Predavanja:
- patogeni biološki entiteti u hrani (virusi, bakterije, protozoa, plošnjaci, oblići, i dr.)
- kemijski kontaminanti u hrani (prirodni sastojci hrane, pesticidi, kontaminanti iz okoliša, aditivi, toksikanti koji nastaju obradom hrane ili prelaze iz ambalaže...)
- fizikalni kontaminanti (strane tvari od stakla, kosti, metala...) u hrani
- štetni učinci izazvani biološkim, kemijskim i fizikalnim opasnostima
- mjere sprječavanja kontaminacije hrane, uništavanje patogena te uklanjanje fizikalnih i kemijskih kontaminanata iz hrane
- relevantni zakonski propisi
Vježbe:
- određivanje listerije, STEC u hrani
- detekcija parazita u hrani: Trichinella spiralis, Echinococcus granulosus, Fasciola hepatica, i dr.
- određivanje mikroplastike, glutena, olova, aflatoksina, trihotecena, nitrita/nitrata, ostataka antibiotika u hrani
- primjena detektora metala u prehrambenoj industriji

Uvod u projektiranje: projektiranje kao kompleksna inženjerska djelatnost. Važnost i udio tehnologa pri projektiranju od ideja do puštanja postrojenja u proizvodnju. Obrada faza u projektiranju: izvedbena studija, investicijski program (ekonomski i tehnički dio), idejni, glavni i izvedbeni projekt.  Postavljanje projektnog zadatka i osnovni pripremni radovi za donošenje ideje o investiranju. Analiza tržišta, sirovinske osnove, energetskih izvora i radne snage. Izbor makrolokacije, mikrolokacije i situacijskog plana. Definiranje projekta: analiza tehnološkoga procesa. Prikaz mogućih tehnoloških i tehničkih rješenja prema postavljenom projektnom zadatku. Izbor kapaciteta: instalirani, optimalni tehnički i ekonomski kapacitet. Izrada situacijskog plana s rasporedom proizvodnih i pomoćnih proizvodnih objekata. Izbor, proračun i raspored procesne opreme u prostoru (tlocrti). Uvećavanje tehnoloških procesa i tehnološke opreme. Opskrba energentima. Protupožarna tehnološka preventiva. Upoznavanje s osnovnim principima građevinarstva. Primjena računala pri izradbi tehnoloških shema i dispozicija strojeva u tlocrtu (MS Visio). Izrada idejnog projekta.