Kolegij Zakonski propisi u sanitarnom nadzoru je obvezni predmet na II. godini prijediplomskog sveučilišnog studija Sanitarnog inženjerstva koji se održava u II semestru. Izvršavanjem svih nastavnih aktivnosti te polaganjem završnog ispita student stječe 3 ECTS bodova. Cilj kolegija je omogućiti usvajanje osnovnog znanja u pravnim normama koje reguliraju postupanje te nadležnost i ovlasti sanitarnog inspektora Državnog inspektorata kao i osnove pravnih normi Europske unije koje reguliraju nadležnost sanitarno inspekcijskog nadzora.Kroz obavljanje vježbi neposredno u objektima pod nadzorom sanitarne inspekcije studenti se neposredno upoznaju sa praktičnim pristupom subjektima nadzora i relevantnim činjenicama i okolnostima koje moraju biti u fokusu interesa sanitarno inspekcijskog nadzora.

Kolegij je jedan od obaveznih predmeta na 3. godini Sveučilišnog prijediplomskog studija sanitarnog inženjerstva. Radno opterećenje za prosječnog studenta sastoji se od 30 sati organizirane nastave (24 sata predavanja i 6 sati seminara) te oko 45 procijenjenih sati samostalnog rada, što ukupno čini 2,5 ECTS.

Sadržaj kolegija obuhvaća tehnike i principe rada u kontroli kvalitete i sigurnosti hrane u različitim oblicima poslovanja s hranom. Osmišljen je da bude horizontalan presjek kroz različite prehrambene tehnologije: konzervne, ekstraktivne i neke od posebnih tehnologija.

Cilj kolegija je da polaznici usvoje principe i upoznaju standardne tehnike u poslovanju s hranom, kao i temeljne propise iz domene osiguranja kvalitete i sigurnosti hrane. Time se osposobljavaju za osnovnu komunikaciju i suradnju s ostalim strukama uključenim u različite oblike poslovanja s hranom.


C