Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Život i razlike između životinja, biljaka i čovjeka. Veličina, oblik i simetrije životinja. Osnove citologij... više
Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, posebno kemije. Prog... više
Modul Agroklimatologija daje temeljna znanja o utjecaju atmosfere na biljke i životinje, uči studente o utjecaju vremenskih prilika i klime na organiziranje pol... više
Predmet omogućuje stjecanje temeljnih znanja o strukturi eukariotske biljne stanice, građi kormofitskog biljnog organizma te biljnoj raznolikosti.... više

Internet i ostale informacijske tehnologije su stvorile novi okvir za razvoj marketinških aktivnosti. Cilj ovog predmeta je nadograditi studentska znanja iz marketinga sa suvremenim marketinškim on-line alatima i planovima, te omogućiti studentima primjenu navedenih znanja u praksi. Posebna pažnja će se posvetiti on-line ponašanju potrošača, izradi učinkovitih on-line sadržaja i definiranju e-marketinškog plana u sektoru agrobiznisa.

Postupcima koji se provode u stočarstvu da se spriječi onečišćavanje okoliša daje se sve veće značenje jer 90% od ukupne emisije NH3 i 25% metana potječu od ani... više
Poznavanje ekonomike proizvodnje i uz nju vezane organizacije od velike je važnosti za razumijevanje čimbenika koji djeluju na ekonomski uspjeh poslovanja. U uv... više
O važnosti pravilnog postupanja s domaćim životinjama govori činjenica da je većina zemalja zakonski odredila načine postupanja prema životinjama. U okviru ovog... više
Reljef predstavlja jednu od najvažnijih krajobraznih osobina određenog prostora. Stoga se nameće potreba da se studenti preddiplomskog studija Krajobrazne arhit... više
Zadaća modula je upoznati studente sa zadacima suvremene znanosti o ishrani bilja te njezin odnos prema srodnim disciplinama. Zatim, upoznati studente s defi... više
Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, kemije i biokemije. P... više
Uloga i značaj dijagnostike u suvremenoj poljoprivredi, te harmonična ishranjenost biljaka glavne su teme s kojima će se studenti upoznati kroz predavanja, vjež... više

Do 2050. svjetska populacija će se povećati za dodatnih 2 do 4 milijarde ljudi, uz još veći udio stanovništva u urbanim sredinama i veću prosječnu starost nego što je sada. To stvara veliki pritisak na poljoprivredu koja mora proizvoditi dovoljno hrane na na sve manjoj raspoloživoj površini obradivog tla. Voćarstvo je nesumnjivo važan poljoprivredni sektor, ne samo u smislu ekonomske važnosti, nego i zbog značajnog pozitivnog učinka konzumacije voća za ljudsko zdravlje.

Kao dio Agende za održivi razvoj 2030., od 2016. godine UN je navodi 17 Održivih ciljeva razvoja (OCR). Cilj 2 OCR-a prepoznaje promociju održive poljoprivrede kao važan dio održivog razvoja. Održivost već zauzima značajno mjesto političkih programa u mnogim zemljama i EU okvirnog istraživačkog programa u poljoprivredi. Standardi proizvodnje hrane, kao što su GLOBALGAP i EUREPGAP također se temelje na održivosti. Osim toga, kriza proizvodnje hrane, globalizacija, zdravlje ljudi i klimatske promjene izazovi su koji izravno utječu na razvoj hortikulture i imaju značajan utjecaj na njezinu održivost.

Današnja proizvodnja voća približava se navedenim ciljevima održivosti u nekim aspektima, ali postoje i velika ograničenja, kao što je uska genetska osnova postojećih sorata i uporaba pesticida kako bi se održavala proizvodnja u stalnoj monokulturi. Problem konkurentnosti na globalnom tržištu, iz istovremeno povećavanje biološke raznolikosti, smanjenje potrošnje energije, smanjenje štetnog utjecaja na okoliš uz povećane zahtjeve potrošača za kakvoćom, sigurnošću, transparentnošću i etičnošću proizvodnje voća izazovi su na koje voćarstvo mora dati odgovore kako bi ostvarilo održivost.

Stoga se u izbornom modulu "Održive tehnologije uzgoja voća" studenti upoznalju sa suvremenim trendovima u proizvodnji voća i pripremaju za rad u promjenjivom okruženju sutrašnjice.


