Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Život i razlike između životinja, biljaka i čovjeka. Veličina, oblik i simetrije životinja. Osnove citologij... više
Modul se izvodi kroz četiri programska dijela kako slijedi: 1. Principi kulture biljnog tkiva i mikrorazmnožavanje: Naglasak je na uspostavljanju kulture bilj... više

Program modula Biljne vrste u lovištu omogućuje osposobljavanje studenata za namjensku proizvodnju kvalitetne voluminozne krme za potrebe prehrane divljači u različitim agroekološkim uvjetima Republike Hrvatske.
Programski dijelovi modula su sljedeći:
U prvom dijelu modula studenti upoznaju: značenje biljnih vrsta u prehrani divljači u lovištu, površine, plodored, potrebe divljači na voluminoznoj krmi i značajne aspekte mikroklime u proizvodnji biljnih vrsta u lovištu. U drugom dijelu modula studenti upoznaju: posebnosti i karakteristike biljnih vrsta za remize u lovištu, vrste divljači, plan proizvodnje i načini korištenja (zelena krma, silaža, sijeno, sjenaža i zrno), sortiment, zahtjevi prema klimi i tlu, načine proizvodnje i korištenja te interpolacija ozimih kupusnjača, ozimih i jarih žitarica, ozimih i jarih mahunarki, korjenasto-gomoljastih vrsta, vrsta iz ostalih porodica, sitnozrnih mahunarki, trava te grmolikih i drvenastih biljnih vrsta u lovištu.

Modul daje prikaz osnovnih biokemijskih procesa u životinja. (Treba istaći da procesi obrađeni u okviru modula Kemija s osnovama biokemije nisu obuhvaćeni ovim ... više
Biljna ekofiziologija daje uvid u promjene osnovnih fizioloških procesa na svim organizacijskim razinama u biljci pod utjecajem vanjskih čimbenika. Ekofiziološk... više
Modul razmatra specifičnosti ekološkog uzgoja u vinogradarstvu i namijenjen je studentima koji imaju temeljna znanja iz vinogradarstva stečena na preddiplomskom... više
Modul donosi znanja o važnosti epidemiologije i pravodobne prognoze pojave bolesti kao osnove suvremene zaštite bilja. Uvodna predavanja obrađuju temeljne spozn... više
Modul obrađuje osnovna znanja o virusima, subviralnim patogenima, bakterijama, fitoplazmama, i viroidima, patogenima biljaka. Student će biti upoznat s građom p... više
Fitomikologija je namijenjena studentima koji su u preddiplomskom studiju stekli predznanje o biljno patogenim gljivama, ali i onima koji se prvi put susreću sa... više
Budući razvitak RH potrebito je osloniti na gospodarske grane koje se koriste obnovljivim prirodnim resursima. Osim profitabilnosti, takve gospodarske grane mor... više
Cilj je predmeta je razumijevanje ponašanja herbicida u okolišu, odnosno razumijevanje glavnih interakcija herbicida u tlu. Sadržaj predmeta obuhvaća utjecaj kr... više

Cilj modula je stjecanje osnovnih teoretskih znanja i praktičnih iskustava u procesu istraživanja tržišta.

U sklopu modula studenti će se upoznati s osnovama istraživanja tržišta, te se pripremiti za samostalno provođenje jednostavnih terenskih istraživanja. Teoretski će se obraditi slijedeći programski dijelovi: uloga informacija u odlučivanju, proces istraživanja tržišta i uzorkovanje, mjerenje podataka i mjerne skale, pouzdanost i valjanost istraživanja, vrste istraživanja tržišta, analiza i interpretacija podataka, primjena istraživanja tržišta te mogućnosti korištenje online alata u istraživanju tržišta. U okviru seminarskog rada studenti će provesti jednostavno prikupljanje i vrednovanje podataka s tržišta.

Nakon uspješno savladanog modula studenti će moći: pronaći i vrjednovati izvore informacija, definirati proces istraživanja tržišta, vrste istraživanja i primjenu istraživanja, koristiti metode jednovarijantne i dvovarijantne analize podataka, izraditi jednostavne instrumente mjerenja, dizajnirati i provesti jednostavno terensko istraživanje, vrjednovati i interpretirati rezultate istraživanja, dati preporuke za poslovno odlučivanje temeljene na rezultatima istraživanja.



    

Program modula Kemija mošta i vina omogućuje studentima nadogradnju i proširivanje temeljnih znanja o pojedinim grupa kemijskih spojeva te pojedinačnim kemijsk... više

Predmet "Korištenje i zaštita voda" fokusiran je na izučavanje osnovnih principa i suvremenih praksi upravljanja vodnim resursima s posebnim naglaskom na njihovu zaštitu i održivo korištenje. Program predmeta obuhvaća širok spektar tema, uključujući hidrologiju, hidrauliku, kvalitetu vode, tehnologije prečišćavanja vode, zakonske okvire i politike upravljanja vodama. Cilj je osposobiti studente za prepoznavanje i rješavanje problema povezanih s vodnim resursima, razvijanje strategija zaštite vode i promicanje održive uporabe vode u različitim sektorima, uključujući poljoprivredu, industriju i domaćinstva. Predmet podstiče kritičko razmišljanje i primjenu znanstvenih metoda u analizi i upravljanju vodnim resursima, pripremajući studente za profesionalne izazove u području hidrologije i zaštite okoliša.

