Cilj kolegija je osposobiti studente menadžmenta za razumijevanje funkcioniranja ekonomije EU i svih njezinih institucija relevantnih za provođenje ekonomske, monetarne, trgovinske i drugih politika. Studente se upoznaje s međunarodnim monetarnim sustavom, proračunskim ograničenjima, razlažu se ekonomske politike u EU, investicije i poslovni ciklusi, te problemi gospodarskog rasta i konkurentnosti u kontekstu posljednje i/ili buduće svjetske krize, globalizacije i demografskih promjena. Cilj je i osposobiti studente teorijskom razumijevanju različitih paradigmi iz teorija integracije.

Ovaj kolegij ima za cilj obraditi ulogu, karakteristike i specifičnosti javnog sektora i sustava upravljanja u javnom sektoru kao okvira za društveno i gospodarsko djelovanje i razvoj društva u cjelini – u EU i Republici Hrvatskoj na svim razinama. Posebice se obrađuju menadžerski principi i funkcije u javnom (neprofitnom) sektoru u odnosu na menadžment u gospodarskim subjektima. Naglasak se daje na pojedine razine upravljanja (opća država, regionalne i lokalne vlasti) te se analiziraju sustavi planiranja i financiranja u javnom sektoru. Obrađuju se funkcije opće države i neprofitnih organizacija s posebnim naglaskom na njihov utjecaj na rast i razvoj gospodarstva. Posebice se razmatra uloga javnog sektora u suvremenim globalnim uvjetima s naglaskom na tzv. novi javni menadžment koji djeluje na sljedećim principima: učinkovitost, upravljanje kvalitetom, transparentnost, uključivost, održivi razvoj, strateški horizont, korištenje novih tehnologija, decentralizacija.

Stjecanje sposobnosti prepoznavanja i korištenja specifičnih teorija, paradigma, koncepata i principa korporacijskog upravljanja, te primjenjivanje stečenih znanja u rješavanju kompleksnih problema upravljanja suvremenim korporacijama.

Cilj kolegija je upoznati studente s pojmovima i praksama u menadžmentu projekata.