Kroz nastavne cjeline i aktivnosti studenti se osposobljavaju za primjenu nekih naprednih načela funkcijskog i objektno-orijentiranog programiranja prilikom razvoja programskih rješenja Python programskim jezikom koja mogu sadržavati jednostavne i složene strukture podataka. Uz to, naglasak je stavljen i na naprednije tehnike i pristupe obrade tekstualnih datoteka, te rad sa strukturiranim, polustrukturiranim i nestrukturiranim skupovima podataka koji se dohvaćaju iz različitih izvora. Na samom kraju obrađuju se osnovna načela višenitnog programiranja u Pythonu. 

Studenti će se upoznati s poviješću, osnovnim postavkama te tehnikama statistike. Glavni akteri u povijesti statistike: C. F. Gauss, Jakob Bernoulli, Francis Galton, Karl Pearson, Charles Spearman, Ronald Fischer, Florence Nightingale, William Sealy Gosset.

Teorija skupova, kombinatorika i osnove vjerojatnosti. Osnovni pojmovi deskriptivne statistike: mjere grupiranja (aritmetička sredina, medijan, mod) i mjere raspršenja (raspon, IQR, standardna devijacija, varijanca). Osnovni pojmovi inferencijalne statistike: mjere povezanosti (Spearmanov i Pearsonov koeficijent), testovi razlike (t-test, ANOVA, hi-kvadrat test). Parametrijska i neparametrijska statistika.

Studenti će se upoznati s temeljnim filozofskim problemima kroz znanstvenofikcijsku književnost i film. Kolegij pruža interdisciplinarni uvod u analitičku filozofiju i kulturne studije te osposobljavanje za primjenu filozofskog diskursa u području umjetnosti i popularne kulture.