Modul proširuje znanja modula Fitomikologija, te Fitobakteriologija i fitovirologija. Sadržajno pokriva laboratorijske tehnike koje su osnova istraživanja u bil... više
Suvremeno poslovanje u agrobiznisu obilježeno je donošenjem poslovnih odluka u kratkom vremenu i uz ograničenu količinu informacija. Uz to, broj utjecajnih čimb... više
Modul Predivo bilje obuhvaća najvažnije predstavnike biljaka u svijetu od kojih se dobiva prirodno vlakno (konoplja, lan, pamuk, kenaf, abutilon, juta, ramija, ... više
Sadržaj predmeta omogućuje svladavanje metoda neophodnih pri determinaciji biljaka, kao i razumijevanje važnosti prepoznavanje biljaka u održivom korištenju i o... više

Uzgoj kopitara u zemljama Europe primarno je usmjeren na sport i dokolicu, no značajan interes potrošača usmjeren je prema mlijeku i mesu kopitara kao nutritivno visokovrijednoj namirnici. Mlijeko kopitara osobito je cijenjeno u prehrani djece i tradicijskoj medicini, kao i u liječenju nekih bolesti. Premda u Hrvatskoj postoji tradicijsko iskustvo u proizvodnji mlijeka i mesa kopitara, nedovoljna je razina poznavanja tehnologija proizvodnje i prerade radi postizanja ciljane kakvoće i palete proizvoda. Stoga je nužno upoznati studente s pogodnim pasminama kopitara, bitnim anatomskim i fiziološkim odlikama, reprodukcijskim osobitostima, tehnologijama proizvodnje, odlikama laktacije, odlikama mlijeka i mesa kopitara, postupcima njihove prerade, najvažnijim proizvodima (prehrana, kozmetika, farmaceutika i drugo) i načinima njihovog plasmana. Poseban naglasak biti će stavljen na modele ekološke proizvodnje mlijeka i mesa kopitara. Studenti će biti upoznati s načinima kontrole kvalitete mlijeka i mesa kopitara te njihovih proizvoda. Također, biti će upoznati s postupcima osiguravanja dobrobiti kopitara te koristima od njihove interakcije u okolišu (održavanje eko sustava).

Vaskularna flora Hrvatske (značajke, morfologija, klasifikacija); Pregled ugroženih biljaka Hrvatske (morfologija, sistematska pripadnost, stanište, rasprostra... više
Predmet omogućuje cjelovito razumijevanje funkcioniranja interakcije biljka-mikroorganizmi-tlo u prirodnim i agroekološkim uvjetima. Studente će se upoznati s v... više
Cilj ovog predmeta je integriranje elementarnih znanja o samoniklom bilju, te klasifikacija najvažnijih samoniklih vrsta koje rastu na području Republike Hrvats... više

Stjecanje osnovnih teorijskih i praktičnih znanja o sustavima proizvodnje mesa kopitara, odlikama trupa i mesa, mogućnostima i načinima prerade te kontrola kakvoće proizvoda.

Predmet predstavlja nadgradnju znanja stečenih na preddiplomskom studiju iz predmeta „Osnove uzgoja aromatičnog i ljekovitog bilja“. Za izabrane kulture aromatičnog i ljekovitog bilja (ALJB) obrađuju se recentna istraživanja i saznanja koja vode postizanju tražene kakvoće i količine sirovine za preradu putem boljeg iskorištenja biološkog kapaciteta, dinamike dospijevanja i adaptabilnosti u različitim agroekološkim uvjetima. Predmet je podijeljen u četiri programska dijela. Biljne droge obuhvaćaju odabrana poglavlja klasifikacije biljnih droga. Ekologija i biologija ALJB detaljno obrađuje agroekološke uvjete uzgoja odabranih vrsta prema fazama rasta i razvoja te njihov utjecaj na kvalitetu i količinu djelatnih tvari, kao i introdukciju samoniklih vrsta ALJB u poljoprivrednu proizvodnju te nova područja uzgoja. Tehnologija uzgoja ALJB obuhvaća poboljšanje uvjeta rasta i razvoja odabranih vrsta ALJB primjenom elemenata suvremene tehnologije proizvodnje, definiranje tehnološke zrelosti, rok berbe kao čimbenik prinosa i kvalitete, kalkulaciju proizvodnje biljne droge. Berba i dorada ALJB obrađuje poboljšanja u tehnologiji berbe, prerade, dorade i skladištenja, postupke i opremu za destilaciju i ekstrakciju djelatnih tvari te provjeru kvalitete dorađene sirovine. Predviđa se aktivno učešće studenata u nastavi putem izrade seminara te praktičnih vježbi u laboratoriju, praktikumu i na pokusnom poligonu, dok terenska nastava pruža uvid u konkretne procese proizvodnje.

Tradicijski seoski vrtovi su sastavni dio kulturne baštine određenog kraja. Oblikovanje tradicijskog vrta, odabir cvjećarskih i drvenastih vrsta te naročito pri... više