Modul se izvodi kroz četiri programska dijela kako slijedi: 1. Principi kulture biljnog tkiva i mikrorazmnožavanje: Naglasak je na uspostavljanju kulture bilj... više

Modul daje prikaz osnovnih biokemijskih procesa u životinja. (Treba istaći da procesi obrađeni u okviru modula Kemija s osnovama biokemije nisu obuhvaćeni ovim ... više

Predmet Citologija obuhvaća temeljna područja kojima se bavi citologija ili nauka o stanici. Opisuje građu životinjske stanice i funkciju staničnih organela. Temeljna poglavlja u okviru predmeta čine: (1) Stanična membrana: lipidni dvosloj, membranske bjelančevine, membranski prijenos, transporteri, ionski kanali, membranski potencijal mirovanja i akcijski potencijal, prijenos velikih molekula u stanicu. (2) Mitohondriji: građa, matriks, procesi energetskog metabolizma. (3)Jezgra: kromatin, građa kromosoma, građa gena, replikacija i popravak DNA, rekombinacija, transkripcija, izrezivanje, jezgrica. (4) Hrapava endoplazmatska mrežica, ribosomi, sinteza bjelančevina, nadzor nad genskim izražavanjem, genski regulacijski proteini. (5) Glatka endoplazmatska mrežica. (6) Golgijev aparat, endocitoza, egzocitoza . (7) Lizosom, peroksisom. (8)Stanični kostur (citoskelet): Intermedijarne niti, mikrotubuli, centrosom , aktinske niti. (9) Ciklus staničnog dijeljenja, mitotički ciklini, apoptoza. Nadzor nad staničnim dijeljenjem u višestaničnih životinja, proteinski faktori rasta. (10) Međustanična komunikacija, osnove stanične signalizacije, receptori plazmine membrane, signalizacija preko receptora povezanih na G-bjelančevine, ciklički AMP (cAMP), kalcij kao sekundarni glasnik,.IP3 signalizacija preko enzimskih receptora, unuterstanični receptori za hidrofobne signalne molekule. Razvoj višestaničnih organizama.

Biljna ekofiziologija daje uvid u promjene osnovnih fizioloških procesa na svim organizacijskim razinama u biljci pod utjecajem vanjskih čimbenika. Ekofiziološk... više

Modul obrađuje osnovna znanja o virusima, subviralnim patogenima, bakterijama, fitoplazmama, i viroidima, patogenima biljaka. Student će biti upoznat s građom p... više

Fitomikologija je namijenjena studentima koji su u preddiplomskom studiju stekli predznanje o biljno patogenim gljivama, ali i onima koji se prvi put susreću sa... više

Modul Fiziologija dozrijevanja grožđa upoznaje studente s dinamikom biosinteze i nakupljanja glavnih grupa primarnih i sekundarnih metabolita u grožđu tijekom dozrijevanja kroz nekoliko programskih jedinica. Unutar bobe grožđa odvijaju se mnogi biokemijski i fiziološki procesi koji za posljedicu imaju nakupljanje vode, mineralnih tvari i šećera u bobi. Isti procesi utječu i na biosintezu aminokiselina, organskih kiselina te polifenolnih i aromatskih spojeva. Sadržajno najveći dio modula posvećen je najvažnijim grupama sekundarnih metabolita grožđa, a to su polifenolni i hlapljivi spojevi te karoteonidi. Poseban naglasak će biti na definiranju utjecaja različitih agrotehničkih i ampelotehničkih zahvata na modifikaciju okolišnih uvjeta s ciljem utjecaja na sadržaj i sastav polifenolnih i aromatskih spojeva u grožđu.

Budući razvitak RH potrebito je osloniti na gospodarske grane koje se koriste obnovljivim prirodnim resursima. Osim profitabilnosti, takve gospodarske grane mor... više

