Utvrđivanje kvalitete, biodinamika animalnih proizvoda je izborni predmet studenata specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, studijskog usmjerenja Održiva i ekološka poljoprivreda. Predmetom su obuhvaćeni sadržaji o biotehnologiji namirnica animalnog podrijetla i ekologiji nultog rasta u zaštiti namirnica,  primjeni zaštitnih kultura i kultura plijesni u proizvodnji, pohrani i podizanju kvalitete namirnica animalnog podrijetla. Također se obrađuje primjena suvremenih ambalažnih materijala u higijenskim i ekološkim pristupima novim marketinškim zahtjevima tržišta uz sljedivost proizvoda i primjenu HACCAP sustava.

CILJ PREDMETA: Osposobiti studenta da koristi moderne biotehnolgije u proizovodnji, konzerviranju i pohrani namirnica animalnog podrijetla.

Odabrana poglavlja iz animalne fiziologije i toksikologije je izborni predmet studenata specijalističkog diplomskog stručnog studija Poljoprivreda, studijskog usmjerenja Održiva i ekološka poljoprivreda. Predmetom su obuhvaćene vrsne specifičnosti u fiziologiji probavnog sustava domaćih sisavaca i peradi; vrsne specifičnosti u fiziologiji reproduktivnog sustava domaćih sisavaca i peradi te specijalna fiziologija stanice. Odabrana poglavlja iz toksikologije obuhvaćaju podiobu otrova prema jakosti i načinu djelovanja na organizam. Svrha predmeta je pripremiti studenta za razlikovanje životnih procesa i reakcija životinja na svoju okolinu.

CILJ PREDMETA: osposobiti studenta da razlikuje reaktivno funkcioniranje organizma sisavaca i peradi u uvjetima stresnih situacija konvencionalnog načina držanja (svjetlo zagađenje, buka, metabolička prenapregnutost zbog forsiranih proizvodnih svojstava) od ekofizioloških problema u uvjetima integriranog ili ekološkog načina držanja (izloženost štetnom djelovanju otrovnog bilja, bitoksina i različitih otrovnih tvari). Student će ranim prepoznavanjem pravog uzroka biti sposoban prosuditi situaciju i poduzeti pravovremene preventivne radnje u očuvanju blaga.