Biljna biotehnologija je disciplina koja obuhvaća različite „in vitro“ metode oplemenjivanja i brzog vegetativnog razmnožavanja biljaka, a neke od tih metoda, poput mikrorazmnožavanja već se desetljećima rutinski primjenjuju u komercijalnoj proizvodnji sadnica različitih biljnih vrsta, posebice ukrasnih i voćnih. Genetički modificirane sorte različitih biljnih vrsta čija komercijalna proizvodnja datira unazad 20ak godina također su nastale kao rezultat istraživanja u biljnoj biotehnologiji. Zbog toga je tehnikama rekombinantne DNA i genetičkim modifikacijama biljaka, od metoda do primjera transformacije različitih biljnih vrsta za različita svojstva, posvećeno nekoliko predavanja. Osim ovih tema u modulu Biljna biotehnologija studenti će naučiti: osnovne principe kulture biljnog tkiva s naglaskom na načine regeneracije biljaka in vitro, o staničnim suspenzijama, o čuvanju genfonda u in vitro uvjetima, razvoju genetičke varijabilnosti putem somaklonske varijabilnosti i fuzijom protoplasta, o metodama dobivanja haploida i dihaploidizaciji kao metodi ubrzavanja selekcijskog procesa, te o upotrebi molekularnih markera u oplemenjivanju bilja.

Cilj ovog modula je upoznati studente s proizvodnjom biogoriva iz biomase. Nastavni program modula obuhvaća uvid u relevantnu RH i EU legislativu, definiciju i klasifikaciju biomase, kao i uvid u goriva svojstva biomase kada se ona koristi za neposredno izgaranje. Studenti će naučiti odabrati optimalni oblik pretvorbe biomase, ovisno o samoj sirovini, ali i o željenom konačnom proizvodu. Nadalje, naučit će klasificirati biogoriva s obzirom na vrstu sirovine i tehnologiju proizvodnje (prva i druga generacija biogoriva). Stečena znanja praktično će primijeniti u laboratoriju, na način da iz različitih sirovina proizvode biogoriva te kasnije analiziraju njihov sastav i kvalitetu. Osim navedenog, studenti će naučiti o biorafinerijskom konceptu te održivosti sustava proizvodnje biogoriva.

Modul razmatra specifičnosti ekološkog uzgoja u vinogradarstvu i namijenjen je studentima koji imaju temeljna znanja iz vinogradarstva stečena na preddiplomskom... više

Cilj ovog predmeta je upoznati studente s proizvodnjom biogoriva iz poljoprivredne biomase. Nastavni program obuhvaća uvid u relevantnu RH i EU legislativu, definiciju i klasifikaciju biomase, kao i uvid u goriva svojstva biomase kada se ona koristi za neposredno izgaranje. Nadalje, naučit će klasificirati biogoriva s obzirom na vrstu sirovine i tehnologiju proizvodnje po generacijama. Stečena znanja praktično će primijeniti u laboratoriju, na način da iz različitih sirovina proizvode biogoriva te kasnije analiziraju njihov sastav i kvalitetu. Nadalje, jedan od osnovnih ciljeva je upoznati studente s mogućnošću održivog gospodarenja otpadom, nastalog tijekom proizvodnje i prerade poljoprivrednih proizvoda. Potrebno je definirati vrste poljoprivrednog otpada, količine i volumen te upoznati studente s načinima njihovog zbrinjavanja. Naglasak će biti na poljoprivrednom otpadu podrijetlom od životinja, koji je zbog velike emisije stakleničkih plinova jedan od najvećih zagađivača okoliša. Jedan od glavnih ciljeva predmeta jest analiza najbolje dostupne tehnologije u poljoprivrednoj proizvodnji, u smislu održivog gospodarenja otpadom, odabirom optimalne metode zbrinjavanja te izbjegavanje odlaganja otpada na odlagališta bez prethodnog iskorištenja. 

The course represents a comprehensive study of soil components and properties, which are responsible for reactivity of soils. Students can learn and comprehend the fundamentals related to origin of soils; chemical, morphological and physical soil properties; and principles of soil classification and soil mapping. Students can also learn how to link theoretical concepts to environmental problems, soil pollution and remediation.

