Na kolegiju se radi na razvijanju jezičnih vještina studenata na jezičnoj razini C1. Sukladno tome, studenti razvijaju govorne vještine potrebne u interaktivnoj komunikaciji te se upoznaju s kulturnim normama govora i ponašanja anglofonih zemalja. Također, studenti se osposobljavaju za opisivanje i izražavanje osobnih stavova prema vizualnim uzorcima te za diskusiju na zadane teme. Studente se potiče da izražavaju svoje mišljenje i razvijaju kritičko razmišljanje. Nadalje, teži se postizanju visokih standarda vještina čitanja i pisanja. Obogaćivanje vokabulara uključuje proučavanje idioma s ciljem napredovanja ka boljoj pisanoj i govornoj komunikaciji. Smještanjem gramatičkih struktura u kompleksnu cjelinu gramatičkog sustava postupno se razvija gramatička kompetencija i studenti dobivaju uvid u funkcioniranje engleskoga jezika. Studenti restrukturiraju svoje znanje rješavanjem težih vježbi i prijevoda. Pojačano se radi na savladavanju osnovnih gramatičkih struktura i njihovoj sistematizaciji i klasifikaciji u jednom općem pregledu. Također,  razvijaju se strategije učenja i osposobljavanje za samostalan rad.

Kolegij daje uvid u osnovne pojmove teorije književnosti. Tijekom kolegija daje se kratki pregled povijesnog razvoja književne teorije, a većina kolegija posvećena je suvremenim teorijskim školama i pristupima (strukturalizam, poststrukturalizam, dekonstrukcija).

Na kolegiju se radi na razvijanju jezičnih vještina studenata na jezičnoj razini C1. Sukladno tome, studenti razvijaju govorne vještine potrebne u interaktivnoj komunikaciji te se upoznaju s kulturnim normama govora i ponašanja anglofonih zemalja. Također, studenti se osposobljavaju za opisivanja i izražavanja osobnih stavova prema vizualnim uzorcima te za diskusiju na zadane teme. Studente se potiče da izražavaju svoje mišljenje i razvijaju kritičko razmišljanje. Teži se postizanju visokih standarda vještina čitanja i pisanja. Obogaćivanje vokabulara uključuje proučavanje idioma s ciljem napredovanja ka boljoj pisanoj i govornoj komunikaciji. Smještanjem gramatičkih struktura u kompleksnu cjelinu gramatičkog sustava postupno se razvija gramatička kompetencija i studenti dobivaju uvid u funkcioniranje engleskoga jezika. Također, razvijaju se strategija učenja i osposobljavanje za samostalan rad.

Kolegij daje uvid u: područje/-a unutar lingvistike u kojem fonetika i fonologija nalaze svoje teoretske temelje i praktičnu primjenu, u fonetsku transkripciju te opis i bilježenje obilježja glasova uz pomoć IPA simbola,  produkciju i opis glasova govora, ulogu i djelovanje govornih organa u produkciji govora, razlikovanje fonema i fona, razumijevanju vrsta fonetskih obilježja, podjelu i obilježja konsonanata prema mjestu, načinu i jakosti (intenzitetu) oblika izgovora (artikulacije), podjelu i obilježja vokala prema mjestu i načinu artikulacije, u pojam, vrste i obilježja alofona, obilježja i posebnosti vezanoga govora, u strukturu sloga i naglaska u jednostavnim i složenim riječima, u fonološke postupke u govoru te osnovne razlike između britanskoga (BE) i američkoga izgovora (NAmE). 

Upoznavanje s osnovnim lingvističkim pojmovima, disciplinama, pravcima, itd