Upoznavanje studenata s osnovnim postupcima  i glavnim primijenjenim tehnologijama oblikovanja kovinskih materijala deformiranjem. Upoznati studente s posebnostima, prednostima i nedostacima pojedinih tehnologija oblikovanja deformiranjem. Stečene spoznaje će omogućiti studentima  uvid u razvitak i razumijevanje novih primijenjenih postupaka oblikovanja kovinskih materijala deformiranjem.

Ciljevi predmeta:

  1. Upoznavanje studenata s osnovnim pojmovima recikliranja materijala, načinima karakterizacije i pripreme različitih materijala.
  2. Objašnjenje osnovnih postupaka recikliranja različitih materijala.
  3. Približavanje uloge recikliranja u očuvanju okoliša i prirodnih resursa.

Na kolegiju se stječe poznavanje osnovnih zakonitosti iz područja opće kemije. Upoznaje se s podjelom tvari i strukturom elektronskog omotača. Upoznaju se tipovi kemijskih veza. Stječe se razumijevanje građe periodnog sustava kao i zakonitosti odvijanja kemijskih reakcija. Poseban naglasak je na reakcijama u otopinama.

Definira se pojam određenog i neodređenog integrala te iskazuje veza među njima (Newton-Leibnizova formula). Usvajaju se osnovne tehnike integriranja: tablično, metoda supstitucije, metoda parcijalne integracije te integriranje jednostavnijih racionalnih funkcija. Usvaja se i elementarno numeričko integriranje. Rješavaju se diferencijalne jednadžbe sa separiranim varijablama i linearne diferencijalne jednadžbe prvog reda. Rješavaju se sustavi linearnih jednadžbi raznim metodama: metoda supstitucije, Gaussova metoda eliminacije, Cramerovo pravilo. Definira se pojam reda i konvergencije reda te usvajaju d'Alembertov i Cauchyjev kriterij konvergencije. Usvaja se pojam radijusa konvergencije reda potencija i pojam Taylorovog reda.

Ponavlja se pojam skupa s naglaskom na skupove brojeva. Utvrđuju se svojstva realnih i kompleksnih brojeva. Definira se pojam funkcije i grafa funkcije. Detaljno se izučavaju grafovi elementarnih funkcija, te svojstva linearne i kvadratne funkcije. Vježba se određivanje domene funkcije, kompozicije funkcija i inverzne funkcije. Vježba se određivanje limesa niza i limesa funkcije. Definira se pojam derivacije, te uvježbavaju pravila deriviranja. Primjenjuju se derivacije na određivanje tangenti, lokalnih ekstrema, intervala monotonosti, intervala konveksnosti/konkavnosti, te na crtanje grafova funkcija.

Na kolegiju se stječe poznavanje i razumijevanje temeljnih zakonitosti iz  kemije. Upoznaje se s podjelom i strukturom tvari te vrstama kemijskih veza. Stječe se razumijevanje građe periodnog sustava kao i zakonitosti odvijanja kemijskih reakcija.

Cilj predmeta je upoznati studente sa organizacijom kontrole u metalurškoj praksi, načinom uzorkovanja, metodama ispitivanja kovinskih materijala i vrstama grešaka. Daje se pregled svih metoda ispitivanja kovinskih materijala a posebno se detaljno razrađuju mehanička ispitivanja (statička i dinamička) i  nerazorna ispitivanja. U okviru vježbi studenti rade jednu ili više vježbi od svake metode (osim puzanja, umora materijala i rendgenskih ispitivanja).

U okviru kolegija studenti ovladavaju osnovnim znanjima potrebnim za razumijevanje procesa i proizvoda osvovnih industrijskih procesa, kao što su naftno-petrokemijska industrija, cementan industrija i dr. Nadalje, usvajaju znanja o utjecaju tehnoloških procesa na okoliš te o razvoju novih tehnoloških rješenja u skladu s održivim razvitkom.

Ciljevi predmeta:

1. Steći znanje o pojedinim oblicima energija.

2. Steći znanje o vrstama pretvorbi energetskih stanja iz jednog oblika u drugi.

3. Steći znanje o važnosti i načinima postizanja optimalne energetske učinkovitosti u industrijskim procesima dajući važnost na toplinske procese.

4. Steći znanje o mogućnostima smanjenja emisija onečišćujućih plinova.

Upoznavanje studenata s filozofijom i etikom grčke civilizacije budući je njen pristup filozofiji i etici oblikovao današnju civilizaciju zapada. Naučiti studente kritički promišljati o suvremenim društvenim problemima i otvoreno komunicirati u svjetlu etičkih normi europskog, modernog, pluralističkog i demokratskog društva.