- Nositelj kolegija: Maja Petrač
- Nositelj kolegija: Boris Antunović
- Nositelj kolegija: Mislav Đidara
- Nositelj kolegija: Emilija Raspudić
- Izvođač kolegija: Renata Baličević
- Izvođač kolegija: Jasenka Ćosić
- Nositelj kolegija: Ivana Majić
- Izvođač kolegija: Jelena Ilić
- Izvođač kolegija: Sanda Rašić
- Izvođač kolegija: Ankica Sarajlić
- Nositelj kolegija: Tihana Sudarić
- Nositelj kolegija: Jasenka Ćosić
- Izvođač kolegija: Ankica Sarajlić
- Nositelj kolegija: Aleksandar Stanisavljević
- Izvođač kolegija: Dejan Bošnjak
- Izvođač kolegija: Vladimir Jukić
- Izvođač kolegija: Toni Kujundžić
- Nositelj kolegija: Aleksandar Stanisavljević
- Izvođač kolegija: Dejan Bošnjak
- Nositelj kolegija: Vladimir Jukić
- Nositelj kolegija: Ivica Bošković
- Izvođač kolegija: Dinko Jelkić
Osnovni cilj modula:
Upoznati studente s proizvodnjom bilja u zaštićenim prostorima te s izgradnjom staklenika i plastenika kod izbora konstrukcija, materijala i opreme. Izbor i modeliranje sistema uzgoja u tlu, supstratu (različitog sastava), kontejnerski uzgoj, hidroponski uzgoj u supstratu i bez. Sterilizacija i dezinfekcija prostora, primjena bioloških metoda u zaštiti kultura.
Ishodi učenja:
- Navesti i opisati vrste zaštićenih prostora
- Prepoznati značajke lokacije i ostalih čimbenika pri podizanju zaštićenih prostora
- Odabrati tip zaštićenog prostora u ovisnosti o odabiru proizvodnih tehnologija
- Upravljati modernim sustavima proizvodnje i upravljačkim jedinicama
- Organizirati proizvodni proces i održavati zaštićene prostore
- Nositelj kolegija: Tomislav Vinković
- Izvođač kolegija: Boris Ravnjak
- Izvođač kolegija: Monika Tkalec Kojić
- Nositelj kolegija: Ružica Lončarić
- Izvođač kolegija: Sanja Jelić Milković
- Nositelj kolegija: Ružica Lončarić
- Izvođač kolegija: Sanja Jelić Milković
- Nositelj kolegija: Ružica Lončarić
- Izvođač kolegija: Sanja Jelić Milković
- Nositelj kolegija: Ljubica Ranogajec
- Izvođač kolegija: Ana Crnčan
Cilj modula je upoznati polaznike s osnovnim principima rada i trendovima razvoja tehnike u doradi, skladištenju i transportu poljoprivrednih proizvoda.
Ishodi učenja su:
1. Opisati fizikalno-mehaničke karakteristike transportiranih materijala
2. Izabrati optimalan tip skladišta i ekonomskog dvorišta sukladan količini i vrsti proizvedene robe
3. Opisati princip rada sredstava unutrašnjeg transporta u poljoprivredi
4. Definirati teorijske osnove sušenja zrna i tipove sušara
5. Izraditi i prezentirati zadanu temu iz područja tehnike dorade, skladištenja i transportnih sredstava u poljoprivredi
- Nositelj kolegija: Luka Šumanovac
- Izvođač kolegija: Darko Kiš
- Izvođač kolegija: Domagoj Zimmer
- Nositelj kolegija: Vladimir Margeta
- Nositelj kolegija: Đuro Senčić
- Izvođač kolegija: Kristina Gvozdanović
- Izvođač kolegija: Danijela Samac
- Nositelj kolegija: Zdenko Lončarić
- Nositelj kolegija: Vjekoslav Tadić
Tehničko-tehnološki
opis i princip rada vučno pogonskih jedinica u vrtlarstvu s naglaskom na
korištenjem u zatvorenom prostoru, tehnika sjetve i sadnje prijesadnica pod
foliju „ekoloških“ međurednih kultivatora, mehanički aspiratori, aplikacija
pesticida prskanjem, strojevi i uređaji za spremanje sijena, strojevi i uređaji
za žetvu i berbu zrnatih plodina i kombajni za vađenje korijena šećerne repe.
Trendovi razvoja strojeva u ratarskoj i vrtlarskoj proizvodnji, te primjena GIS
sustava.
Ishodi učenja:
1. Detaljno objasniti principe rada strojeva i uređaja za sjetvu i sadnju, njegu i zaštitu bilja, spremanje sijena i silaže, strojeve za žetvu i berbu zrnatih plodina, strojeve i uređaja za vađenje korijena šećerne repe
2. Obaviti najvažnija praktična podešavanje sijačica, sadilica, međurednih kultivatora, prskalica, kosilica, gnječilica, grablji, visokotlačnih preša, sušara za sijeno, silažnog i univerzalnog kombajna i kombajna za vađenje korijena šećerne repe.
