Forensic sciences include a wide spectrum of different disciplines, which are applied individually or collectively in order to obtain answers within a legal context. A forensic odontologist can reliably establish the identity of an individual by analysing the teeth and oral cavity. The study of teeth and the surrounding tissues of the oral cavity for the purpose of establishing the identity of a victim is called dental profiling.

Upalni procesi u pulpi se razlikuju od onih u ostalim tkivima u organizmu po posebnom okružju čvrstim dentinom i krvnom opskrbom kroz relativno mali apikalni otvor. Takve osobitosti čine pulpu vulnearabilnom s relativno malom sposobnošću da se obrani od snažnih iritansa. U periapikalnom području postoji veći izvor obrambenih stanica čiji je cilj ograničiti prodor infekcije dublje u organizam. Upalni procesi u pulpi i periapeksu mogu biti akutni i kronični, s posebnošću da upala u zubnoj pulpi može biti od početka kroničana, bez prethodne akutne upal, ako karijesna lezija sporo napreduje.

 

 

Oralna epidemiologija upoznaje studentima s javnozdravstvenim principima u istrazivanjima.

Svrha kolegija je dati znanja i praktične vještine o epidemiološkim metodama procjene prevalencije, incidencije i intenziteta malokluzija i kraniofacijalnih anomalija, korištenju indeksa za procjenu potreba i prioriteta za ortodonskim tretmanom te ishoda liječenja, te ispitivanje čimbenika koji utječu na percepciju malokluzija.