Praktičan rad

Studenti će u okviru predmeta produbiti znanja o teoriji i najnovijim modelima organizacije bibliografskih i autoriziranih podataka, poglavito obrađujući teorijska pitanja i uspoređujući pristupe u praksi pri izradi i uporabi bibliografskih jezika. Govorit će se o složenijim premisama i suvremenim načelima upotrebe navedenog jezika. Obradit će se odnos bibliografskih ciljeva i potreba korisnika, modeli FRBR i FRAD, ovaj posljednji  uz posebni osvrt na koncept normativne kontrole i promjene paradigme u tom području. Upoznat će se s novim ujednačenim konceptualnim modelom IFLA LRM, koji je zamišljen kao zamjena za navedene modele. Analizirat će se nova međunarodna načela za izradu kataložnih pravila – IME ICC i novo ujednačeno izdanje ISBD-a koje će se staviti u odnos prema formatu nakladničke zajednice i okviru RDA/ONIX. Upoznat će se s osnovnim pojmovima vezanim uz bibliografski nadzor i semantički web. Posebna će pozornost biti pridana Pravilniku za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima, potrebi za njim te metodologiji izrade takva pravilnika, kao i njegovih osobitosti u kontekstu  semantičkog weba. 

Objasnit će se razvoj pristupa arhivskom opisu uz analizu specifičnih svojstava međunarodnih normi za opis i pristup arhivskom gradivu te reproducirati i objasniti teorijska promišljanja o priroda arhiva i usmjerenju arhivističke znanosti. Iz koncepata arhivističke znanosti izdvojit će se pitanja načela provenijencije i vrednovanje arhivskog gradiva, te objasniti koncepte arhivskog  zapisa. Svrha izdvajanja ovih koncepata jest pripremiti studenta za završni ispit u kojem će trebati argumentirano  supostaviti bibliografske i arhivističke koncepte, načela, norme i postupke. 

 Na vježbama studenti će obrađivati te analizirati pitanja vezana uz FRBR i eferberizaciju kataloga. Analizirat će se i povezati pojmove ISBD-a, posebno Skupine 0 Vrsta sadržaja i medij u odnosu na RDA/ONIX Framework. Diskutirat će se pitanja katalogizacije općenito u novonastalim uvjetima. Osobita će pozornost biti pridana proučavanju i upotrebi novog Pravilnika za opis i pristup građi u knjižnicama, arhivima i muzejima, s posebnim osvrtom na specijalne vrste građe. U drugom dijelu kolegija proučit će se i raspraviti arhivske norme za opis gradiva te ih mapirati s knjižničnim standardima i strojnočitljivim formatima. Posebno će se raspraviti oblikovanje i funkcija autoriziranih podataka u knjižničnoj i arhivskoj zajednici.

Kroz ovaj kolegij istaknut ćemo praktičnu primjenu upravljanja informacijskim ustanovama, s naglaskom na knjižnice. Studenti će naučiti kako knjižnica može pridonijeti ekonomskom, društvenom i kulturnom napretku zajednice, a ujedno će se pripremati za odgovorne uloge i djelatnosti, uključujući vođenje informacijskih ustanova. Bit će u stanju opisati općenita poslanja i vrijednosti informacijskih ustanova, posebice knjižnica, kao i promjene koje utječu na ta poslanja i oblikuju današnji i budući razvoj informacijskih ustanova. Obradit će se osnovni teorijski koncepti, definicije, okviri i principi upravljanja i marketinga. Poseban naglasak biti će na upravljanju projektima, upravljanju vremenom i marketingu u informacijskim ustanovama, s osvrtom na upravljanje profilima na društvenim mrežama, a  u cilju promocije knjižničnih zbirki i usluga. Razmatrat će se važnost donošenja strateških dokumenata, pravilnika i izvještavanja. Obradit će se principi planiranja, financiranja, upravljanja ljudskim resursima, zagovaranja, pregovaranja kao i koncepti razvijanja partnerstva i suradnje te vodstva.