Cilj kolegija je da stjecanjem dodatnih znanja na polju francuske fonetike studenti ovladaju pravilnim izgovorom francuskog jezika te razviju sposobnost percepcije francuskog fonetskog sustava čime će bolje razumjeti izvorne govornike.
Kolegij se zasniva na praktičnom usvajanju francuskog fonetizma kroz aktivnosti slušanja audio i video materijala, čitanja jednostavnijih dramskih, književnih i novinskih tekstova te produkciju (pisanje kratkih diktata, izvođenje kratkog dramskog teksta, snimanje audio materijala). Pojačano će se raditi na auditivnoj percepciji i diskriminaciji pojedinih izgovornih cjelina, s naglaskom na prozodijskim elementima (ritmu, intonaciji, akcentima) te razlikovanju, artikulaciji i uvježbavanju grafija međusobno sličnih vokala. Kolegij je namijenjen studentima razine znanja A1/A2 prema CECR-u.

Svrha je ovog kolegija da uz pomoć raznih autentičnih dokumenata (različiti tekstovi, slikovni,
audio i video materijal) i raznolikih nastavnih aktivnosti omogući studentu da se pismeno i usmeno
izražava o svakodnevnim aspektima svoje okoline i da na jednostavan način govori o sebi (razina
A2 prema ZEROJ-u).

Studenti će upoznati teoriju feminizma i značajke feminističke književne kritike, te će moći razlikovati potonje od rodnih studija. Razumjet će razliku između prvog i drugog vala feminizma: za razliku od prvog koji je zahtijevao jednakost (političku , socijalnu i inu), drugi val je insistirao na razlici ženske kulture, povijesti, poetike, stvaralaštva i uopće viđenja svijeta. Moći će kritički preispitati pojam « žensko pismo ». Upoznat će tematiku, poetiku, estetiku i metaforiku ženskog pisma. Usvojit će metode analize ključnih romana, priča i novela francuskog i frankofonskog ženskog pisma XIX. – XXI st. (George Sand, Colette, Anaïs Nin, Rachilde,  Simone de Beauvoir, Nathalie Sarraute, Marguerite Duras, Marguerite Yourcenar, Annie Ernoux i dr.)