Modul obrađuje osnovna znanja o virusima, subviralnim patogenima, fitoplazmama, bakterijama i viroidima, patogenima biljaka. Student će biti upoznat s građom po... više

Hranidba konja obuhvaća predavanja i vježbe o hranidbenim potrebama pojedinih kategorija konja i pojedinih skupina kućnih ljubimaca sukladno njihovoj dobi i vježbanju, te o svojstvima krmiva i doda... više

Program predmeta omogućuje studentima stjecanje znanja iz hranidbe peradi i kunića te im omogućuje rad u svojstvu nutricioniste i tehnologa u peradarstvu i kunićarstvu kao i izvođenje u hranidbenih istraživanja.
Programski dijelovi predmeta su sljedeći:
Značaj hranidbe u suvremenoj peradarskoj i kunićarskoj proizvodnji. Biodostupnost hranjiva i njihov značaj za zdravlje, proizvodnost i dobrobit peradi i kunića. Hranidbene potrebe peradi u uzgoju i proizvodnje mesa i jaja. Specifičnosti probave i hranidbene potrebe kunića. Hranidbeno modeliranje sastava mesa i jaja peradi. Hranidba peradi u organsko biološkoj proizvodnji.
Studentske vježbe omogućuju studentima upoznavanje s krmivima pogodnim za perad i kuniće. Nadalje na vježbama studenti uče sastavljanje obroka i krmnih smjesa za perad i kuniće. Putem seminara studenti obrađuju teme iz hranidbe pojedinih vrsta i kategorija peradi i kunića. Terenska nastava izvodi se posjetom komercijalnim tvornicama stočne hrane..
Polaganje ispita se provodi putem parcijalnih testova (kolokvija) znanja te po potrebi i završnim usmenim ispitom.

Troškovi hranidbe u cijeni koštanja kilograma proizvedene svinjetine najveća su stavka (60-70%). Zbog toga je važno upoznati studente kako ostvariti visoku proizvodnju uz što niže troškove hranidbe. Studenti će dobiti spoznaje o specifičnostima hranjivih tvari i njihovog iskorištenja (biodostupnosti) iz krmiva u mladih i odraslih svinja. Izučiti će se mikotoksini i antinutritivne tvari u hrani, a zatim uloga prerade na njenu kakvoću i hranjivost. Upoznat će se s potrebama svinja na hranjivim tvarima u pojedinim proizvodnim fazama života sukladno anatomsko-fiziološkim osobitostima probavnog trakta. Izučiti će se učinci dodataka na iskorištenje hranjivih tvari, intestinalne bakterije, potporu imunosti i kakvoći svinjskog mesa. Prema NRC 1998., potrebe će se izračunati sukladno visini i sastavu prirasta, broju prasadi u leglu i proizvodnji sperme, te uvjetima proizvodnje uz očuvanje okoline i poštivanje dobrobiti životinja. Slijedi primijenjena hranidba (sastavljanje krmnih smjesa) prasadi, svinja u tovu, rasplodnog podmlatka, te krmača i nerastova U sklopu terenske nastave posjetit će svinjogojsku farmu i TSH. Linearno programiranje krmnih smjesa za svinje bit će tema vježbi u praktikumu.

Program modula Kemija mošta i vina omogućuje studentima nadogradnju i proširivanje temeljnih znanja o pojedinim grupa kemijskih spojeva te pojedinačnim kemijsk... više

Uspješan rad u bilo kojem segmentu agronomske struke, danas je gotovo nezamisliv bez poznavanja i razumijevanja osnova prirodnih znanosti, kemije i biokemije. P... više

Modul Ponašanje i dobrobit životinja za proizvodnju mesa je modul koji se nastavlja na modul Etika korištenja životinja na preddiplomskom studiju Animalne znano... više

U modulu Predikatna, pjenušava i specijalna vina obrađuju se poglavlja tehnologije proizvodnje predikatnih vina, kemijska i senzorna svojstva predikatnih vina, ... više

Sadržaj predmeta omogućuje svladavanje metoda neophodnih pri determinaciji biljaka, kao i razumijevanje važnosti prepoznavanje biljaka u održivom korištenju i o... više

Modul se sastoji od nekoliko nastavnih cjelina: Uvod (značaj ratarstva kao grane biljne proizvodnje, podjela ratarskih kultura), Žitarice, Zrnate mahunarke, Kor... više

Vaskularna flora Hrvatske (značajke, morfologija, klasifikacija); Pregled ugroženih biljaka Hrvatske (morfologija, sistematska pripadnost, stanište, rasprostra... više

Cilj ovog predmeta je integriranje elementarnih znanja o samoniklom bilju, te klasifikacija najvažnijih samoniklih vrsta koje rastu na području Republike Hrvats... više

Sadržaj modula obuhvaća osnove opće mikrobiologije koja je nužan preduvjet za razumijevanje mikrobiologije tla koja predstavlja glavninu ovoga modula. U općoj m... više

U ovom modulu studenti će steći spoznaje o svinjogojskoj proizvodnji na višoj razini u odnosu na preddiplomski studij. U poglavlju selekcije obrađivat će se gen... više