Kolegij Upoznavanje glazbene baštine namijenjen je studentima koji uglavnom nisu glazbeno obrazovani pa njegov sadržaj obuhvaća nekoliko tematskih cjelina o glazbi, a u svrhu što šireg uvida u pojavnost glazbe. Studenti će, tako, kroz nastavna predavanja, brojne audio i audio-vizualne primjere te terenska predavanja, upoznati svu raznovrsnost glazbenih dokumenata, baštinske ustanove unutar kojih se oni nalaze, ali i zvukovnu raznolikost djela ne samo različitih povijesnih razdoblja, nego i različitih žanrova.
Također, uz rad na izvornim materijalima (muzikalijama iz 19. st., kao i ostaloj starijoj građi, npr. plakati, letci i dr.) studenti će imati priliku upoznati vrstu građe koja ima specifične korisnike te zahtijeva specifičnu obradu ali koja je neizostavni izvor za istraživanje povijesti glazbe.
Time će se pružiti osnova na kojoj studenti mogu intenzivnije i kvalitetnije koristiti spomenutu građu, biti adekvatan 'vodič' za korisnike te razvijati i poticati razinu stručnosti u njenoj obradi, čuvanju i zaštiti.

Na ovom kolegiju studenti će usvojiti koncepte znanosti i znanstveno-istraživačkog rada. Kroz nastavu će studenti upoznati značajke znanstvenog načina razmišljanja i kritičkog mišljenja. Usvojit će faze provođenja znanstvenog istraživanja te temeljne metode i elemente pojedinih faza. Također, studenti će se upoznati s etičkim načelima u znanstveno-istraživačkom radu, kao i načinima i obrascima izvještavanja o rezultatima znanstvenih istraživanja, uvažavajući već objavljenu znanstvenu literaturu. Studenti će se osposobiti za samostalno definiranje istraživačkog problema, izradu metodološki valjanog nacrta istraživanja i oblikovanje vlastitog završnog i diplomskog rada. Studenti će se upoznati s načelima i vrijednostima otvorene znanosti.