Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Život i razlike između životinja, biljaka i čovjeka. Veličina, oblik i simetrije životinja. Osnove citologij... više

Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, posebno kemije. Prog... više

Modul Agroklimatologija daje temeljna znanja o utjecaju atmosfere na biljke i životinje, uči studente o utjecaju vremenskih prilika i klime na organiziranje pol... više

Predmet omogućuje stjecanje temeljnih znanja o strukturi eukariotske biljne stanice, građi kormofitskog biljnog organizma te biljnoj raznolikosti.... više

Struktura po kojoj se krećemo za Crtanje 1 i Crtanje 2 – u ovom semestru će se prilagoditi vašim mogućnostima i dosada stečenim vještinama

1.Uvod – likovni elementi i osnove dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih prikaza
1. Prostornost kroz osnovne likovne elemente (točka, linija, ploha, volumen)
2. Osnove prikazivanja (tlocrt, pogled, oplošje, aksonometrija, raster)
3. Perspektiva iz jednog, dva očišta

2.Redukcija kao likovno sredstvo promišljanja prostora – mogućnost apstrakcije crtežom
1.  Prostorna kompozicija komponirana linijama i točkama
2.  Prostorna kompozicija komponirana plohama
3.  Prostorna kompozicija komponirana volumenima

3.Geometrija kao alat za razumijevanje osnova prikaza
1.  Prostorna kompozicija promjenom rastera jedne dimenzije (tlocrta)
2.  Prostorna kompozicija promjenom rastera u tri dimenzije
3.  Prostorna kompozicija sa kružnim formama – krug u perspektivi

4.Od opažaja ka imaginaciji 
1.  Prostorna kompozicija inverzijom forme – prazni prostor
2.  Analiza povijesnih oblika redukcijom crtežom
3.  Plan prostora (raum plan) i otvoreni plan (open plan, plan libre)

5.Prostorna analiza brzim crtežom, razumijevanje izgrađenog ili neizgrađenog prostora preko dijagrama i  brzih crteža (krokia)
1. Crtanje imaginarne prostorne topografije
2. Iz prostorne topografije ka formi u prostoru – skulpturalnost i zrcaljenje
3. Crtanje preko fotografija, analiza kadra, dubine, kontrast, ritam

6.Prostor oko mene i tijelo u prostoru
1.  Skica prostorije u kojoj se nalazim i jednog elementa opreme unutar nje
2.  Tijelo kao pojava - antropomorfne mjere i oprema (namještaj)
3.  Tijelo kao doživljaj – filmski prostor, naracija, atmosfera

U okviru nastave iz kolegija dati će se uvodne definicije i pojmovi iz polja geodezije. Studenti će se upoznati s različitim vrstama prostornih podataka te načinima njihove izmjere. Upoznati će se sa sadržajem osnovnih državnih karata i planova te će im se objasniti pojmovi vezani uz prikaz i kvalitetu reljefa. Studenti će stečena znanja primijeniti i testirati u samostalnom radu na projektu u okviru vježbi. Terenske vježbe uključivati će izmjeru primjenom geodetskih numeričkih metoda izmjere.

Reljef predstavlja jednu od najvažnijih krajobraznih osobina određenog prostora. Stoga se nameće potreba da se studenti preddiplomskog studija Krajobrazne arhitekture upoznaju s unutrašnjim (endogenim) kao i s vanjskim (egzogenim) čimbenicima na oblikovanje reljefa. Međutim, radi što boljeg svladavanja geomorfološke problematike studente treba upoznati i s osnovama geologije (građa Zemlje, mineralima i stijenama, te tektonskim elementima litosfere) kao i promjenama tijekom Zemljine prošlosti (stratigrafska geologija). Uz predavanja, kroz vježbe, izradu seminara i terenski rad studenti će steći vještinu samostalnog prepoznavanja određenih pojava na terenu (npr. litološkog sastava ili određenih reljefnih oblika).

Hranidba je temelj stočarstva jer domaće životinje pretvaraju krmu u hranu za ljude. Dodatno, obrok životinja bitno određuje zdravstvenu ispravnost, visinu i kvalitetu animalnih proizvoda, očuvanje okoliša i cijenu proizvodnje u kojoj je krma najveći pojedinačni trošak. Svrha studija je naučiti studente rukovati s hranjivim tvarima kao osnovnom kategorijom hranidbe životinja. U Općoj hranidbi studenti će se upoznati s hranjivim tvarima - voda, minerali, ugljikohidrati (energija), lipidi - bitne masne kiseline, proteini - aminokiseline i vitamini. Dodatno, steći će znanje o metodama mjerenja sadržaja, probavljivosti i metabolizma hranjivih tvari u monogastričnih i poligastričnih životinja. Slijedi upoznavanje sa svojstvima hranjivih tvari: sadržaj u tijelu i proizvodima životinje, biodostupnosti (probava i metabolizam), pohrana, biološke funkcije, potrebe životinja, znakovi toksičnosti i manjka. U Hrani za životinje savladat će se sustavi procjene hranjivosti krme za pojedine vrste životinja te čimbenicima o kojima ona ovisi (agroekološki uvjeti, konzerviranje i prerada krmiva). Upoznat će se sa sadržajem hranjivih i nepoželjnih tvari u svježoj, siliranoj i sušenoj voluminoznoj krmi, energetskim, proteinskim i mineralnim krmivima te s djelovanjem dodataka. Zatim, govorit će se o kvaliteti animalne hrane na ljude, funkcionalnoj hrani i utjecaju hranidbe na okoliš. U Primijenjenoj hranidbi naučit će sustave procjene hranidbenih potreba goveda, ovaca, koza, svinja, peradi, konja i riba. Savladat će se sastavljanje obroka-krmnih smjesa koji na isplativi način zadovoljavaju potrebe životinja, nisu štetni po zdravlje ljudi i životinja te ne zagađuju okolinu.

