Cilj kolegija: upoznati studente s osnovnim pojmovima proizvodnih i tehnoloških postupaka, kao i proširiti i usvojiti znanja i vještine nužne u postupcima planiranja tehnoloških postupaka i razrade tehnoloških shema na područje primjene u zaštiti okoliša.

Poseban naglasak je postavljen na upoznavanje s procesnim inženjerstvom kao osnovom za uspješno optimiranje i implementaciju znanstvenih spoznaja, te prijenos znanja i tehnologija.

Kolegij je koncipiran na način da studentima prikaže stanje upravljanja vodama u Hrvatskoj, kao i legislativu prema kojoj se upravljanje vodama u Hrvatskoj provodi.

Jedan od glavnih ciljeva kolegija je identificiranje značaja vodnih resursa, ali i kvalitetnog upravljanja vodnim resursima, koji postaju glavno pitanje današnjeg i budućeg razvitka u cijelom svijetu. To je posebno izraženo u Hrvatskoj, koja zbog visoke kvalitete svog prostora ima posebne ambicije s vodnim resursima.

Dobro upravljanje vodnim resursima u skladu s Okvirnom direktivom o vodama Europske Unije i principima svjetskog pristupa toj kompleksnoj problematici (UNEP) za Hrvatsku postavlja osnove za prvenstveno visoke gospodarske dobiti kroz vlastite razvojne programe (turizam, vodoopskrba stanovništva zdravom pitkom vodom, energija, poljoprivreda i dr.), ali i izvoz te vode u područje Mediterana, koje već danas ima velike probleme s vodom.