Ishodi učenja:

1. definirati održivu proizvodnju voća

2. objasniti važnost održive proizvodnje voća 

3. opisati osnovne čimbenike kojima se postiže održiva proizvodnja voća

4. pravilno projektirati voćnjak za održivi uzgoj voća

5. demonstrirati agro i pomotehniku u održivom uzgoju voća

6. objasniti i primijeniti tehnologije koje se koriste u održivom uzgoju voća

7. objasniti i primijeniti stečena znanja i vještine u održivom uzgoju voća


Popis tema koje će se obrađivati u modulu:

  • Definicije održivosti
  • Uzroci i posljedice konvencionalne voćarske proizvodnje
  • Principi održivog uzgoja voća
  • Sortiment u održivom uzgoju voća
  • Podloge u održivom uzgoju voća
  • Izbor položaja za održiv uzgoj voća
  • Projektiranje održivog voćnjaka
  • Projektni zadatak
  • Održavanje tla u održivom uzgoju voća
  • Pomotehnika u održivom uzgoju voća



Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Principi opće i sistematske zoologije. Etologija. Osnovni ekološki pojmovi. Zoogeografija. Paleontologija. Ev... više

Modul upoznaje studente s osnovnim pojmovima iz agroklimatologije, pedologije, ishrane bilja i opće proizvodnje bilja. Od klimatskih čimbenika detaljnije se tumači uloga svjetlosti, topline, vode i gibanja zračnih masa na biljnu proizvodnju. Analiziraju se osnovni uvjeti za organski život i njihov utjecaj na poljoprivredu, potrebe poljoprivrednih kultura za toplinom i vodom. U okviru Pedologije upoznaje se studente s važnosti poznavanja fizikalnih svojstva tla, o načinim istraživanja tih svojstava te o mogućnostima primjene rezultata u procesu održivog korištenja zemljišta. Nastavni proces omogućit će studentima bolji način sagledavanja i interpretacije činjenica vezanih uz fiziku tla, kao i samostalno formuliranje zaključaka i višenamjensko korištenje istih.
U predmetu Ishrana bilja prikazani su definicija i podjela biogenih elemenata i biljnih hranjiva, dinamička ravnoteža između pojedinih oblika hranjiva u tlu, mehanizmi primanja hranjiva iz tla i čimbenici koji utječu na primanje hranjiva iz tla, folijarna ishrana, makro i mikro elementi i njihova uloga u biljci. Iz predmeta Opća proizvodnja bilja prikazuju se izabrana poglavlja iz obrade tla, organske i mineralne gnojidbe, reprodukcije i njege kultura te sustava biljne proizvodnje.

U poljoprivrednoj proizvodnji osim biotehničkih znanja sve više su potrebna i društvena znanja od ekonomskih do socio-psiholoških. Program predmeta Osnove agroekonomike omogućuje polaznicima stjecanje znanja iz makroekonomike, mikroekonomike, tržišta i marketinga te ruralne sociologije. Tijekom nastave polaznici dobivaju nužne informacije o metodama u agrarnoj ekonomici, ekonomskoj organizaciji i proizvodnim čimbenicima, tržištu, komplementarnim djelatnostima, agrarnoj i ruralnoj politici, međunarodnim aspektima agrobiznisa, poslovnom povezivanju u agrobiznisu, organizaciji poduzeća, teoriji troškova, riziku i neizvjesnost, investicijama u agrobiznisu, marketingu te društvenom aspektu poljoprivrede i ruralnih zajednica.
Auditorne vježbe omogućuju studentima sagledavanje i savladavanje osnovnih elemenata iz makro i mikro ekonomike.
Polaganje ispita se provodi kroz dva parcijalna testa znanja i/ili kroz završni pismeni ispit. Studentima je omogućeno bez obrazloženja zatražiti usmeni umjesto pismenog ispita.

Predmet omogućuje stjecanje temeljnih spoznaja o anatomskim i morfološkim značajkama biljaka. Stečena znanja i vještine neophodno su potrebna u daljnjem studij... više

Cilj ovoga predmeta je studenta upoznati s rastom i razvojem mliječne žlijezde domaće životinje, pogotovo u segmentu vezanom uz sekreciju mlijeka. Prikazati važnost morfologije vimena za pravilan tijek strojne mužnje, te načine evaluacije morfologije vimena. Objasniti pravilnu proceduru strojne i robotske mužnje na teoretski i praktičan način, obaviti mjerenja protoka mlijeka tijekom strojne mužnje i analizirati ih u okviru vježbi. Upoznati studenta s načinima strojne mužnje (strojna mužnja s kantom, mužnja mljekovodom u štali i mužnja u izmuzištu), komponentama stroja za mužnju, te čišćenjem i održavanjem stroja za mužnju. Upoznati studente s robotskom mužnjom, te različitim načinima kretanja krava u štali („cow traffic“) i njihovim utjecajem na količinu proizvedenog mlijeka.

više...