3. Objasniti način funkcioniranja sustava za globalno pozicioniranje na strojevima i uređajima u poljoprivredi
4. Izraditi i prezentirati zadanu temu iz područja strojeva i uređaja u ratarstvu i vrtlarstvu
5. Izračunati važnije eksploatacijske parametre poljoprivredne mehanizacije u ratarskoj i vrtlarskoj proizvodnji- Nositelj kolegija: Luka Šumanovac
- Izvođač kolegija: Mladen Jurišić
- Izvođač kolegija: Dorijan Radočaj
- Izvođač kolegija: Domagoj Zimmer
Cilj modula je upoznati pristupnike s radom strojeva i uređaja u osnovnoj i dopunskoj obradi la, te distribuciji gnojiva. Sadržaj omogućava polaznicima detaljno upoznavanje strojeva i uređaja njihovu koncepciju, sklopove, teoriju rada, podešavanje i primjenu.
Ishodi učenja su:
1. Detaljno objasniti principe rada oruđa za snovnu i predsjetvenu obradu tla te gnojidbu koji se koriste u ratarskoj i vrtlarskoj proizvodnji.
2. Obaviti najvažnija praktična podešavanje plugova, tanjurača, drljača, valjaka, kombiniranih agregata, utovarivača stajnjaka, prikolica za distribuciju stajnjaka i rasipača mineralnih gnojiva
3. Izraditi i prezentirati zadanu temu iz područja strojeva i uređaja u ratarstvu i vrtlarstvu
4. Izračunati važnije eksploatacijske parametre poljoprivredne mehanizacije u ratarskoj proizvodnji
- Nositelj kolegija: Luka Šumanovac
- Izvođač kolegija: Tomislav Jurić
- Izvođač kolegija: Domagoj Zimmer
- Nositelj kolegija: Dalida Galović
Modul Stočarstvo sluša se na preddiplomskom sveučilišnom studiju Mehanizacija, u trećem semestru. Cilj modula je upoznati studente smjera Mehanizacija s osnovama stočarske proizvodnje domaćih životinja, jer dobro iskorištavanje poljoprivrednih strojeva i cjelokupne mehanizacije, uključene u tehnološke procese animalne proizvodnje, nemoguće je bez temeljnih znanja iz animalnih znanosti. Današnja je animalna proizvodnja potpuno mehanizirana i automatizirana te ima karakter industrijske proizvodnje. Zbog toga, će ovaj modul studentima, budućim stručnjacima za poljoprivrednu mehanizaciju, dati potrebna znanja za bolje korištenje proizvodnih kapaciteta životinja i zaštitu njihova zdravlja i dobrobiti kod primjene poljoprivredne mehanizacije. U sklopu ovoga modula studenti će dobiti temeljna znanja iz animalne proizvodnje kroz poglavlja iz peradarstva, svinjogojstva, ovčarstva, kozarstva i govedarstva.
- Nositelj kolegija: Danijela Samac
- Izvođač kolegija: Zvonko Antunović
- Izvođač kolegija: Tina Bobić
- Izvođač kolegija: Željka Klir
- Izvođač kolegija: Pero Mijić
- Izvođač kolegija: Josip Novoselec
- Nositelj kolegija: Mirjana Baban
- Izvođač kolegija: Zvonko Antunović
- Izvođač kolegija: Željka Klir
- Izvođač kolegija: Zlata Kralik
- Izvođač kolegija: Vladimir Margeta
- Izvođač kolegija: Pero Mijić
- Nositelj kolegija: Zvonimir Steiner
- Izvođač kolegija: Zvonko Antunović
- Izvođač kolegija: Josip Novoselec
- Izvođač kolegija: Mario Ronta
- Nositelj kolegija: Vlatka Rozman
- Izvođač kolegija: Anita Liška
- Izvođač kolegija: Pavo Lucić
- Nositelj kolegija: Edita Štefanić
- Izvođač kolegija: Sanda Rašić
- Nositelj kolegija: Jelena Kristić
- Nositelj kolegija: Dalida Galović
- Nositelj kolegija: Snježana Tolić
- Izvođač kolegija: Olgica Klepač
Polaznike preddiplomskog studija upoznati s osnovama slatkovodnog ribarstva i principima uzgoja toplovodnih vrsta riba te principima upravljanje otvorenim ribolovnim vodama.
- Nositelj kolegija: Anđelko Opačak
- Izvođač kolegija: Dinko Jelkić
- Nositelj kolegija: Snježana Tolić
- Izvođač kolegija: Olgica Klepač
- Nositelj kolegija: Ljubica Ranogajec
- Izvođač kolegija: Ana Crnčan
- Nositelj kolegija: Zlatko Puškadija
- Nositelj kolegija: Gordana Bukvić
- Izvođač kolegija: Ranko Gantner
- Izvođač kolegija: Goran Herman
- Nositelj kolegija: Manda Antunović
- Izvođač kolegija: Ivana Varga
- Nositelj kolegija: Vesna Gantner
- Izvođač kolegija: Mirna Gavran
Osnovni cilj modula:
Upoznati studente s povrćarskim i cvjećarskim vrstama. Prikazati tradicionalne i suvremene načine proizvodnje te upoznati studente s osnovnim načelima proizvodnje povrćarskih i cvjećarskih vrsta.
