Kolegij upoznaje studente s ulogom i važnošću internacionalizacije poslovanja poduzeća, analizom povijesnih i suvremenih trendova na području vanjske trgovine, pojmom i temeljnim odrednicama međunarodne konkurentnosti poduzeća. Studenti će upoznati i kritički analizirati strategije međunarodnog nastupa poduzeća te ovladati znanjima o tehnici međunarodnog nastupa poduzeća.

U današnje vrijeme sve veći značaj u postizanju poslovnog uspjeha i održivosti neke organizacije ima upravo upravljanje troškovima. U tom je kontekstu važan aspekt upravljanja troškovima strateški fokus. Pod strategijom se u okviru troškovnog menadžmenta podrazumijeva dugoročno planiranje poslovne organizacije s ciljem razvoja, rasta i konkurentnosti. Neke će tvrtke na tom putu odabrati strategije nižih cijena, za druge će to biti visoka kvaliteta ili tehnološko poboljšanje poslovnog/proizvodnog procesa ili proizvoda/usluge. To ovisi o mnogo faktora kao što su gospodarstvo u kojem se poduzeće nalazi, faza zrelosti poduzeća, ekonomski ciklusi, dostupnost financijskih sredstava i drugi. Sukladno navedenom, poduzeće odabire najbolju strategiju koja će ga izdignuti od konkurenata te osigurati privlačnost kod kupaca i ostalih dionika u budućnosti. Uloga je stoga menadžmenta troškova prvenstveno pomoći u procesu upravljanja organizacijom kod postizanja i održavanja uspjeha provedbom odabrane strategije.

Cilj ovog kolegija je upoznati studente o najvažnijim dijelovima osiguranja i tržišnog poslovanja s kojim će se susretati bez obzira na djelatnost u kojoj budu radili.
 
Uvod u osiguranje. HANFA. Tržište osiguranja. Osiguravajuća društva .Pojmovi u osiguranju. Premije osiguranja. Sudionici na tržištu osiguranja. Posrednici u osiguranju. Likvidacija šteta. Isplata osigurnine. Promidžbene aktivnosti osiguravajućih društava. Zaštita potrošača. Životno osiguranje. Neživotno osiguranje. Mirovinski sustav i mirovinsko osiguranje. Zdravstveno osiguranje. Rizici. Upravljanje rizicima. Osiguranje od odgovornosti. Osiguranje plaćanja. Pravni aspekti osiguranja. Odgovornost za štetu.