Centar za e-učenje Sveučilišnoga računskoga centra djeluje kao središte za podršku ustanovama, nastavnicima i studentima pri uporabi tehnologija i alata e-učenja.

O Centru

Temeljne funkcije Centra za e-učenje Srca su, uz promociju e-učenja i poticanje primjene novih tehnologija u obrazovanju, povezivanje stručnjaka, nastavnika i studenata zainteresiranih za e-učenje u aktivnu mrežu za razmjenu znanja i iskustava, te omogućavanje i pomoć pri uporabi alata za e-učenje nastavnicima i studentima. Više.

ceu-tim-2020.jpg

Kontakt

CEU's profile picture

Događanja u organizaciji CEU-a

Dan e-učenja

Sveučilišni Dan e-učenja organizira se svake godine kako bi se akademskoj zajednici, prvenstveno nastavnicima Sveučilišta u Zagrebu, omogućila razmjena iskustava te stjecanje novih spoznaja o primjeni informacijskih i komunikacijskih tehnologija i tehnologija e-učenja u obrazovnom procesu.
Time se nastavlja poticati e-učenje i provedba Strategije e-učenja na Sveučilištu u Zagrebu. Dan e-učenja organizira Centar za e-učenje/Ured za e-učenje Sveučilišta u Zagrebu. Detaljnije informacije potražite ovdje.

Moodlemoot

Sustav Moodle je trenutno najraširenije rješenje za izradu elektroničkih obrazovnih sadržaja i održavanje nastave na daljinu, kako u svijetu, tako i u Republici Hrvatskoj. Moodle je LMS (eng. Learning Management System), odnosno sustav za upravljanje obrazovnim sadržajem i pomoćnim alatima a često se naziva i CMS-om (eng. Course Management System) odnosno sustavom za upravljanje kolegijima. Temelji na sustavu otvorenoga kôda te je dostupan svima.

MoodleMoot je namijenjen svima koji se bave sustavom Moodle bilo kao korisnici, administratori ili developeri ili su zainteresirani upoznati se s ovim sustavom i čuti iskustva drugih.

Online tečaj „Zašto mi treba e-portfolio i kako ga izraditi?"

 online-courses2.jpg

Uz tečaj u učionici, dostupan je i online tečaj „Zašto mi treba e-portfolio i kako ga izraditi?“ namijenjen nastavnicima i studentima koji se žele upoznati s mogućnostima sustava e-portfolio i sastoji se od osnovnog i tri napredna modula. U okviru osnovnog modula pod nazivom „Osnove rada u sustavu e-portfolio“ polaznici će naučiti što je e-portfolio, izraditi stranice, blogove i grupe te komunicirati s drugim korisnicima sustava. Završetkom osnovnog modula otvara se mogućnost za upis naprednih modula:

  • E-portfolio za osobni razvoj i izradu životopisa
  • E-portfolio za studente poslijediplomskog studija
  • E-portfolio kao nastavna aktivnost

Tečaju se pristupa pomoću elektroničkog identiteta u sustavu AAI@EduHr. Za svaki modul polaznici mogu dobiti potvrdu o završetku i digitalnu značku.

Tečaj je dostupan na adresi https://mod.srce.hr/online-tecaj.

Zaradite i vi svoju značku

Za završene tečajeve u Centru za e-učenje, osim potvrda, sada se dodjeljuju i značke. Polaznici mogu pokazati svoja postignuća na puno jednostavniji i zanimljiviji način pomoću znački umjesto postavljanja certifikata ili potvrda o sudjelovanju. Objavom tih znački, posebno na društvenim mrežama kao što su LinkedIn i Twitter polaznici se mogu pohvaliti stečenim znanjima i kompetencijama širokom krugu svojih suradnika i poznanika.

Značke su implementirane u on-line tečajeve Centra za e-učenje, ali i u sve učioničke tečajeve koje Centar održava. Prebacivanjem znački iz sustava za e-učenje Merlin u sustav Mozilla Backpack moguće ju je implementirati u sustav za e-portfolio Mahara, ali i značke iz drugih sustava ili društvenih mreža postaviti u svoje profile na sustavu za e-učenje Merlin ili sustavu za e-portfolio Mahara.

E-portfolio

Sustav e-portfolio omogućava studentima, nastavnicima i ustanovama izradu e-portfolija. služi za evidentiranje i prezentiranje stečenih kvalifikacija i iskustava. Sastoji se od skupa radova u digitalnom obliku kojima se dokumentiraju ideje, aktivnosti i postignuća.

Sustav je dostupan izravno na adresi: https://moodle.srce.hr/eportfolio/ ili preko sustava za e-učenje Merlin na adresi https://merlin.srce.hr

Animacije za rad sa sustavom E-portfolio

Učitavam ...

Merlin

 Sustav za e-učenje Merlin uspostavljen kao platforma za projekte primjene e-učenja, odnosno izvođenje kolegija sveučilišnih studija uz primjenu tehnologija e-učenja. Temelji se na sustavu otvorenog koda Moodle koji je dodatno razrađen i prilagođen potrebama korisnika. Dostupan je prvenstveno svima na Sveučilištu u Zagrebu, te ostalim ustanovama u sustavu znanosti i visokoga obrazovanja na adresi: https://merlin.srce.hr

Rezultati ankete o zadovoljstvu korisnika sustavom za e-učenje Merlin

banner.png

Centar za e-učenje Srca je krajem 2018. ponovo proveo anketu o zadovoljstvu korisnika sustavom za e-učenje Merlin. Ovaj puta odazvao se znatno veći broj korisnika sustava Merlin - 2.068 studenata i 187 nastavnika. Povratne informacije korisnika su vrijedan pokazatelj razine kvalitete sustava za e-učenje Merlin i podrške koju Centar za e-učenje pruža. Rezultati ankete su detaljno analizirani, a posebna pažnja dana je iskazanim komentarima nastavnika i studenata. Temeljem komentara, napravljene su dorade na sustavu u cilju poboljšanja iskustva rada korisnika. 

Dio rezultata predstavljen je kroz infografike (studentinastavnici), a rezultati ankete u cijelosti dostupni su u PDF-u (rezultati ankete).

Webinari

Jedna od usluga Centra su webinari pomoću kojih korisnik može održati na daljinu:

  • predavanja
  • prezentacije
  • radionice
  • konzultacije
  • sastanke
  • konferencije

CEU Webinari - snimke predavanja

Moodle2Test

Centar za e-učenje nadogradio je sustav Moodle2Test koji se temelji na sustavu Moodle, namijenjen svim nastavnicima koji žele isprobati kako radi sustav Merlin.

Sustav se nalazi na adresi https://moodle2test.srce.hr.

Moodle2Demo

Moodle2DemoCentar za e-učenje uspostavio je sustav Moodle2Demo koji ima za cilj upoznavanje s mogućnostima sustava Moodle inačice 3.5, ali i pregled različitih načina izrade pojedinih modula.

Sustav je dostupan svima na adresi https://moodle2demo.srce.hr.

Povratne informacije

Lidija Cvikić
12 Srpanj 2016, 12:40

Jako koristan alat. 

1 komentar