Ishodi učenja:
- Navesti i opisati povrćarske i cvjećarske kulture
- Prepoznati tradicionalne i suvremene metode proizvodnje
- Primijeniti osnovna pravila i načela kod gnojidbe, zaštite te berbe i transporta povrćarskih i cvjećarskih vrsta
- Odabrati i razlikovati specifične zahvate i mjere njege kod proizvodnih procesa određene kulture
- Prepoznati bolesti i štetnike povrća i cvijeća te provoditi mjere njihovog suzbijanja – biološka kontrola
- Predvidjeti prinose te osigurati dobru kvalitetu ploda i cvijeta
- Nositelj kolegija: Tomislav Vinković
- Izvođač kolegija: Boris Ravnjak
- Izvođač kolegija: Monika Tkalec Kojić
Osnovni ciljevi: Upoznati studente s povrćarskim vrstama. Prikazati tradicionalne i suvremene načine proizvodnje, te upoznati studente s osnovnim načelima proizvodnje povrćarskih vrsta.
Ishodi učenja:
- Navesti i opisati povrćarske i kulture
- Prepoznati tradicionalne i suvremene metode proizvodnje
- Primijeniti osnovna pravila i načela kod gnojidbe, zaštite te berbe i transporta povrćarskih i vrsta
- Odabrati i razlikovati specifične zahvate i mjere njege kod proizvodnih procesa određene kulture
- Prepoznati mikroklimatske uvjete koji mogu biti uzrok pojave bolesti i štetočina povrća te odrediti mjere zaštite - biološka kontrola
- Predvidjeti prinose te osigurati dobru kvalitetu ploda
- Nositelj kolegija: Tomislav Vinković
- Izvođač kolegija: Boris Ravnjak
- Nositelj kolegija: Vlatka Rozman
- Izvođač kolegija: Dejan Bošnjak
- Izvođač kolegija: Mato Drenjančević
- Izvođač kolegija: Vladimir Jukić
- Izvođač kolegija: Toni Kujundžić
- Izvođač kolegija: Aleksandar Stanisavljević
- Izvođač kolegija: Tomislav Vinković
- Nositelj kolegija: Drago Kraljević
- Nositelj kolegija: Jasna Šoštarić
- Izvođač kolegija: Monika Marković
- Nositelj kolegija: Đuro Banaj
- Nositelj kolegija: Jelena Kristić
- Izvođač kolegija: Ana Crnčan
- Nositelj kolegija: Zlata Kralik
- Nositelj kolegija: Vesna Vukadinović
- Izvođač kolegija: Gabriella Kanižai
Pristupnici se upoznaju sa značajem tla i njegovim svojstvima s genetsko-pedološkog i agroekološkog aspekta te principima i načinima određivanja nekih parametara važnih za plodnost tla.
- Nositelj kolegija: Domagoj Rastija
- Izvođač kolegija: Vladimir Zebec
- Nositelj kolegija: Zvonko Antunović
- Izvođač kolegija: Željka Klir
- Izvođač kolegija: Zdenko Lončarić
- Izvođač kolegija: Josip Novoselec
Kolegij “Osnove tloznanstva i biljne proizvodnje” obuhvaća teme vezane
za sastav i svojstva tla te njegove uloge kao i utjecaj kemijskih,
bioloških i fizikalnih svojstava na njegovu proizvodnu sposobnost i
plodnost. Studenti se upoznaju sa svojstvima dominantnih tipova tala te
procesima koji dovode do njegove degradacije. U okviru kolegija studenti
dobivaju osnovne informacije o elementima biljne ishrane, gnojidbe,
kondicionera tla te mogućnost korištenja različitih supstrata za biljnu
proizvodnju. U okviru kolegija studenti obrađuju gradivo iz područja
obrade tla (osnovna, dopunska I reducirana obrada) kroz spoznaje o
povoljnom stanju tla za obradu, promjene u tlu izazvane obradom te
primjenom novih tehnoloških rješenja. Ujedno , kolegij obuhvaća osnovu
biološke reprodukcije, njegu usjeva te različite sustave biljne
proizvodnje (konsocijacija kultura, plodoredi, monokultura)
- Nositelj kolegija: Irena Jug
- Izvođač kolegija: Bojana Brozović
- Izvođač kolegija: Danijel Jug
- Izvođač kolegija: Vesna Vukadinović
- Nositelj kolegija: Goran Heffer
- Izvođač kolegija: Željko Barač
- Izvođač kolegija: Drago Kraljević
- Nositelj kolegija: Mirta Rastija
- Izvođač kolegija: Manda Antunović
- Izvođač kolegija: Gordana Bukvić
- Izvođač kolegija: Ranko Gantner
- Izvođač kolegija: Dario Iljkić
- Izvođač kolegija: Ivana Varga
- Nositelj kolegija: Mirta Rastija
- Izvođač kolegija: Dario Iljkić
- Nositelj kolegija: Goran Heffer
- Izvođač kolegija: Željko Barač
- Izvođač kolegija: Drago Kraljević
- Izvođač kolegija: Ivan Vidaković
- Nositelj kolegija: Ivan Plaščak
- Izvođač kolegija: Željko Barač
- Izvođač kolegija: Goran Heffer
- Izvođač kolegija: Vjekoslav Tadić
- Izvođač kolegija: Ivan Vidaković
- Nositelj kolegija: Matija Domaćinović
- Izvođač kolegija: Ranko Gantner
- Izvođač kolegija: Ivana Prakatur
- Izvođač kolegija: Mario Ronta
Cilj predmeta je upoznavanje studenata s osnovnim zakonitostima nasljeđivanja i osnovnim pojmovima vezanim za selekciju domaćih životinja. Gradivo modula podijeljeno je u dva dijela. Prvi dio odnosi se na opću genetiku, a drugi dio na osnove selekcije. U prvom dijelu studenti se upoznaju sa strukturom i funkcijom stanice biljaka i životinja, principima nasljeđivanja svojstava, molekularnom strukturom i funkcijom gena te genetskom determinacijom kvalitativnih i kvantitativnih svojstava. Sadržaj drugog dijela: genetska konstitucija populacije; devijacije od H.W. zakona genetske ravnoteže populacije; kvantitativna svojstva u uzgoju domaćih životinja; pojam uzgojne vrijednosti; principi selekcije domaćih životinja; inbriding i heterozis i njihov značaj u selekciji i uzgoju domaćih životinja.
