Advances in technology, low prices and availability of GPS devices resulted in overall presence of georeferenced data and heightened interest for spatial analysis. The goal of those analyses is describing spatial ordering of different processes (resources, pollution, biodiversity…) and modeling samples with that spatial structure. Modifying and linking a large number of statistical methods for analyzing and presentation of spatial data trough different software can be intimidating for new users. Main goal of this course is systematical introduction of spatial data analysis using case studies and hands-on approach that will enable students to analyze, visualize and interpret spatial data. Moreover, to familiarize students with the using and contributing to open data sources (research, spatial, environmental and ecosystem data, statistical data, open data from the nature sector, agronomy, etc.).

We chose open source system of R to demonstrate the analyses of spatial data because it ensures input, manipulation, analysis and presentation of spatial data in the same environment. Broad base of R users ensure quality and fast expansion of different functions (using packages) as well as tutorials and literature in different languages (predominately English).

more...

Modul se izvodi kroz četiri programska dijela kako slijedi: 1. Principi kulture biljnog tkiva i mikrorazmnožavanje: Naglasak je na uspostavljanju kulture bilj... više

Modul daje prikaz osnovnih biokemijskih procesa u životinja. (Treba istaći da procesi obrađeni u okviru modula Kemija s osnovama biokemije nisu obuhvaćeni ovim ... više

Program predmeta Biološki i ekološki čimbenici uzgoja povrća omogućuje studentima stjecanje novijih saznanja iz domene ekoloških i bioloških čimbenika u proizvodnji povrća sa svrhom: boljeg iskorištenja genetskog potencijala suvremenih sorata, preciznog planiranja sjetve/sadnje za kontinuiranu opskrbu tržišta/prerađivačke industrije, odnosno, predviđanja dinamike tehnološke zrelosti, efikasnije adaptabilnosti različitim ekološkim uvjetima, postizanja visoke kakvoće i održivosti povrća. Predmet ima dva programska sadržaja: Ekološki čimbenici u planiranju proizvodnje povrća: utjecaj čimbenika klime na rokove uzgoja i odabir sorte; odabir povrtne vrste i roka uzgoja obzirom na svojstva tla; utjecaj kvalitete i gospodarenja vodom i hranivima na prinos i kakvoću jestivih dijelova povrća. Biološki čimbenici u planiranju proizvodnje povrća: potrebe povrtnih vrsta za toplinom, svjetlom i vodom u procesima: klijanja, nicanja, vegetativnog rasta, cvatnje, ekspresije spola, oprašivanja, razvoja i zriobe plodova. Primjena toplinskih jedinica u planiranju dinamike proizvodnje povrća. Važnost poznavanja čimbenika fruktifikacije u upravljanju prijelaza iz vegetativne u generativnu fazu razvoja.

Biljna ekofiziologija daje uvid u promjene osnovnih fizioloških procesa na svim organizacijskim razinama u biljci pod utjecajem vanjskih čimbenika. Ekofiziološk... više

Modul razmatra specifičnosti ekološkog uzgoja u vinogradarstvu i namijenjen je studentima koji imaju temeljna znanja iz vinogradarstva stečena na preddiplomskom... više

Modul donosi znanja o važnosti epidemiologije i pravodobne prognoze pojave bolesti kao osnove suvremene zaštite bilja. Uvodna predavanja obrađuju temeljne spozn... više

Zašto je čovjeku potrebna ekološka etika? Koje su suvremene promjene utjecale na razvoj ekološke etike? Možemo li govoriti o univerzalnim etičkim principima u o... više

Modul obrađuje osnovna znanja o virusima, subviralnim patogenima, bakterijama, fitoplazmama, i viroidima, patogenima biljaka. Student će biti upoznat s građom p... više

Fitomikologija je namijenjena studentima koji su u preddiplomskom studiju stekli predznanje o biljno patogenim gljivama, ali i onima koji se prvi put susreću sa... više

Budući razvitak RH potrebito je osloniti na gospodarske grane koje se koriste obnovljivim prirodnim resursima. Osim profitabilnosti, takve gospodarske grane mor... više

Hranidba konja obuhvaća predavanja i vježbe o hranidbenim potrebama pojedinih kategorija konja sukladno njihovoj dobi i vježbanju, te o svojstvima krmiva i doda... više

Cilj je predmeta je razumijevanje ponašanja herbicida u okolišu, odnosno razumijevanje glavnih interakcija herbicida u tlu. Sadržaj predmeta obuhvaća utjecaj kr... više

Course description

Student will be introduced to statistical computer programs SAS and R in Windows and MAC OSX environment. In the first lecture historical overview of both programs together with actual versions. Structure of both programs will be shown in details. Course will deal with data import and manipulation with graphical presentation. SAS program main DATA and PROC steps will be shown in working examples. Special attention will be given in SAS to the PROC SQL and PROC IML procedures which are usually used when working with databases and matices. In R installation of particular packages will be shown for some special data manipulation techniques.

 

Type of course

Graduate studies / MS Courses taught in English (Elective course, 1 semester, 1 year)

General competencies

Installation of both program, data manipulation, graphical presentation and usage of some intermediate programming techniques will be acquired during the course. Students will be able to write code for all mentioned techniques.

more...

Sve veća konkurencija na tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i sve manji dohodak poljoprivrednih proizvođača prisiljavaju seljačka gospodarstva da traže druge izvore dohotka. Jedna je od tih mogućnosti izravna prodaja.

Modul Izravna prodaja i prerada na seljačkom gospodarstvu daje studentima osnovna znanja koja su potrebna za razumijevanje tradicionalnih i novih kanala izravne prodaje u Hrvatskoj i u svijetu, kao i njihovu važnost za poljodjelstvo i seljačko gospodarstvo općenito. U okviru modula se daje pregled zakonskih propisa koji reguliraju izravnu prodaju i preradu na seljačkom gospodarstvu te osnove marketinga za izravnu prodaju.

