Primjene tehnike grijanja, ventilacije, klimatizacije i hlađenja. Stanje zraka u klimatiziranom prostoru, toplinska lagodnost. Proračun ogrjevnog i rashladnog učinka za grijanje, klimatizacijui rashladna skladišta. Sustavi grijanja i klimatizacije. Oprema i komponente sustava grijanja. Oprema i komponete sustava za ventilaciju i klimatizaciju. Termodinamički procesi postupaka grijanja i hlađenja. Vrste i analiza rashladnih uređaja. Radne tvari. Osnove rada i konstrukcijske karakteristike rashladnih kompresora, isparivača i kondenzatora. Prigušni organi, cjevovodi i armatura. Konstrukcija i primjena dizalica topline. Automatska regulacija temperature, vlažnosti i količine zraka.

Priprema, oblici i izrada tehničke dokumentacije investicijskih objekata procesnih sustava. Sadržaj i analiza podataka. Vrste i oblikovanje projektnog zadatka. Zakonska regulativa, propisi i standardi. Idejno rješenje. Predinvesticijska i investicijska studija. Elaborat zaštite okoliša. Idejni projekt. Glavni i izvedbeni strojarski i tehnološki projekti: posebni uvjeti, općii tehnički uvjeti, usklađenost s propisima i standardima, proračuni, bilanca tvari i energije, tehnički opis, specifikacija opreme, materijala i radova s iskazom cijena, grafičko prikazivanje. Zaštita na radu, zaštita od požara, zaštita okoliša. Podloge za ostala projektiranja. Projektiranje podržano računalom. Tender dokumentacija. Nadzor nad izvedbom radova (projektantski i investitorski). Konačno izvješće i obračun izvedenih radova.Procesni sustavi u pogonima i industriji (metaloprerađivačka, agrotehnološka, prehrambena, prerađivačka,...): mikroklimatski i tehnološki uvjeti, vrste, oblici, proizvodnja i transport energije, toplifikacijske instalacije i uređaji, industrijsko tehnološke klima-ventilacijske instalacije i uređaji, akumulacija topline i pare, vodoopskrba i instalacije, primarni i alternativni energenti, racionalna potrošnja energije, zatvoreni i otvoreni sustavi.Pomoćni i servisni objekti. Ekonomičnost procesnih sustava.

Upoznavanje s načinima energetske pretvorbe i karakteristikama energetskih strojeva različitih tipova, te osnovnim karakteristikama postrojenja u kojima rade.

Obrazovanje studenata strojarstva u znanstvenom i stručnom području s pojmovima i metodama prepoznavanja i rješavanja problema iz područja sušenja higroskopnih materijala i proizvoda s izravnom primjenom u energetici i procesno – prerađivačkoj praksi. 

Cilj kolegija: Steći temeljna znanja i vještine koje su potrebne za rješavanje inženjerskih problema pri planiranju izgradnje, projektiranju, održavanju i vođenju energetskih pogona s generatorima pare.