Osnovni pojmovi o jeziku. Karakteristike ljudskih jezika opisane kroz elemente suvremenih lingvističkih teorija. Povijest razvoja opće lingvistike i pravci u lingvistici, opće lingvističke teorije. Kolegij je prvenstveno temeljen na primjerima jezičnih fenomena koji se najviše koriste, a početni i temeljni je talijanski jezik.

Upoznavanje s osnovnim problemima u proučavanju književnog teksta, kao i s književno-teorijskom terminologijom (na talijanskom jeziku). Predstavljanje dijakronijskog presjeka različitih pristupa u proučavanju književnosti. Svladavanje osnovnih pojmova, stilistike, versifikacije, genologije, teatrologije i naratologije, te kritičko čitanje izabranih tekstova iz talijanske književnosti.

Kolegij je uvod u prevoditeljski smjer preddiplomskog studija talijanistike, dakle u sve prevoditeljske kolegije. Obrađuju se osnovne vrste prevođenja, osnovni prevodilački postupci, daje kratki pregled povijesti prevođenja i pruža uvid u važnost i ulogu prevođenja u suvremenoj interkulturnoj komunikaciji.