Kolegij Morfologija 1 namijenjen je studentima 2. semestra 1. godine dvopredmetnog preddiplomskog studija Ruski jezik i književnost. Studente se upoznaje s osnovama morfologije, morfemike i tvorbe riječi; s leksičkim i gramatičkim morfemima (korijenom i afiksima); osnovnim tvorbenim načinima (morfološkim, morfološko-sintaksnim, leksičko-sintaksnim i leksičko-semantičkim). Zatim ih se upoznaje s osnovnim vrstama riječi: 1. Imenicama (podjela i deklinacija), 2. Pridjevima (podjela, deklinacija i stupnjevanje); 3. Prijedlozi (podjela i funkcija); 4. Veznici (podjela i funkcija); 5. Čestice (podjela i funkcija) te 6. Uzvici i onomatopeje.

Kolegij Ruski romantizam izvodi se kroz kombinaciju predavanja i seminara u omjeru koji zahtijeva određena materija koja se obrađuje kroz dva modula. Uvodni modul će predstaviti studentima/icama činjenično znanje o društveno-povijesnom kontekstu nastanka romantizma s posebnim osvrtom na ruske prilike i ruski romantizam. Studentima/icama će se demonstrirati osobitosti i zakonitosti ruskog stiha prve polovine 19. stoljeća te će se uvježbati u formalnoj interpretaciji poezije i analizi ruskog stiha. Predavanja i seminari iz modula koji slijedi će se koncentrirati na same tekstove odabrane prema načelu reprezentativnosti i žanrovske raznolikosti. U čitanju će se koristiti najrazličitiji pristupi tekstovima, a poseban naglasak bit će stavljen na dijalog s tradicionalnijim pristupima odabranim naslovima, na raspravu o adaptaciji nakon filmskih projekcija te na predstavljanje marginaliziranih autorica ovog razdoblja. 

Kolegij Uvod u lingvistiku namijenjen je studentima 2. semestra 1. godine dvopredmetnog preddiplomskog studija Ruski jezik i književnost. Studenti usvajaju nova znanja iz područja općega jezikoslovlja i detaljnije se upoznaju s ruskim jezikoslovljem, njegovim predstavnicima, školama i znanstvenim dostignućima. Studente se upoznaje s osnovama jezikoslovlja od samog početka bavljenja jezikoslovnim pitanjima: od mitova do suvremenih jezikoslovnih spoznaja, a kronološki su to: Jezikoslovlje u staroj Grčkoj i Rimu; Indijska jezična tradicija; Jezikoslovlje srednjega vijeka i razdoblje prosvjetiteljstva; Poredbeno i povijesno jezikoslovlje; Opće jezikoslovlje – jezikoslovlje kao samostalna znanost; Mladogramatičari. Rusko jezikoslovlje 19. st.; Strukturalizam F. de Saussurea; Praška škola; Funkcionalizam i realizam A. Martineta. Danski strukturalizam;Opisno jezikoslovlje u SAD-u; Sovjetsko jezikoslovlje; Suvremeno jezikoslovlje; Hrvatsko jezikoslovlje; Genetsko-tipološka klasifikacija jezika.