Thursday, 28. March 2024., 14:37
Sjedište: Merlin 2021/2022
E-kolegij: Merlin 2021/2022 (Merlin 21/22)
Rječnik: Web 2.0 alati
B

BioDigital Human

BioDigital Human je alat koji pomoću 3D modela prikazuje dijelove ljudskog tijela i njegovo stanje određene ozljede ili bolesti. Vrlo je koristan u obrazovne svrhe jer studenti mogu realnije vidjeti dijelove ljudskog tijela, a nastavnici mogu pojedine prikaze implementirati u svoje nastavne materijale.

Alat se može besplatno koristiti u osobne svrhe (kao nastavnik ili student) te izrađeni radovi podijeliti u obliku poveznice, putem e-maila, ugradnjom u tekst editor, putem društvenih mreža (Facebook, Twitter). Ostale mogućnosti se naplaćuju (rad u grupi, korištenja prikaza tijela u dokumentima poput prezentacije ili tekstualnih datoteka).

Korisnici pomoću izbornika sa lijeve strane biraju jednu od ponuđenih kartica (Anatomy, Conditions, Community i My human). U kartici Community (Zajednica) korisnici dijele svoj različite poglede na ljudsko tijelo, a u kartici My Human (Moj čovjek) pohranjuje željene prikaze za buduće korištenje.

Alat je vrlo jednostavan za korištenje, a u slučaju da se korisnici ne snalaze u određenih dijelovima sučelja pomoć je pružena u obliku tekstualnih okvira ili video uputa unutar samog alata. Za korištenje alata potrebno je da računalo ima grafičku karticu koja podržava WebGL i da je u WebGL omogućen unutar preglednika. Sučelje alata je na engleskom jeziku.

Web stranica: https://www.biodigital.com/

Video o korištenju alata:

C

Create Debate

Create Debate je alat koji pruža mogućnost provedbe on-line debata gdje studenti i nastavnici mogu na asinkron način razmjenjivati stavove i mišljenja vezano uz određenu tematiku te time razviti vještine kritičkog razmišljanja i argumentiranog izražavanja. On-line debata može biti dobar uvod u temu koja slijedi ili nastavak rasprave na temu koja je održana. Rasprave u on-line okuženju mogu pokrenuti i nastavnici i studenti.

Prilikom izrade debate potrebno je odabrati vrstu debate - „For/against“ debate ili „Perspectives“ debate.

Debata vrste „For/Against“ organizirana je kroz dvije suprotne strane: Za i Protiv. Preporuka je da se naslov debate formira u obliku pitanja gdje bi stav pokretača debate trebao biti neutralan. Odabirom strane (za ili protiv) sudionici debate upisuju argumente. Najbolji argumenti mogu biti ocijenjeni glasovima te onaj s najviše glasova dolazi na vrh liste svih argumenata.

U debati vrste „Perspectives debate“ naslov debate potrebno je formirati u obliku otvorenog pitanja te svojim argumentima studenti brane svoj stavove. Kod ove vrste debate nema odabira strane za ili protiv.

 „Challenge debate“ je vrsta debate koja omogućava raspravu između dvije osobe. Ova vrsta debate dijeli se na dva tipa: Open challenge i Challenge User.

Kod Open challenge debate, nova izrađena debata se postavlja kao otvorena za sve korisnike sustava Create Debate te bilo tko može prihvatiti taj javni poziv i sudjelovati u raspravi jedan na jedan.

Kod Challenge User debate, pokretač debate može izabrati korisnika u sustavu s kojim će započeti raspravu jedan na jedan. Ova vrsta debate može se koristiti kao on-line rasprava između studenata (u parovima) na određenu temu kao dio domaće zadaće. Zaključci rasprave se mogu prezentirati na satu ili predati kao izvještaj u e-kolegiju kroz aktivnosti Zadaća, Forum ili Wiki.

Nakon što se odabere vrsta debate, potrebno je definirati naziv debate, opis, oznake (za lakši pronalazak rasprave), datum završetka, kategoriju u koju rasprava pripada te ikonu rasprave. Pokretač online debate može pozvati sudionike upisujući njihove e-mail adrese gdje će sudionici dobiti pozivnicu u svoj mail sandučić ili kopirajući web adresu debate te ju postaviti unutar svog e-kolegija.

Sučelje alata je na engleskom jeziku te je za pristup potrebno izraditi korisnički račun. Korištenje alata je besplatno.

Web stranica: http://www.createdebate.com/

G

Glogster EDU

Glogster EDU je alat  koji omogućava izradu multimedijalnih plakata na način da se u njih može ugraditi tekst, grafički dodatak, pjesmu, zvuk, video s Interneta ili vlastitog računala. Izrada plakata moguća je u ulozi studenta i nastavnika. Također, upisom svih studenta u istu virtualnu grupu nastavnici mogu pratiti njihov rad  koji se pohranjuje online (mogu biti privatni ili javni) i dostupni su u bilo koje vrijeme.  Plakat se može pohraniti i na korisničko računalo u različitim formatima.