- Nositelj kolegija: Nikola Raguž
- Izvođač kolegija: Boris Lukić
- Izvođač kolegija: Sonja Petrović
- Nositelj kolegija: Renata Baličević
- Izvođač kolegija: Marija Ravlić
- Nositelj kolegija: Renata Baličević
- Izvođač kolegija: Marija Ravlić
- Nositelj kolegija: Renata Baličević
- Izvođač kolegija: Marija Ravlić
- Nositelj kolegija: Igor Kralik
- Izvođač kolegija: Sanja Jelić Milković
- Nositelj kolegija: Bojana Brozović
- Izvođač kolegija: Danijel Jug
- Izvođač kolegija: Irena Jug
- Nositelj kolegija: Bojan Stipešević
- Izvođač kolegija: Bojana Brozović
- Izvođač kolegija: Danijel Jug
- Izvođač kolegija: Miro Stošić
- Nositelj kolegija: Tihana Sudarić
- Nositelj kolegija: Tihana Sudarić
- Nositelj kolegija: Krunoslav Zmaić
- Nositelj kolegija: Boris Đurđević
- Nositelj kolegija: Irena Jug
Kolegij "Osnove agrikulture" pruža studentima uvid u osnove
poljoprivredne proizvodnje kroz ulogu klime, tla i biljke kao temeljnih
čimbenika poljoprivredne proizvodnje, te njihovih međusobnih
interakcija. Tlo kao supstrat biljne proizvodnje ima iznimno značajnu
ulogu u agrikulturi što je određeno njegovim fizikalnim, kemijskim i
biološkim svojstvima, plodnošću tla te principima gospodarenja tlom.
Kroz kolegij je objašnjen značaj obrade tla kao i važnost pravilnog
odabira sustava obrade tla u agroekosustavu, što omogućuje predviđanje
mogućih štetnih, ali i korisnih deformacija u tlu koje mogu nastati pri
obradi tla. Kolegij obuhvaća i produktivnost biljaka u sustavu
tlo-biljka-atmosfera te agrometerologiju.
- Nositelj kolegija: Irena Jug
- Izvođač kolegija: Danijel Jug
- Izvođač kolegija: Vesna Vukadinović
- Nositelj kolegija: Ljubica Ranogajec
- Izvođač kolegija: Ana Crnčan
Upoznavanje polaznika preddiplomskog studija sa skupinama mikroorganizma njihovom morfologijom, fiziologijom, ekologijom i sistematikom, ulogom mikroorganizama u prirodi i njihovom važnosti u našem svakodnevnom životu.
- Nositelj kolegija: Gabriella Kanižai
- Nositelj kolegija: Edita Štefanić
- Izvođač kolegija: Siniša Ozimec
- Nositelj kolegija: Davor Kralik
- Nositelj kolegija: Sonja Vila
- Nositelj kolegija: Vlado Guberac
- Nositelj kolegija: Tomislav Jurić
- Nositelj kolegija: Tomislav Jurić
- Izvođač kolegija: Željko Barač
- Izvođač kolegija: Drago Kraljević
- Nositelj kolegija: Aleksandar Stanisavljević
- Izvođač kolegija: Alka Turalija
- Nositelj kolegija: Aleksandar Stanisavljević
- Izvođač kolegija: Alka Turalija
Njemački jezik 1 (Agroekonomika, Bilinogojstvo, Hortikultura, Mehanizacija, Zootehnika, 74536)
Svrha kolegija na Preddiplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim njemačkim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne njemačke riječi sa svojih dotičnih smjerova. Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga i stručnog članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-njemačko razumijevanje stručnoga štiva i komunikaciju na njemačkome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.
