S obzirom na različita predznanja studenata, ovaj kolegij obuhvaća pregled temeljnih postavki geologije (osnove mineralogije i petrologije, geološke strukture, geološke karte) te detaljnije spoznaje o marinskom okolišu – njegovu nastanku, strukturama, procesima te razmještaju morfoloških oblika obala i morskog dna. Obuhvaća temeljne spoznaje o morfologiji oceanskih prostora, sedimentima (porijeklo, brzina sedimentacije, razmještaj), paleooceanografiji, klimatskim promjenama, promjenama morske razine, geomorfologiji obale (posebno Jadranskog mora) te mineralnim sirovinama s morskog dna.

Cilj ovog predmeta je upoznati studente s anatomijom, morfologijom biljnih stanica, tkiva i organa te povezanošću između anatomije-morfologije i fiziologije stanice/tkiva/organa. Studenti će znanja usvojiti na predavanjima i vježba u laboratoriju. Nadalje studenti će biti upoznati s osnovama sistematike bilja i naučiti će ju praktično primijenjivati.

Kolegij upoznaje studente s osnovama vezanim za pedologiju i pedološka istraživanja. Bavi se morfološkim, fizikalnim, fizikalno-kemijskim, biološkim i biokemijskim značajkama tla. Kolegij također objašnjava postanak tala, odnosno pedogenetske faktore i procese. Na kraju se studenti upoznaju s klasifikacijom tala Hrvatske, i to s naglaskom na svojstva, rasprostranjenost i pogodnost tala mediteranskog područja.