Proizvodnja domaćih mliječnih proizvoda obrađuje osnove tehnologije i temeljne zahtjeve koje gospodarstvo treba zadovoljiti da bi se bavilo ovom djelatnošću.

Prerada voća i povrća obrađuje osnove tehnologije prerade voća i povrća.

Proizvodnja domaćih voćnih rakija pruža znanja iz područja prerade voća u domaće voćne rakije.

Proizvodnja domaćih suhomesnatih proizvoda omogućuje studentima stjecanje znanja o osnovama tehnologije proizvodnje domaćih suhomesnatih proizvoda te uvjetima za obavljanje ove djelatnosti.

Seminari omogućuju studentima upoznavanje s proizvođačima koji se bave izravnom prodajom ili su zainteresirani za nju te metodologijom izrade poslovnog koncepta za bavljenje izravnom prodajom i preradom na gospodarstvu.

Polaganje ispita se provodi preko parcijalnog pismenog ispita, seminara i završnog ispita. 

Uloga i značaj dijagnostike u suvremenoj poljoprivredi, te harmonična ishranjenost biljaka glavne su teme s kojima će se studenti upoznati kroz predavanja, vjež... više

Integrirana zaštita bilja jest ekološki povoljnija zaštita, ekonomski važnih poljoprivrednih kultura, od štetnih organizama. Osim kemijskih mjera zaštite koje se primjenjuju kada su iscrpljene sve ostale, u integriranoj se zaštiti bilja koriste ne kemijske mjere zaštite kao što su agrotehničke mjere, fizikalne i biološke mjere. U ovom sustavu zaštite bilja nastoji se populaciju štetnih organizama držati u tolerantnoj mjeri. Predmet razmatra negativnosti konvencionalne zaštite bilja i intenzivne poljoprivredne proizvodnje čije se posljedice očituju poput zagađenja tla i voda i ekonomske neisplativosti poljoprivredne proizvodnje. Integriranom se zaštitom potiče biološka raznolikost koja ima funkciju samoodrživosti sustava. Predmet razmatra sve mogućnosti smanjenja uporabe pesticida u svrhu proizvodnje hrane manje opterećene ostacima agrokemikalija i ekonomski isplativije proizvodnje.
Terenske i vježbe u praktikumu omogućuju studentima bolje razumijevanje problematike, a putem seminara studenti svladavaju vještine samostalnog planiranja i organiziranja integrirane proizvodnje bilja.
Polaganje ispita se provodi praćenjem aktivnosti studenata tijekom semestra, parcijalnim testom znanja i završnim usmenim ispitom.

Predmet "Organsko-biološka proizvodnja povrća" (OBPP) predstavlja nadogradnju znanja stečenih na preddiplomskom studiju kroz predmet "Proizvodnja povrća". Obrađuju se različite tematske cjeline, uključujući opće ciljeve organske proizvodnje, označavanje i nadzor, te opća i specifična načela i proizvodna pravila primjenjiva na uzgoj povrća.

Posebna pažnja posvećuje se sljedećim temama:

  • održavanje plodnosti i stabilnosti tla, s naglaskom na plodored, gnojidbu i cjelogodišnju pokrivenost tla.
  • očuvanje zdravlja biljaka kroz preventivne i kurativne mjere prije sjetve/sadnje i tijekom uzgoja, kao što su biljno-higijenske, agrotehničke, fizikalne, mehaničke i biološke metode.
  • korištenje dozvoljenih sredstava za izravnu primjenu na biljkama u ekološkoj proizvodnji.

Tehnologija uzgoja povrća po ekološkim principima obrađuje se za različite skupine povrtnih kultura, uključujući mahunarke, plodovito povrće, korjenasto i lukovičasto povrće, te lisnato povrće i kupusnjače.

Studenti aktivno sudjeluju u nastavi kroz izradu seminara, dok terenska nastava omogućuje uvid u konkretne tehnologije i procese organske proizvodnje na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima.

Predmet omogućuje stjecanje temeljnih spoznaja o anatomskim i morfološkim značajkama biljaka. Stečena znanja i vještine neophodno su potrebna u daljnjem studij... više

Sadržaj predmeta omogućuje svladavanje metoda neophodnih pri determinaciji biljaka, kao i razumijevanje važnosti prepoznavanje biljaka u održivom korištenju i o... više

Vaskularna flora Hrvatske (značajke, morfologija, klasifikacija); Pregled ugroženih biljaka Hrvatske (morfologija, sistematska pripadnost, stanište, rasprostra... više

Cilj ovog predmeta je integriranje elementarnih znanja o samoniklom bilju, te klasifikacija najvažnijih samoniklih vrsta koje rastu na području Republike Hrvats... više

Tradicijski seoski vrtovi su sastavni dio kulturne baštine određenog kraja. Oblikovanje tradicijskog vrta, odabir cvjećarskih i drvenastih vrsta te naročito pri... više

Sadržaj modula obuhvaća osnove opće mikrobiologije koja je nužan preduvjet za razumijevanje mikrobiologije tla koja predstavlja glavninu ovoga modula. U općoj m... više

U ovom modulu studenti će steći spoznaje o svinjogojskoj proizvodnji na višoj razini u odnosu na preddiplomski studij. U poglavlju selekcije obrađivat će se gen... više

Modul Zrnate mahunarke sastoji se od nekoliko programskih dijelova: Uvod, Morfološka i biološka svojstva soje, faze rasta i razvoja soje, formiranje komponenata... više