Web stranica: http://edu.glogster.com/

Primjer: Vremenska crta sustava za udaljeno učenje Centra za e-učenje

J

Jing

Jing je besplatan alat koji je namijenjen snimanju ekrana. Jednostavan je za korištenje te omogućava snimanje ekrana u obliku slike (format PNG) ili videozapisa (format SWF). Korisnik može snimati cijeli ili samo dio ekrana. Prije snimanja videozapisa treba imati na umu da snimke mogu biti duljine do pet minuta te je korisno znati što treba snimiti jer naknadno uređivanje snimki nije omogućeno.
Snimljeni materijal može se pohraniti na lokalni disk ili iz programa Jing izravno poslati na servis Screencast.com na kojem korisnik treba imati otvoren račun. Osim materijala izrađenih u Jingu, servis Screencast.com može se rabiti i za pohranu drugih materijala i dokumenata te korisnik može drugim osobama dati dozvolu pristupa pohranjenim materijalima na tom servisu.

Kako bi koristili Jing potrebno ga je instalirati na računalo.

Web stranica: https://www.techsmith.com/jing.html 

Primjer: Postavljanje videa unutar e-kolegija 

M

MeetingWords

MeetingWords je jednostavan tekst editor na webu. Upisani tekst se sprema na web stranici MeetingWordsa te na njemu mogu sudjelovati više osoba koje mogu uređivati isti dokument u isto vrijeme. Promjene unutar teksta vidljive su svim osobama koje sudjeluju u pisanju teksta. Postoji mogućnost uvoza unutar tekst editora te izvoza istog.

Ovaj alat je koristan studentima za pisanje seminarskog rada. Prilikom izrade omogućuje im pisanje putem weba te komentiranje i ispravljanje teksta. Studenti mogu u bilo koje vrijeme pristupiti svom seminaru bez da izrađuju korisnički račun. 

Web stranica: http://meetingwords.com/ 

Primjer: E-učenje

MultiURL

MultiURL je alat koji omogućava postavljanje više poveznica u jednu web stranicu koja se može podijeliti s drugim korisnicima. Sve postavljene poveznice mogu se mijenjati i brisati te im se može dodijeliti i naziv. Posjet svakoj stranici moguće je pratiti putem statistike.

Ovaj alat nastavnici mogu koristiti kako bi studentima omogućili pretraživanje više web stranica o odabranom sadržaju sa jednog mjesta, odnosno jedne web stranice.

Web stranica: http://www.multiurl.com

Primjer: TALOE projekt

 

O

Overstream

Overstream je online uređivač koji omogućuje jednostavno izrađivanje i usklađivanje titlova na bilo kojem dostupnom on-line videu. Izrađeni video s titlovima pohranjuje se na Overstream serveru (www.overstream.net), a samu poveznicu na video možete podijeliti s drugima.

Overstream u ovom trenutku podržava sljedeće video usluge: YouTube, Google Video, MySpace Video, Veoh, Blip.tv, Archive.org i Vimeo.com.

Ovaj alat može biti vrlo koristan u nastavi jer omogućava uz audio i tekstni zapis (npr. u radu s studentima s invaliditetom ili u nastavi stranog jezika).

Web stranica: http://www.overstream.net/

Primjer: Zahtjev za otvaranje kolegija

P

Piktochart

Piktochart je alat za kreiranje jednostavnih infografika. Infografike vizualno prikazuju grafikone, tablice, popise, karte, mape, histograme, piktograme itd. Studentima često služi za prikazivanje zadataka, sažetaka ili rezultat svojih projekata, a profesorima za izradu nastavnog plana i za druge oblike komunikacije u učionici i izvan nje.

Web stranica: http://piktochart.com/

Primjer: Život Nikole Tesle

Pixton

Pixton je alat koji se koristi za izradu stripova. Koristi se pomoću web preglednika, odnosno nije potrebna instalacija na korisničkom računalu. Nakon registracije, korisnici imaju mogućnost dodavanja i uređivanja scena u stripu. Unutar scena korisnici odabiru predložak, likove, dodaju i uređuju tekst i slično.

Opcija Pixton za zabavu je jednostavna za uporabu i besplatna za korištenje za osobne potrebe (mogućnost javnog objavljivanje radova, moguća prijava putem Facebooka ili Google računa, izrađenim stripovima automatski se dodjeljuje Creative Commons licenca BY NC ND).

Ako korisnik želi u izradu stripa uključiti više ljudi postoji mogućnost odabira opcije Pixton za škole. Pixton za škole besplatan je na rok od 30 dana u čijoj izradi mogu sudjelovati nastavnik i studenti (njih 30).

Pixton za poslovne subjekte omogućuje izradu jednog stripa besplatno.

