Kolegij proučava staroslavenski jezik kroz dvije razine njegovog ostvaraja: lingvističku i kulturno-povijesnu. Pri promatranju njegove gramatike i pravopisa, studenti upoznaju specifična jezična pravila koja staroslavenski jezik čine prvim književnim jezikom svih Slavena. Jezik se obrađuje sustavno, kroz sve jezične razine: fonološku, morfološku, sintaktičku i semantičku. Kulturno-povijesna razina proučavanja staroslavenskog jezika obuhvaća teme poput uvjeta njegova nastanka, nastanka i uporabe staroslavenskih pisama, proučavanja života Svete braće te promatranja kanonskih i drugih važnih spomenika staroslavenskog jezika te važnih ruskih srednjovjekovnih tekstova.

Kolegij je namijenjen usvajanju elementarnih znanja o sintaksi jednostavne rečenice ruskoga jezika te primjeni tih znanja u jezičnoj praksi kroz sljedeći sadržaj:

Problematika definiranja temeljnih sintaktičkih pojmova. Ruska terminologija. Sintagme. Vrste jednostavnih rečenica. Jednokomponentne rečenice. Rečenični dijelovi (članovi): subjekt, predikat, objekt, atribut, priložne oznake. Vokativi i ostali elementi koji usložnjavaju strukturu jednostavne rečenice.

Kolegij Visoki realizam izvodi se kroz kombinaciju predavanja i seminara u omjeru koji zahtijeva određena materija koja se obrađuje kroz dva modula. Predavanja i seminari prvenstveno će se koncentrirati na odabrane tekstove, ali i na predstavljanje visokog realizma, karakteristike ove faze realizma te naglašavanje veze s modernističkim kretanjima koja slijede. Predočit će se i društveno-povijesni kontekst ovog razdoblja u Europi i u Rusiji. U čitanju će se koristiti najrazličitiji pristupi tekstovima, a poseban naglasak bit će stavljen na dijalog s tradicionalnijim pristupima odabranim naslovima i na raspravu o adaptaciji nakon filmskih projekcija. Primijenit će se i produbiti znanja stečena na kolegiju Rani i razvijeni realizam.