Geografski informacijski sustav (GIS) obvezni je kolegij III. godine preddiplomskog studija Inženjerstva okoliša na Geotehničkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Upoznaje studente sa vrlo složenom tematikom geografskih informacijskih sustava. Uz teoretsku osnovu, sadržava pregled mogućnosti GIS-a i početak je osposobljavanja za samostalni rad u GIS alatima (ArcGIS programskom paketu).

Praktični dio nastave se izvodi u računalnoj učionici gdje je na 16 računala instalirana ArcInfo (Advanced) razina licence ArcGIS 10 programskog paketa. 

Sa početkom provođenja programa studija Geoinženjerstva (preddiplomski i diplomski studij) 20015. godine, kolegij GIS je prvi puta na Geotehničkom fakultetu uveden kao zaseban kolegij te se od tada kontinuirano izvodi. Trenutno se izvodi kao obvezni kolegij 5. semestra preddiplomskog studijskog programa Inženjerstvo okoliša.


Što je oplemenjivanje mineralnih sirovina?

Oplemenjivanje mineralnih sirovina (OMS) je prerada čvrstih mineralnih sirovina fizikalnim, fizikalno-kemijskim ili kemijskim postupcima radi odvajanja korisnih od nekorisnih sastojaka radi dobivanja prodajnih produkata. Oplemenjivanje se svodi na dvije temeljne operacije, raščin (ili otvaranje) i odvajanje (ili separiranje, odnosno sortiranje). Najčešće se primjenjuju obje operacije i to navedenim redoslijedom, ali ponekad se finalni produkt dobiva i samo jednom od navedenih operacija. Raščin se najčešće postiže sitnjenjem (drobljenjem i mljevenjem), a razdvajanje različitim koncentracijskim postupcima .

Prema Zakonu o rudarstvu, oplemenjivanjem mineralnih sirovina smatra se odabiranje, sortiranje, drobljenje, mljevenje i sušenje mineralne tvari, odvajanje korisnog minerala od prateće jalovine te odvajanje pojedinih mineralnih komponenata, kao i odstranjivanje nečistoća i vode iz nafte i prirodnog plina kad su navedene radnje u tehnološkoj svezi s istraživanjem i eksploatacijom

Predavanjem su obuhvaćene slijedeće cjeline:

Pojam, zadaća, značenje i procesi u oplemenjivanju mineralnih sirovina. Fizikalni i tehnički zakoni sitnjenja. Drobljenje i mljevenje – principi, aparati i postupci. Sijanje – principi, aparati i postupci. Klasiranje u vodenoj i zračnoj struji – principi, aparati i postupci. Osnove gravitacijske, magnetske i elektrostatske separacije. Osnove flotacijske koncentracije – kolektori, depresori, aktivatori, pjenušavci, regulatori. Aparati i postupci. Otprašivanje i odvodnjavanje – principi, aparati i postupci. Okrupnjavanje.

Vježbe se odrađuju u laboratoriju i to: Uzimanje i skraćivanje uzoraka. Određivanje grano-sastava sijanjem i aerometriranjem. Mljevenje. Koncentracija u plakalici. Pt-analiza. Flotacija. Peletiranjea. Segregacijske sheme tipičnih oplemenjivačkih procesa