 

Web stranica: http://www.pixton.com

Primjer: Podrška korisnicima sustava Merlin  

PlagiarismSearch

PlagiarismSearch je softver za otkrivanje plagijata koji preporučamo za osobnu uporabu zbog mogućnosti provjere dokumenta s 300 riječi dnevno besplatno (uz registraciju na stranici 600 riječi dnevno). Za sve dokumente iznad tog broja riječi, uporaba softvera se naplaćuje (npr. neograničen broj provjera na godišnjoj razini naplaćuje se 115.95 dolara).

Softver indeksira sadržaj web stranica, pa tako i nacionalne e-infrastrukturne sustave Hrčak, Dabar i Ara koje održava Srce.

Pruža mogućnosti izvoza izvješća u pdf format, ispis izvješća, pregled svih resursa (web stranica) koje su indeksirane. Također, postoji mogućnost isključivanja određenih izvora iz izvješća čime se smanjuje ukupni postotak identičnog sadržaja.

Web stranica: https://plagiarismsearch.com/

PowToon

PowToon je alat i prezentacijski softver za izradu animiranih prezentacija i videa.  Koristi se za izradu prezentacija, marketinških videa, prodajnih videa, edukativnih videa, portfolia, videa koji objašnjavaju kompleksnu temu na jednostavan način.

Web stranica: http://www.powtoon.com/

Primjer: Nikola Tesla-animirana prezentacija

Prezi

Prezi je alat koji se koristi za izradu interaktivnih prezentacija. Prilikom izrade prezentacija može se koristiti tekst, slike, video i ostali elementi koji se postavljaju na radnoj površini te postoji mogućnost njihovog zumiraju i pomicanja. Alat je besplatan za korištenje te će prezentacije biti javno dostupne. Nakon izrade prezentacije je moguće spremiti i u pdf obliku. Za pregled prezentacije u web pregledniku, potrebno je imati instaliran program Flash Player na računalu.

Web stranica: www.prezi.com

Primjer: Predstavljanje Centra za e-učenje

T

ThingLink

ThingLink je alat za dodavanje sadržaja na sliku (videa, audio zapisa, web stranice, slike). Dodani sadržaj se može povezivati s nekom stranicom ili drugim sadržajem te ih korisnici mogu pregledavati.

Web stranica: https://www.thinglink.com/

Primjer: Nikola Tesla

Tiki-Toki

Tiki-Toki je alat za kreiranje vremenske crte za izradu kronologije. Korisnici mogu dodavati video isječke, slike, audio datoteke, poveznice i umetati medijske datoteke i tekst unutar vremenske crte.

Web stranica: http://www.tiki-toki.com/

Primjer: Nikola Tesla-kronologija

Tube Chop

Tube Chop je alat koji se koristi za obradu videa objavljenih na kanalu YouTube. Korisnici upisuju web adresu videa kojeg žele obraditi te izrezuju dio videa za koji žele da se prikazuje. Obrađeni video se nalazi na stranici TubeChop te se može podijeliti s korisnicima dijeljenjem poveznice na video, ugradnjom u web stranicu ili putem društvenih mreža.

Primjer: Izrada GRID formata kolegija (izvorni video)
W

Weebly

Weebly je besplatni alat koji služi za izradu web stranica i blogova. Prilikom izrade web stranice elementi se postavljaju pomoću metode Povuci i ispusti (Drag&Drop). Nakon izrade, web stranica se automatski generira i u mobilnoj verziji. Korisnici mogu uključiti oglase na svojim stranicama. Weebly podržava statistike posjetitelja i podržan je za Android i iPhone uređaje.

Web stranica: http://www.weebly.com/

Primjer: Sveučilišni dan e-učenja

Wizer

Wizer je besplatan alat koji omogućava kreiranje radnih listića odnosno testova koji mogu biti za samoevaluaciju ili za ocjenu. Slični su testovima u sustavu Moodle te omogućavaju veliki izbor izrade pitanja (višestruki odabir, povezivanje pojmova, sortiranje). Nakon predaje testa, nastavnik postavlja povratnu informaciju i šalje je studentu na pregled (pisana povratna informacija i broj bodova). Nastavnici mogu osim tekstualnih objekata i videa, postaviti sliku na koju studenti uz pripadajuće oznake upisuju tekst, ali i druge interaktivne elemente. Dobro ga je koristiti zbog zanimljivog dizajna i motivacije studentima prilikom ponavljanja određenog sadržaja e-kolegija.

Radni listići se mogu podijeliti sa studentima putem Google Classroom-a (student mora imati izrađen korisnički račun), sustava Edmodo ili koristiti putem različitih sustava za e-učenje (uključujući i sustav Moodle). U e-kolegij se postavlja kao ugrađeni kod (embed) ili kao poveznica na radni listić.

Web stranica: https://app.wizer.me/

Primjer: https://app.wizer.me/preview/5XEVE7