- Nositelj kolegija: Tihomir Živić
- Nositelj kolegija: Ivan Plaščak
- Izvođač kolegija: Tomislav Jurić
- Nositelj kolegija: Suzana Kristek
- Nositelj kolegija: Đuro Banaj
Cilj kolegija "Materijali poljoprivrednih strojeva" je upoznati studente s temeljnim pojmovima iz područja inženjerstva materijala i tehnologija obrade materijala, te njihovom primjenom u poljoprivrednoj tehnici.
- Nositelj kolegija: Goran Heffer
- Izvođač kolegija: Ivan Vidaković
- Nositelj kolegija: Maja Petrač
- Nositelj kolegija: Tihomir Florijančić
Cilj ovoga kolegija je upoznavanje studenata s biologijom i ekologijom divljači, osnovama lovnoga gospodarenja i lovne kinologije.
- Nositelj kolegija: Tihomir Florijančić
- Izvođač kolegija: Ivica Bošković
- Nositelj kolegija: Mirjana Baban
- Nositelj kolegija: Đuro Banaj
Studenti u okviru kolegija Ishrana bilja proučavaju procese u tlu i biljci fizikalne, kemijske, fiziološke i biokemijske prirode koji u interakciji biljke i supstrata utječu na usvajanje, kretanje, distribuciju i akumulaciju hranjivih tvari. Ishrana bilja pruža znanja o primarnoj organskoj produkciji u sustavu tlo-biljka-atmosfera s naglaskom na utjecaj hraniva na visinu i kakvoću prinosa.
- Nositelj kolegija: Zdenko Lončarić
- Izvođač kolegija: Boris Đurđević
- Izvođač kolegija: Vladimir Ivezić
- Nositelj kolegija: Pavo Baličević
- Nositelj kolegija: Pavo Baličević
Kolegij "Integralni projekti u biljnoj proizvodnji" obuhvaća primjenu različitih proizvodnih sustava uz pomoć kojih se rješavaju lokalni problemi biljne proizvodnje (agronomski, ekonomski, tehnološki i ekološki), posebno strategija i management gnojidbe s naglaskom na vezu stočarstva i ratarsva, zaštitu i uređenje tla (konzervacija tla, zaštita od erozije, zaštita voda, zaštita krajobraza) te zaštitu usjeva i planiranje proizvodnje. Kolegij sadrži tri tematske cjeline:
Poljoprivredna proizvodnja i agrarna ekologija - Studenti se upoznaju s tradicionalnim i suvremenim metodama tehnologije proizvodnje hrane, njihovoj usporedbi i ocjeni, te predviđanju učinka agrotehnike na ambijent i promjenu poljoprivrednih i prirodnih sustava.
Tehnološki aspekti i cjelovitost poljoprivredne proizvodnje - Polaznici proučavaju ujecaj agrotehnologije (obrada, izbor usjeva, sjetva, gnojidba, navodnjavanje, mehanizacija, infrastruktura i dr.) na poljoprivrednu proizvodnju i međusobnu povezanost primarne produkcije hrane, stočarske proizvodnje i finalizacije poljoprivrednih proizvoda,
Planiranje poljoprivredne proizvodnje - Tehnološki uvjeti biljne proizvodnje, planiranje i analiza proizvodnog ciklusa od primarne produkcije do gotovog proizvoda, tradicionalni, ekološki i visokoinputni sustavi proizvodnje, interpretacijske baze, sustavi za podršku odlučivanju i GIS u funkciji analize i planiranja poljoprivredne proizvodnje
- Nositelj kolegija: Danijel Jug
- Izvođač kolegija: Boris Đurđević
- Izvođač kolegija: Irena Jug
- Nositelj kolegija: Dražen Horvat
- Izvođač kolegija: Andrijana Rebekić
- Nositelj kolegija: Tihana Sudarić
- Izvođač kolegija: Krunoslav Zmaić
- Nositelj kolegija: Matija Domaćinović
- Izvođač kolegija: Ivana Prakatur
Ciljevi predmeta:
Studenti će se upoznati s temeljnim zadaćama i položajem govedarstva u Hrvatskoj, Europskoj uniji i u svijetu, s naglaskom na sustave govedarske proizvodnje, načine držanja, osnovne značajke hranidbi i selekcije.
Očekivani ishodi učenja za predmet :
- objasniti privredni značaj govedarstva u ukupnoj poljoprivrednoj proizvodnji,
- opisati nastanak goveda, te podrijetlo današnjih suvremenih pasmina,
- organizirati osnovne tehnološke zadatke u proizvodnji mlijeka (hranidba, selekcija, mužnja, higijena),
- prilagoditi sustave držanja goveda, objekata i opreme potrebama obiteljske farme,
- organizirati osnovne tehnološke zadatke u tovnom govedarstvu (hranidba, selekcija, zdravlje),
- proučiti stručnu literaturu na temelju koje će donije kvalitetne zaključke glede zadane teme seminarskog rada,
- izvesti kontrolu mliječnosti krava, te ostale evidencije na farmi.
