegije, a također imenuju i institucijske administratore koji nadgledaju i administriraju virtualni prostor svoje ustanove. Ulogu institucijskog administratora na sustavu Merlin do sada je iskoristilo 67 ustanova. Sustav Merlin je povezan i sa sustavom ISVU čime je olakšano otvaranje e-kolegija, upis studenata kao i izvoz konačne ocjene e-kolegija. Tu mogućnost koristi 45 ustanova.

Odgovaranje na obavijesti sa sustava Merlin

Poštovani korisnici sustava Merlin,

s obzirom na veći broj upita vezanih uz odgovaranje na obavijesti sa sustava Merlin putem email-a, ovim putem Vam želimo pojasniti zašto na sustavu Merlin nije moguće odgovoriti na obavijesti sa sustava Merlin putem emaila.

Naime, mnogi pružatelji email usluga (što strani, ali i domaći) primjenjuju stroga DMARC pravila (https://en.wikipedia.org/wiki/DMARC) čime se onemogućava primanje email poruka poslanih u ime druge osobe (npr. email poruka poslana sa sustava Merlin u kojoj je adresa pošiljatelja jednaka email adresi nekog korisnika sustava može biti blokirana od strane email poslužitelja primatelja). S obzirom da bi ova mogućnost uzrokovala da jako veliki broj obavijesti sa sustava Merlin nikad ne bude isporučen korisnicima, sve obavijesti se šalju s adrese moodle-a@srce.hr.

Odgovor je potrebno poslati preko samog sustava Merlin putem poveznice u sadržaju svake email obavijesti.

Hvala na razumijevanju,
Tim Centra za e-učenje

Online tečajevi o radu u sustavu Merlin

Zbog sve većeg broja korisnika sustava Merlin s udaljenih lokacija, Centar za e-učenje Srca korisnicima i onima koji će to tek postati, omogućava upoznavanje s osnovnim i naprednim mogućnostima sustava Moodle kroz online tečajeve. Do sada je izrađeno sedam online tečaja kojima polaznici mogu pristupiti bilo kada osim online tečaja „Osnove rada u sustavu Merlin“ čiji je upis ograničen na prvih sedam dana svakog mjeseca. Kroz online tečajeve prikazana je primjena različitih aktivnosti i resursa kao primjeri nastavnicima za korištenje u svojim e-kolegijima.

Tečajevima se pristupa na adresi https://mod.srce.hr/online-tecaj/, a više o sadržaju istih možete pročitati na web stranici Centra za e-učenja Srca.


Helpdesk

Helpdesk

Za sva pitanja javite se Centru za e-učenje:
Online upit
E-mail: moodle@srce.hr
01/616 5171 (radnim danom od 8 do 16)
Najčešće postavljena pitanja