Kolegij tematizira srednjovjekovnu numizmatičku građu koja je karakteristična za područje današnje Hrvatske. Riječ je o novcu Bizanta, seobe naroda, dalmatinskih gradova, Mletačke Republike, duhovne i svjetovne gospode iz Italije, Austrije i Bavarske, ugarsko-hrvatskih kraljeva, hrvatskih velikaša, Turskog carstva i drugih monetarnih sustava čije su raznovrsne nominale bile u optjecaju na gore spomenutom području. Kolegij obuhvaća pojedinačne novčane nalaze i ostave. Osim regularnog novca, tematizira i krivotvorine te ostale numizmatičke kategorije, poput plombi i žetona.

Kolegij obrađuje osnovna pitanja i teme vezane uz tehničku dokumentaciju arheoloških istraživanja. Obradit će se najvažniji osnovni pojmovi vezani uz primjenu geodezije u arheologiji, ali i druge vezane tematike (kartografija, primjena kompjutera – CAD, 3D, GIS…).
Kroz teorijski i praktični dio nastave studenti će se upoznati s konceptima dokumentacije, radom s različitim geodetskim instrumentima i daljom obradom dobivenih podataka.

Predmetom je obuhvaćen prostor sjeveroistočne Italije i rimskih provincija Dalmacije, Panonije i Norika. Kronološki počinje s grčkom kolonizacijom srednjeg Jadrana, glavnina teme vezana je uz rimsku penetraciju i dominaciju, a završava s početkom snažne kristijanizacije u IV. st., što znači da o starokršćanskim spomenicima uglavnom neće biti riječi. Grčki gradovi uveli su urbanistička načela i uveli graditeljske inovacije –gradsko planiranje, snažne fortifikacije, javne zgrade, odnos akropola/agora, katastarsku podjelu zemljišta, nekropole, kvalitetnu obradu kamena, žbuku, nove arhitektonske elemente - što je sve znatno utjecalo na izgled ilirskih naselja (Ošanići, Varvaria, Narona).
Prati se zamah rimske urbanizacije, koji na istočnoj jadranskoj obali počeo u 1. st. pr. Kr., postupno se širi u kontinent, da bi podunavski limes u Panoniji zahvatio krajem 1. st. n. e. Rimsko – helenistička kastrametacija primjenjuje se pri podizanju vojnih utvrđenja i rekonstrukciji ili podizanju novih naselja za italske koloniste. Iz tih središta ona se širi i na naselja autohtonog stanovništva koja postižu municipalni rang.
Uz urbanizam je vezano i katastarsko uređenje provincija, limitacija agera i cestogradnja Prapovijesni pejzaž transformira se u urbani mediteranski krajolik. Poleogenetski procesi uključuju i zadržavanje nekih starih tehnika, oblika i institucija, ali u najvećoj mjeri primjenjuju se nove građevinske strukture, usvaja rimsko arhitektonsko oblikovanje i konstituira rimska gradska uprava. U kasnoj antici uvode se brojna nova načela izgradnje, rezultat turbulentnih unutrašnjih i vanjskih okolnosti, što je dovelo do «kastrizacije» naselja, te do odbacivanja starih, poganskih i formiranja novih, kršćanskih središta okupljanja i dnevnog života.
Opisuju se građevinske strukture poznate na području Dalmacije, Panonije, Norika i X. italske regije, sve u kontekstu mediteranskog svijeta. Vojne utvrde (legijske i augzilijarne), gradske fortifikacije  bedemi, gradska vrata, slavoluci), Akvedukti i vodne instalacije komunalije i javne građevine (ulice, kanalizacije, forumi, teatri, amfiteatri, terme, kurije, bazilike, portici, taberne, hramovi), stambeni objekti, lučki uređaji i žitnice, agrarni objekti (vile s torkularima, mlinovima, bazenima, vivarijima, skladištima) i ceste.

Predmet se bavi upoznavanjem temeljnih arheoloških svjedočanstava u svezi s genezom slavenskog identiteta, povijesnim vrelima o ranim Slavenima, ekspanzijom i asimilacijom Slavena, konsolidacijom i društvenim promjenama, dnevnim životom (nastambe, naselja, gradišta, materijalna kultura), društvenim ustrojem, ratovanjem, proizvodnjom i razmjenom, ritusom pokopavanja, poganskom ideologijom, oblikovanjem država zapadnih, istočnih i južnih Slavena. Predmet obrade su mahom arheološka istraživanja posebice na području Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Slovenije., Posebna pozornost dana je upoznavanju glavnih slavenskih središta u Velikoj Moravskoj, Transdanubiji, međuriječju Drave, Dunava i Save, odnosno na području ranosrednjovjekovne kneževine Hrvata.

Kolegij obrađuje osnovne pojmove vezane uz razdoblja razvijenog i kasnog srednjeg vijeka. Obrađivati će se njihove glavne karakteristike te ukazati na njihove posebnosti kroz osnovno razumijevanje i prepoznavanje razdoblja razvijenog i kasnog srednjeg vijeka i proučavanje ostataka materijalne kulture na tlu Europe i Hrvatske. Posebna pozornost usmjeriti će se na proučavanje različitih vrsta lokaliteta (naselja, sakralna arhitektura, fortifikacije, groblja) kao i sitnog arheološkog materijala (kuhinjsko i stolno posuđe, predmeti svakodnevne upotrebe, oružje, grobni nalazi, novac).