 
 
 

Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, kemije i biokemije. P... više

Program predmeta Opće povrćarstvo omogućuje studentima stjecanje temeljnog znanja o značaju povrća u biljnoj proizvodnji i prehrani stanovništva, morfološkim i biološkim svojstvima povrtnih vrsta primjerenih za uzgoj u Hrvatskoj, osnovnim tehnikama njihovog razmnožavanja, sustavima proizvodnje povrća, važnosti pravovremene berbe, odgovarajuće primarne dorade i skladištenja za postizanje i zadržavanje kvalitete proizvoda. Predmet ima četiri programska područja: Uvod u opće povrćarstvo: Povrće u biljnoj proizvodnji; Uvjeti osnivanja proizvodnje povrća; Sistematika povrtnih vrsta i biljni dio kao cilj uzgoja; Hranidbena vrijednost povrća i njegova uloga u ishrani; Razmnožavanje povrća – tehnike uzgoja. Ekologija povrća: Ekološki uvjeti uzgoja i čimbenici klime; Supstrati; Potrebe vode i hraniva; Sustavi proizvodnje. Morfološka i biološka svojstva povrća: Pojam i značaj; Karakteristike morfološki sličnih povrtnih vrsta (lukovičasto, korjenasto, plodovito, lisnato, zeljasto, mahunarke); Osnovni biološki zahtjevi (temperatura zraka i tla, svjetlost) povrtnih vrsta prema fenofazama rasta i razvoja; Dormantnost sjemena; Termoperiodizam; Čimbenici fruktifikacije; Fitohormoni i inhibitori rasta u povrćarstvu. Berba i dorada povrća: Tehnološka i fiziološka zrelost; Jednokratna i višekratna berba; Postupci primarne dorade, pakiranja i skladištenja.

Definicija i razvoj zoologije i agrarne zoologije. Principi opće i sistematske zoologije. Etologija. Osnovni ekološki pojmovi. Zoogeografija. Paleontologija. Ev... više

Cilj modula je stjecanje osnovnih znanja iz vinogradarstva za studente studija koji se obrazuju u području agroekologije, ekološke poljoprivrede, zaštite bil... više

U modulu Predikatna, pjenušava i specijalna vina obrađuju se poglavlja tehnologije proizvodnje predikatnih vina, kemijska i senzorna svojstva predikatnih vina, ... više

Tjelesna i zdravstvena kultura 3 je obvezan predmet. Studenti će dobiti upute o obvezama, rasporedu i organizaciji predmeta u zimskom semestru ak. god. 2025./2026. uz napomenu da će se provoditi eksperimentalni program praćenja preporuka SZO o tjelesnoj aktivnosti s ciljem boljeg upravlja slobodnim vremenom i u svrhu skrbi o osobnom zdravlju. 

Prijave za aktivnosti provodit će se od 6. do 10.10. 2025. godine, a početak praktičnog dijela vježbi je od 13.10. 2025.

Proizvodnja ukrasnog bilja obuhvaća proizvodnju jednogodišnjih, dvogodišnjih i višegodišnjih vrsta (trajnica, grmlja i drveća), različitog tipa rasta. Organizir... više

Uvod u studij i predmet studija. Metodološki pristup projektiranju. Postupak i principi krajobraznog projektiranja. U postupku projektiranja određenje problema kao radno ishodište, definiranje projektnog programa i projektnog zadatka. Važnost i uloga socijalnih odrednica u projektiranju, uloga ekoloških i prostornih parametara. Oblikovanje kao opredmećenje društvenih potreba. Odnos krajobrazne osnove i društvene funkcije. Postupak krajobraznog oblikovanja. Temeljem općih spoznaja o postupka i principa krajobraznog projektiranja utvrđuje se program oblikovanja vrta individualne jedno-obiteljske samostojeće kuće. Položaj i klima i njihov značaj za planiranje vrta. Plan vrta. Međuodnos unutrašnjosti kuće s vanjskim prostorom u funkcionalno prostornu cjelinu. Način korištenja i zaštita vrta. Elementi oblikovanja vrta.

Sadržaj modula obuhvaća osnove opće mikrobiologije koja je nužan preduvjet za razumijevanje mikrobiologije tla koja predstavlja glavninu ovoga modula. U općoj m... više