Sadržaj predmeta:
Privredni značaj govedarstva, podrijetlo i pasmine goveda, proizvodnja mlijeka, fiziološko-tehničke osnove strojne mužnje, dezinfekcija vimena i opreme za mužnju, postupci s mlijekom kod proizvođača. Sustav slobodnog i vezanog načina držanja goveda, objekti i oprema. Potrebni uvjeti za držanje goveda za meso, mjere za održavanje zdravlja goveda za meso. Tržište proizvoda govedarstva. Izrada i prezentacija seminarskog rada prema interesu polaznika. Izvođenje kontrole mliječnosti za kravu, vođenje evidencije na farmi, vođenje kontrolnika proizvodnje mlijeka za farmu i staju, izrada "Plana obrta za kravu", Izrada plana hranidbe krave.
Literatura:
Obvezna literatura:
- Ivanković, A., Mijić, P. (2020): Govedarstvo. Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb.
- Domaćinović, M., Antunović, Z., Mijić, P., Šperanda, M., Kralik, D., Đidara, M., Zmaić, K. (2010): Proizvodnja mlijeka. Priručnik, Domaćinović, Matija (ur.). Osječko-baranjska županija, Osijek. (sveučilišni priručnik)
- Kralik, G., Adamek, Z., Baban, M., Bogut, I., Gantner, V., Ivanković, S., Katavić, I., Kralik, D., Kralik, I., Margeta, V., Pavličević, J. (2011.): Zootehnika. Grafika d.o.o. Osijek. (udžbenik)
- Senčić, Đ., Antunović, Z., Kralik, D., Mijić, P., Šperanda, M., Zmaić, K., Antunović, B., Steiner, Z., Samac, D., Đidara, M., Novoselec, J. (2010): Proizvodnja mesa. Priručnik. Senčić, Đuro (ur.). Osječko-baranjska županija. Osijek. (sveučilišni priručnik)
- Godišnja izvješća Hrvatske poljoprivredne agencije. (publikacija)
- Pravilnik o kakvoći svježeg sirovog mlijeka. Narodne novine 102/2000.
- Uredba o ciljnoj cijeni svježeg mlijeka. Narodne novine 156/2002.
- Uredba o izmjeni i dopuni uredbe o ciljnoj cijeni svježeg mlijeka. Narodne novine 81/2008.
- Zakon o zajedničkoj organizaciji tržišta poljoprivrednih proizvoda i posebnim mjerama i pravilima vezanim za tržište poljoprivrednih proizvoda. Narodne novine 82/2013, 14/2014.
Preporučena literatura:
- Bobić, T., Mijić, P., Gregorić, M., Ivkić, Z., Baban, M. (2013): The influence of ordinal number and stage of lactation on milkability traits in Holstein cows. Mljekarstvo 63 (3), 172–179. (znanstveni rad)
- Caput P. (1996): Govedarstvo. Celeber d.o.o., Zagreb.
- Caput, P., Ivanković, A., Mioč, B. (2010): Očuvanje biološke raznolikosti u stočarstvu. Hrvatska mljekarska udruga, Zagreb. (udžbenik)
- Gantner, V., Mijić, P., Kuterovac, K., Solić, D., Gantner, R. (2011): Temperature-humidity indeks values and their significance on the daily production of dairy cattle. Mljekarstvo, 61, (1), 56-63. (znanstveni rad)
- Mijić, P., Knežević, I., Rimac, D., Domaćinović, M., Kralik, D., Baban, Mirjana, Bagarić, D. (2001): Usporedba parametara mlijeka s novim pravilnikom o kakvoći svježeg sirovog mlijeka. Poljoprivreda, 7 (2) 33-38. (znanstveni rad)
- Uremović, Z., (2004): Govedarstvo. Hrvatska mljekarska udruga Zagreb. (udžbenik)
- Nositelj kolegija: Pero Mijić
- Izvođač kolegija: Tina Bobić
- Nositelj kolegija: Ivan Plaščak
- Izvođač kolegija: Željko Barač
- Izvođač kolegija: Goran Heffer
- Izvođač kolegija: Tomislav Jurić
- Izvođač kolegija: Đurđica Kovačić
- Izvođač kolegija: Ivan Vidaković
- Nositelj kolegija: Mladen Jurišić
- Izvođač kolegija: Dorijan Radočaj
- Nositelj kolegija: Sonja Petrović
- Nositelj kolegija: Sonja Petrović
- Nositelj kolegija: Ivana Prakatur
- Izvođač kolegija: Matija Domaćinović
- Izvođač kolegija: Mario Ronta
- Izvođač kolegija: Marcela Šperanda
- Nositelj kolegija: Tihana Teklić
- Izvođač kolegija: Dejan Agić
- Izvođač kolegija: Miroslav Lisjak
- Nositelj kolegija: Karolina Vrandečić
- Izvođač kolegija: Jasenka Ćosić
- Izvođač kolegija: Tamara Siber
- Izvođač kolegija: Tamara Siber
- Nositelj kolegija: Jasenka Ćosić
- Izvođač kolegija: Karolina Vrandečić
- Nositelj kolegija: Ivan Štefanić
Cilj kolegija je polaznike studija upoznati s razlozima, ciljevima i principima fertilizacije u hortikulturi, s osnovama proizvodnje, vrstama, kvalitetom i svojstvima mineralnih i organskih gnojiva, te kondicionera, posebnostima gnojidbe u hortikulturi. Svladavanjem predviđenog programa studenti će razumjeti potrebu gnojidbe i izbor optimalnih gnojiva, ekološki i ekonomski značaj gnojidbe, razumjet će princip izračuna potrebne gnojidbe i kondicioniranja tala za uzgoj povrća, cvijeća, ljekovitog bilja i višegodišnjih drvenastih kultura, te upoznati osnovne kompjutorske programe za gnojidbu u hortikulturi koji su u uporabi u RH.
