Pripremiti studente da mogu samostalno usporediti morfološke osobitosti pojedinih vrsta domaćih sisavaca i peradi u okviru anatomije. Funkcioniranje organizma, organa, tkiva i stanica, student će utvrditi i povezati kroz fiziološku obradu probave, metabolizma i reprodukcije domaćih sisavaca i peradi sa specifičnim neuro-hormonalnim upravljanjem svim biokemijskim procesima u organizmu.

Hranidba stoke proučava odnose koje postoje između hrane kao izvora pojedinih hranjivih tvari i fiziološkog stanja te produktivnosti domaćih životinja koje istu prerađuju. Opća hranidba ima za cilj da s gledišta moderne stočarske proizvodnje poveže osnovna teorijska znanja o načinu iskorištavanja krme i o hranidbenoj vrijednosti pojedinih sastojaka suhe tvari krme. Navedene informacije su neophodne studentima za daljnja detaljnija razumjevanja potreba domaćih životinja s jedne strane i za pravilnu organizaciju hranidbe u proizvodnji pojednih vrsta i kategorija domaćih životinja s druge strane.