Kolegij obrađuje povijesni razvoj i podjelu geomorfologije, starost i evoluciju reljefa (Relativna i apsolutna starost, Razdioba geološke prošlosti Zemlje). Analizom faktora oblikovanja reljefa obrađuju se aktivni i pasivni činioci. Nastavna cjelina Globalna tektonika ploča obuhvaća analizu zone spreadinga i zone subdukcije. U sklopu kolegija obrađuje se strukturni reljef Zemlje, magmatizam i seizmizam, morfostrukturna obilježja planetarnih morfostrukturnih reljefnih cjelina.

Sastavni dijelovi i elementi karte. Mjerilo karte. Generalizacija. Metode prikaza geografskih elemenata na karti. Geografska imena. Kartografski znakovi. Sistematizacija karata s obzirom na sadržaj prikazivanja, pouzdanost karte i odabir kartografskih izražajnih sredstava. Topografske i tematske karte. Uvodne napomene o geografskim informacijskim sustavima. Atlasi. Globusi. Čitanje (interpretacija) topografskih karata. Mjerenja na analognim i digitalnim kartama. Vježbe orijentacije u prostoru s pomoću karata, kompasa i GPS prijemnika.

Kolegij je nastavak kolegija Kvantitativne metode u geografiji I u kojem su se studenti upoznali s osnovnim statističkih pojmova, deskriptivnom statistikom i značenjem statističkih metoda u geografskim istraživanjima. Kvantitativne metode II je nadgradnja i obuhvaća gradivo inferencijalne statistike, tj. parametrijskih i neparametrijskih metoda koje se mogu koristiti u geografskim istraživanjima. Obrađuje se testiranje razlika između dviju sredina (t-test), tri i više sredine (ANOVA), testovi frekvencija te korelacije. Predavanja će biti popraćena vježbama u računalnom programu STATISTICA.

Geografski smještaj i položaj Australije i Oceanije uvjetovali su njihov specifičan društveno-geografski razvoj. U okviru kolegija razmotrit će se historijsko-geografski razvoj toga prostora, posebice Australije i Novog Zelanda. Zasebno će se obraditi fizičko-geografska i društveno-geografska obilježja prostora vodeći računa o njihovoj komplementarnosti. U okviru fizičko-geografskih značajki obradit će se geološka građa, reljef, klimatska, hidrogeografska i pedološka obilježja te obilježja flore i faune zbog mnoštva endemskih vrsta. Kod društveno-geografskih značajki zasebno će se obraditi demogeografske značajke te gospodarski razvoj Australije i Novog Zelanda i to zasebno po sektorima djelatnosti. U okviru jednog predavanja razmotrit će se osnovna geografska obilježja mikrodržava Oceanijete geografske značajke i povijest istraživanja Antarktike.