Upoznavanje studenata s osnovnim pojmovima kliničke psihologije, poučavanje osnovama kliničkoga pristupa u psihologiji, razlikovanje i sistematizacija kliničkih intervencija, prikaz glavnih etičkih načela u radu kliničkih psihologa, pregled najčešće korištenih metoda psihodijagnostike, poticanje na promišljanje o suvremenim problemima kliničke procjene i psihoterapije, specifikacija abnormalnoga ponašanja i doživljavanja.

Nakon odslušanog kolegija i položenog ispita, studenti će razumjeti zakonitosti ljudskog razvoja i poznavati promjene u tjelesnom, kognitivnom, socio-emocionalnom razvoju i razvoju ličnosti u ranom, srednjem i kasnom djetinjstvu te adolescenciji. Studenti će steći znanja koja im omogućuju razlikovanje tipičnog razvoja djece i adolescenata od onih s problemima u razvoju te utvrđivanje rizičnih i zaštitnih činitelja razvoja na razini pojedinca, obitelji, vršnjaka i šire okoline. Temeljem stečenih znanja studenti će kroz samostalan rad, seminare i grupne rasprave usvajati vještine za planiranje aktivnosti za poticanje pozitivnog ponašanja i suzbijanje neprihvatljivog ponašanja djece i mladih.

Cilj predmeta je objasniti važnost odnosa s medijima primijenjujući relevantne komunikacijske teorije i suvremeni model odnosa s javnošću. U uvodnim će se predavanjima predstaviti i povijesni razvoj odnosa s medijima, što studetima omogućuje uvid u razlike sa suvremenim modelom odnosa s medijima, koji je predmet poučavanja ovoga kolegija. Suvremeni model počiva na istraživanju: kako medija tako i organizacije. Stoga će studenti biti upoznati ne samo s važnošću istraživanja već i s metodama analize kako medija tako i organizacije. Nadalje, pobliže će se objasniti proces posredovanja informacija kao i proces upravljanja informacijama. U tom kontekstu definirat će se vertikalni i horizontalni tijek informacija unutar organizacije. Također, istaknut će se temeljne vrijednosti potrebne za ostvarenje kvalitetnih odnosa s novinarima. Za suvremeni model odnosa s medijima od ključne su važnosti i strateško planiranje te metode vrednovanja, stoga će se i tim temama dati značajan prostor. S posebnim naglaskom na formu i stil, upoznat će se studente s najvažnijim taktikama u odnosu s medijima kao što su priopćenja, intervjui, konferencije za medije, pri čemu se neće izostaviti ni mrežne stranice niti društvene mreže organizcije.

The course offers an introduction to basic elements of understanding and explaining human social behavior from the perspective of both contemporary social sciences and philosophy of science. The course is held exclusively in English.

Kolegij nudi uvod u glavne elemente razumijevanja i objašnjenja društvenog ponašanja iz perspektive suvremenih društvenih znanosti i filozofije znanosti. Kolegij se održava isključivo na engleskom jeziku.