- Nositelj kolegija: Zdenko Lončarić
- Izvođač kolegija: Brigita Popović
Cilj kolegija je polaznike studija upoznati s razlozima, ciljevima i principima fertilizacije u bilinogojstvu, s osnovama proizvodnje mineralnih i organskih gnojiva, vrstama mineralnih i organskih gnojiva, kvalitetom i svojstvima gnojiva i kondicionera koji uvjetuju njihovu primjenu. Svladavanjem predviđenog programa studenti će razumjeti potrebu gnojidbe i izbor optimalnih gnojiva, ekološki i ekonomski značaj gnojidbe, razumjet će princip izračuna potrebne gnojidbe i kondicioniranja tala u bilinogojstvu, te upoznati osnovne kompjutorske programe koji su u uporabi u RH za gnojidbu ratarskih usjeva
- Nositelj kolegija: Zdenko Lončarić
- Izvođač kolegija: Vladimir Ivezić
Usporediti i definirati različite vrste gnojiva i kondicionera tla.
Usporediti suvremene metode utvrđivanja potreba u gnojidbi uz samostalni izbor
gnojiva i kondicionera. Detaljno analizirati rezultata gnojidbenih preporuka za
ratarske, povrtlarske kulture i trajne nasade, a sve kako bi studeni mogli
primijeniti ekonomski isplative i ekološki prihvatljive zahvate u
poljoprivrednoj proizvodnji
- Nositelj kolegija: Boris Đurđević
- Izvođač kolegija: Irena Jug
- Nositelj kolegija: Emilija Raspudić
- Izvođač kolegija: Ivana Majić
- Nositelj kolegija: Emilija Raspudić
- Izvođač kolegija: Ankica Sarajlić
Engleski jezik 2 (EJ2, 74535)
Svrha kolegija na Preddiplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim engleskim znanstvenim i stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne engleske riječi sa svojih dotičnih smjerova (Agroekonomike, Bilinogojstva, Hortikulture i Mehanizacije). Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodne deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga i stručnog članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-englesko razumijevanje znanstvenoga i stručnog štiva i komunikaciju na engleskome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.
- Nositelj kolegija: Maja Novoselec
- Nositelj kolegija: Tihomir Živić
Engleski jezik 1 (Agroekonomika, Hortikultura, Mehanizacija, 74533)
Svrha kolegija na Preddiplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim engleskim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne engleske riječi sa svojih dotičnih smjerova (Agroekonomike, Hortikulture i Mehanizacije). Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-englesko razumijevanje stručnoga štiva i komunikaciju na engleskome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.
- Nositelj kolegija: Maja Novoselec
- Nositelj kolegija: Tihomir Živić
Engleski jezik 2 (EJ2BZ, 166600)
Svrha kolegija na Preddiplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim engleskim znanstvenim i stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne engleske riječi sa svojih dotičnih smjerova (Bilinogojstva i Zootehnike). Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodne deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga i stručnog članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-englesko razumijevanje znanstvenoga i stručnog štiva i komunikaciju na engleskome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.
- Nositelj kolegija: Maja Novoselec
- Nositelj kolegija: Tihomir Živić
- Izvođač kolegija: Lahorka Budić
- Izvođač kolegija: Antonija Šarić
Engleski jezik 1 (Bilinogojstvo, Zootehnika, 166599)
Svrha kolegija na Preddiplomskome sveučilišnom studiju jest potaknuti studente da u autentičnim engleskim znanstveno-stručnim tekstovima prepoznaju i samostalno pojasne ključne engleske riječi sa svojih dotičnih smjerova (Bilinogojstva i Zootehnike). Završetkom kolegija studenti će biti osposobljeni služiti se propisanom specijalističkom literaturom i multimedijskim izvorima na svim razinama, od poslovnoga promidžbenog teksta, proizvodnje deklaracije, uputa za rad do znanstvenoga članka. Naglasak će biti stavljen na prijevodno hrvatsko-englesko razumijevanje stručnoga štiva i komunikaciju na engleskome jeziku, odnosno na točno izlaganje agrobiotehničkih sadržaja.
- Nositelj kolegija: Maja Novoselec
- Nositelj kolegija: Tihomir Živić
- Nositelj kolegija: Maja Novoselec
- Nositelj kolegija: Tihomir Živić
- Nositelj kolegija: Pavo Baličević
- Nositelj kolegija: Tomislav Jurić
- Nositelj kolegija: Tomislav Jurić
- Izvođač kolegija: Željko Barač
- Izvođač kolegija: Ivan Plaščak
- Nositelj kolegija: Tomislav Jurić
- Nositelj kolegija: Tomislav Jurić
- Izvođač kolegija: Ivan Plaščak
- Nositelj kolegija: Danijela Samac
- Izvođač kolegija: Đuro Senčić
Cilj kolegija je upoznavanje studenata s pretvorbom tvari i energije u biljkama i utjecajem činitelja okoline na rast i razvoj biljaka, od stanične razine do razine biosustava; upoznavanje s procesima fizikalne, kemijske i fiziološke prirode u tlu i biljci koji u interakciji biljke i supstrata utječu na usvajanje, kretanje i distribuciju hranjivih tvari. Ekofiziologija i ishrana bilja daju znanja o primarnoj organskoj produkciji u sustavu tlo-biljka-atmosfera s naglaskom na visinu i kakvoću prinosa.
