Ovaj obvezni kolegij je temelj za proučavanje sintakse rečenice u njemačkom jeziku. Usvojeni jezikoslovni pojmovi i sintaktičke konstrukcije analiziraju se na primjerima autentičnih tekstova na njemačkom jeziku. Kolegij priprema studente za adekvatnu primjeniu stečenih znanja u praktičnoj jezičnoj upotrebi.

Genij se stvara, ne rađa. A ljudska su bića obdarena gotovo neograničenim potencijalom za učenje i kreativnost. Slijedeći primjer njemačkog književnika J. W. Goethea, pozivajući se na njegova legendarna djela koja će se obrađivati u sklopu ovoga kolegija, ne samo da će studenti dobiti priliku proširiti svoja znanja o tom genijalnom njemačkom autoru, o Sturm und Drangu i Weimarskoj klasici, iz nove perspektive gledati na život i način razmišljanja Nijemaca i povijesni razvoj njemačke kulture općenito, već će unaprijediti svoje sposobnosti čitanja, pisanja, razumijevanja i diskutiranja, osloboditi svoju jedinstvenu inteligenciju, naučiti vrijednost uživanja u svijetu koji ih okružuje, a sve to otkrivajući ključne elemente koji čine jednog pisca/ genija: nezasitno znatiželjan pristup životu, postavljanje ciljeva i životne ravnoteže i uvažavanje međusobne povezanosti svih stvari.

U okviru ovog kolegija studenti će se upoznati s temeljnim pojmovima kontrastivne lingvistike kao samostalne dispcipline, teorijom i metodologijom rada u kontrastiranju te se osposobiti za samostalno provođenje kontrastivnih istraživanja dvaju ili više jezika na svim jezičnim razinama.

Kolegij daje uvod u povijest i sadašnjost austrijske književnosti. Studenti se upoznaju s autorima i ključnim djelima suvremene austrijske književnosti od 60ih godina 20. st. do danas. Obrađuju se književne skupine i struje (Wiener Gruppe, Grazer Gruppe, Anti-Heimatliteratur) u društvenom i umjetničkom kontekstu, kao i ključna djela značajnih autora austrijske književnosti kao što su Th. Bernhard, E. Jelinek, P. Handke, I. Bachmann, B. Frischmuth, E. Jandl, P. Turrini, F. Innerhofer, J. Winkler, D. Kehlmann, Th. Glavinic itd. Obrađuje se ključne teme i motivi pojedinih djela kao npr. suočavanje s prošlošću, problemi identiteta i pripovijedanja, djetinjstvo i život na selu, ali i aktualna društvena zbivanja.