Uvod: upoznavanje s hranidbenim posebnostima preživača kao i razlikama između goveda, ovaca i koza u načinu iskorištenja hranjivih tvari i krme. Naglasak je na fermentaciji hrane i hranjivih tvari u predželucima i metabolizmu produkata fermentacije kod proizvodnje mesa, mlijeka i vune. Hranidba krava, ovaca i koza, pravilnosti koje određuju uzimanje hrane i hranidbene potrebe te načine njihovog izračunavanja. Hranidbeni načini sprečavanja metaboličkih poremećaja i zagađenja okoline te promjenama sastava mlijeka. Primijenjena hranidba je sastavljanje obroka/smjesa prema fazama proizvodnje. U hranidbi mladunaca naučit će hranidbene potrebe, sastav i hranjivost hrane za mladunce (kolostrum, mlijeko, mliječni nadomjesci, elektroliti i dodaci) i njihovo praktično hranjenje. Rast preživača kao osnova primjenjene hranidbe rasplodnog podmlatka i tova. U hranidbi ovaca i koza naglasak će biti na paši kao izvoru hranjivih tvari, načinima ispaše, brsta i njihove dopune krepkom krmom. Izučavat će se detaljno, hranidbene potrebe ovaca i koza za kretanje, proizvodnju vune, mlijeka, mesa i tijekom oskudice hrane i vode kao i njima svojstvene hranidbene smetnje.

Modul Korjenasto-gomoljaste kulture obuhvaća dvije skupine kultura: korjenjače (šećerna repa, cikorija, batat - slatki krumpir, cassava) i gomoljače (krumpir, t... više

Modul proširuje znanja modula Fitomikologija, te Fitobakteriologija i fitovirologija. Sadržajno pokriva laboratorijske tehnike koje su osnova istraživanja u bil... više

Legislativa u zaštiti bilja od štetnih organizama vrlo je zahtjevno područje. Regulirana je brojnim nacionalnim i EU zakonskim propisima. Poznavanje propisa i n... više

Predmet istražuje integraciju rješenja temeljenih na prirodi (NBS) u urbanim sredinama, fokusirajući se na implementaciju održivih sustava kao što su zeleni krovovi, žive fasade, skupljanje kišnice, kišni vrtovi i fitoremedijacija. Studenti će naučiti kako ta rješenja pridonose urbanoj otpornosti, obnovi okoliša i prilagodbi klimi. Kroz kombinaciju teorijskih i praktičnih pristupa, kolegij ispituje dizajn, implementaciju i održavanje ovih sustava za poboljšanje ekološke i socijalne kvalitete urbanih prostora. Predmet upoznaje studente sa tipologijom sistema krovnih vrtova i ozelenjenih fasada, te metodama i alatima implementacije sistema na građevini. Osposobljava studenta za razumijevanje i savladavanje različitih metoda te njihove međusobne interakcije i kombinacije koje mogu kritički sagledati, analizirati i odabrati najkvalitetniju projektnu opcijo obzirom na parametre građevine i klimatske karakteristike. Studenti će naučiti kako pronaći izvore informacija te prezentirati s osvrtom na interdisciplinarni pristup.

Cilj ovog predmeta je integriranje elementarnih znanja o samoniklom bilju, te klasifikacija najvažnijih samoniklih vrsta koje rastu na području Republike Hrvats... više

Program predmeta omogućuje studentima stjecanje znanja iz peradarstva kao jedne od najvažnijih stočarskih grana čija se uloga u društvu ogleda kroz opskrbu ljudi hranom, druženjem s životinjama te općim unapređenjem biološke struke i znanosti.
Programski dijelovi predmeta su sljedeći:
Povezanost čovjeka i peradi kroz sociološko gospodarstvene pokazatelje s posebnim osvrtom na doprinos peradarske proizvodnje hrvatskom gospodarstvu. Posebnosti fiziološko anatomskih svojstava peradi, stanje i mogućnosti selekcije i genetičkog inženjerstva u stvaranju suvremenih linija i hibrida peradi. Uzgoj i držanje matičnih jata peradi i tehnologija reprodukcije. Mikroklimatski faktori prihvata,rasta i proizvodnje kokoši i pura. Organizacija i tehnologija proizvodnje, prerade i plasmana jaja i mesa kokoši i pura. Hranjiva vrijednost, tehnološka kakvoća i biološka sigurnost jaja i mesa peradi. Zaštita okoliša i dobrobit peradi.
Studentske vježbe omogućuju studentima svladavanje rada s uređajima za utvrđivanje kakvoće kokošjih jaja, te izračun ekonomskih pokazatelja proizvodnje. Putem seminara studenti obrađuju teme iz dobrobiti i etike uzgoja peradi.. Terenska nastava izvodi se posjetom komercijalnim farmama i pogonima za doradu i preradu peradskih proizvoda.
Polaganje ispita se provodi putem parcijalnih testova (kolokvija) znanja te po potrebi i završnim usmenim ispitom.