- Nositelj kolegija: Zdenko Lončarić
- Izvođač kolegija: Boris Đurđević
- Izvođač kolegija: Brigita Popović
- Izvođač kolegija: Tihana Teklić
- Nositelj kolegija: Boris Antunović
- Nositelj kolegija: Mislav Đidara
- Izvođač kolegija: Mirjana Baban
- Izvođač kolegija: Pero Mijić
- Nositelj kolegija: Tomislav Vinković
- Izvođač kolegija: Monika Tkalec Kojić
Osnovni cilj modula:
Upoznati studente s principima biopolinacije u nasadima voća, povrća na otvorenom polju i u zaštićenim prostorima. Prikazati biologiju i tehnologiju uzgoja i držanja prirodnih oprašivača – medonosne pčele i bumbara te upoznati tehnologiju primjene istih u oprašivanju u agro-eko sustavu.
Ishodi učenja:
- Opisati anatamsku građu pčele i bumbara
- Primijeniti biopolinaciju u nasadima hortikulturnih vrsta bilja
- Razlikovati i nabrojati prednosti upotrebe biopolinacije
- Poznavati građu cvijeta i cvata
- Odabrati vrstu oprašivača u ovisnosti od vrste nasada
- Primijeniti pravilne tehnološke postupke kod proizvodnje bilja
- Organizirati proizvodni proces uz primjenu biopolinacije
- Održavati i uzgajati prirodne oprašivače
- Nositelj kolegija: Tomislav Vinković
- Izvođač kolegija: Marin Kovačić
- Izvođač kolegija: Zlatko Puškadija
- Izvođač kolegija: Boris Ravnjak
- Nositelj kolegija: Manda Antunović
- Izvođač kolegija: Ivana Heffer-Rakonić
- Izvođač kolegija: Mirta Rastija
- Izvođač kolegija: Ivana Varga
- Nositelj kolegija: Mladen Jurišić
- Izvođač kolegija: Irena Rapčan
- Nositelj kolegija: Igor Kralik
- Izvođač kolegija: Sanja Jelić Milković
- Nositelj kolegija: Goran Kušec
- Izvođač kolegija: Ivona Djurkin Kušec
- Nositelj kolegija: Mladen Jurišić
- Izvođač kolegija: Dorijan Radočaj
- Izvođač kolegija: Irena Rapčan
- Nositelj kolegija: Danijel Jug
- Izvođač kolegija: Bojana Brozović
- Izvođač kolegija: Bojan Stipešević
I UVOD U MENADŽMENT POLJOPRIVREDNOG GOSPODARSTVA: Predmet, metode, ciljevi i tipovi menadžmenta, Svrha i posebnosti poljoprivredne proizvodnje, Poslovni subjekti i obilježja poljoprivrednih gospodarstava, Poslovne funkcije i organizacijska struktura, Prirodni, tehnički i ekonomski čimbenici biljne proizvodnje, Proizvodni program i ekonomski opravdana razina ulaganja, Organizacija zemljišnog posjeda i načela opremanja sredstvima mehanizacije, Projektiranje ekonomskog dvorišta, mreža, puteva i kanala, Upravljanje kadrovima i analitička procjena rada u poljoprivrednoj proizvodnji. (prof.dr.sc. Ljubica Ranogajec)
II MENADŽMENT POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE U ZOOTEHNICI: Upravljanje agrobiznisom temeljem tehničko-tehnoloških i ekonomskih znanstvenih disciplina, Ekonomski pokazatelji uspješnosti poslovanja gospodarstva i mjerenje učinkovitosti proizvodnje, Organiziranje i ekonomika proizvodnje u govedarstvu, svinjogojstvu, peradarstvu, ovčarstvu, slatkovodnoj akvakulturi: upravljanje strukturom troškova, upravljanje poslovanjem na osnovi izračuna granice rentabilnosti i kritične točke poslovnog minimuma. Proizvodno i poslovno odlučivanje u kriznim poslovnim situacijama. (prof.dr.sc. Jadranka Deže)
Izrada i prezentacija seminarskih radova iz područja tehnologije pojedinih grana i linija stočarske proizvodnje. (dr.sc. Jelena Kristić)
- Nositelj kolegija: Jadranka Deže
- Izvođač kolegija: Jelena Kristić
- Izvođač kolegija: Ljubica Ranogajec
- Nositelj kolegija: Jadranka Deže
- Izvođač kolegija: Jelena Kristić
- Nositelj kolegija: Krunoslav Zmaić
- Izvođač kolegija: Tihana Sudarić