Namjena modula je upoznati studente s osnovama teorije troškova, managementom i ekonomikom poslovanja poslovnih sustava u poljoprivredi. Izučavat će se funkcije... više
Cilj modula je stjecanje osnovnih znanja iz vinogradarstva za studente studija koji se obrazuju u području agroekologije, ekološke poljoprivrede, zaštite bil... više
U modulu Predikatna, pjenušava i specijalna vina obrađuju se poglavlja tehnologije proizvodnje predikatnih vina, kemijska i senzorna svojstva predikatnih vina, ... više
Programski sadržaji modula "Proizvodnja povrća" se nastavljaju na modul "Opće povrćarstvo". Za ekonomski važne kulture povrća, govori se: o svoj... više
Modul se sastoji od nekoliko nastavnih cjelina: Uvod (značaj ratarstva kao grane biljne proizvodnje, podjela ratarskih kultura), Žitarice, Zrnate mahunarke, Kor... više
Povijesni razvoj i značenje ribarstva. Osnove limnologije i oceanologije. Temeljne morfološke, anatomske i fiziološke osobine riba. Mrijest, embrionalni i poste... više
Modul Specijalna zoologija obuhvaća sistematiku životinja s naglaskom na štetne i korisne vrste koje susrećemo u biljnoj proizvodnji. Tako modul obuhvaća odabra... više

Poznavanje tržišta je osnovni preduvjet za uspješno poslovanje. U ovom modulu će se iznijeti osnovni pojmovi o tržištu te specifičnosti tržišta u agrobiznisu. Studenti će biti upoznati s potrošačkim trendovima, kao i s najnovijim načinima označavanja proizvoda. Nadalje, bit će objašnjene svjetske i domaće tržišne institucije kao i prodajni kanali u području agrobiznisa te će se opisati vanjskotrgovinska razmjena u područja agrobiznisa.

Proizvodnja ukrasnog bilja obuhvaća proizvodnju jednogodišnjih, dvogodišnjih i višegodišnjih vrsta (trajnica, grmlja i drveća), različitog tipa rasta. Organizir... više
Sadržaj modula obuhvaća osnove opće mikrobiologije koja je nužan preduvjet za razumijevanje mikrobiologije tla koja predstavlja glavninu ovoga modula. U općoj m... više
Modul je sastavljen od nekoliko programskih jedinica koje studentu osiguravaju opća znanja iz ampelografije i vinarstva, a zamisljen je i kao prijelaz iz vinogr... više

Opće karakteristike govedarstva, postanak i prirodna svojstva goveda, pasmine kao izbor sredstva za proizvodnju, osobitosti u razmnožavanju, uzgoj pomlatka i izgradnja proizvodnih kapaciteta, tehnološko-tehnički postupci u proizvodnji kravljeg mlijeka, tehnološko-tehnički postupci u proizvodnji goveđeg mesa, osobitosti u genetskoj izgradnji (uzgoju) proizvodnih kapaciteta za mlijeko i meso. Ekološka uloga goveda. Suvremeni zahtjevi na dobrobit s obzirom na etološke osobitosti vrste i načine korištenja.

Proizvodnja kunića u svijetu u stalnom je porastu. Kuniće odlikuje vrlo visoka kvaliteta mesa te upotrebljivost ostalih nusproizvoda u kunićarskoj proizvodnji. Program modula Uzgoj i korištenje kunića omogućuje studentima stjecanje temeljnih teorijskih i praktičnih znanja iz kunićarstva koja su neophodna za uspješno poslovanje, osobito na obiteljskim gospodarstvima te daje osnove za daljnju nadogradnju znanja.
Programski dijelovi modula su slijedeći:
Osnovne značajke, porijeklo i pasmine kunića - Upoznavanje studenata s osnovnim anatomsko-fiziološkim značajkama, te s poviješću uzgoja kunića. Opis pasmina i hibrida koji se danas koriste u modernom kunićarstvu.
Proizvodni ciklusi i reprodukcija kunića – Osnove uspješnog uzgoja, sustav proizvodnje te nabava, izbor i remont rasplodnog stada kunića. Stjecanje osnovnih spoznaja o reprodukcijskim karakteristikama ženke i mužjaka, načinima pripusta, duljini graviditeta i okotu.
Uzgojni uvjeti, oprema i objekti za uzgoj kunića - Izbor mikrolokacije za farmu kunića, poželjni mikroklimatski uvjeti za uzgoj kunića, uklanjanje urina i izmeta te čišćenje i dezinfekcija objekta.
Probava, hranidba, tov i iskorištavanje kunića - Specifičnosti hranidbe i hranidbene potrebe u uzgoju i tovu kunića. Iskorištavanje i klaonička obrada, te mogućnosti plasmana kunića. Bolesti kunića te prevencija njihova nastanka.
Polaganje ispita se provodi preko parcijalnih testova znanja i završnog usmenog ispita.

Svinjogojstvo u stočarstvu i gospodarstvu Republike Hrvatske ima značajnu ulogu. U tom smislu studenti će dobiti spoznaje o stanju svinjogojstva u nas i svijetu... više
Pojam i povijest zadružnog organiziranja u nas i u svijetu. Zadružne škole i filozofija zadružnog organiziranja. Kooperacija i individualizam-interpretacija she... više
Ishrana bilja u krajobraznoj arhitekturi ima za cilj osigurati dovoljno znanja o tlu i biljci, te osobito njihovoj interakciji, kako ne bi došlo do neželjenih p... više