Stjecanje teoretskog i praktičnog znanja o geografskim informacijskim sustavima kroz: ponavljanje osnovnih pojmova (koordinatni sustavi, transformacije, geokodiranje, georeferenciranje) savladanih u kolegiju GIS I); osposobljavanje studenata da samostalno prikupljaju, preuzimaju, analiziranju i vizualiziraju geografske podatke; isticanje važnosti provjere i ispravljanja topologije prikupljenih podataka (topološka pravila i korekcije); učenje studenata kreiranju network dataseta (osnovi za izvođenje mrežnih analiza); upoznavanje studenata s važnosti i mogućnostima primjene naprednih vektorskih analiza (alati ekstenzije Network Analysta) u različitim oblastima i djelatnostima (poslovni GIS, prostorno planiranje, odabir lokacije različitih objekata (site location); upoznavanje sa osnovama GeoDa softvera za analizu prostornih podataka; vizualizaciju i izradu tematskih karata generiranih modela.

Hrvatska je tradicionalno iseljenička zemlja što je značajno utjecalo na njezin demografski razvoj tijekom prošlosti, ali i u novije doba. U okviru kolegija će se obraditi povijest iseljavanja iz Hrvatske kroz najvažnija emigracijska razdoblja. Utvrdit će se osnovni emigracijski valovi iz RH. Zasebno će se obraditi razlozi iseljavanja u pojedinim razdobljima te pull čimbenici koji su uvjetovali odabir pojedinih zemalja kao država destinacija hrvatskih iseljenika. Utvrdit će se broj iseljenika u prošlosti tebroj onih koji su bili dio povratničke struje. Temeljem rezultata novijih popisa stanovnika utvrdit će se trenutni broj hrvatskih iseljenika i njihovih potomaka u državama u kojima su najzastupljenijičime  će  se  omogućiti  predodžba  geografske  rasprostranjenosti  hrvatskih  iseljenika  u  svijetu. Objasnit  će  se  trenutno  stanje  po  pitanju  vanjske  emigracije  s  posebnim  osvrtom  na  razloge iseljavanja te dobno-spolni i obrazovni sastav iseljenika.

Osnovni cilj kolegija je da studenti steknu znanje o pojavama i procesima nastanka tala. Specifičnim uvjetima nastanka raznih tipova tala na Zemlji, što je rezultiralo i razvojem različitih klasifikacija. Studenti će biti upoznati s klasifikacijom tala u RH i njenom korelacijom s WRB klasifikacijom, što će im omogućiti što bolji uvid u raširenost pojedinih tipova tala na Zemlji. Na kraju, upoznati ih sa tlom kao sastavnim dijelom krajobraza.

U ovom kolegiju daje se pregled turističkog razvoja u svijetu i dovodi u vezu s društvenim političkim kao i prirodnim promjenama. Objašnjava se odnos turizma i održivog razvoja s naglaskom na značaj i ulogu prirode i prirodne baštine za razvoj turizma. Analiziraju se svjetski trendovi u turističkom prometu kao i njihovi čimbenici. Upoznaju se pojedine turističke regije svijeta. Poseban je naglasak na obilježja turističkog razvoja Europe: Sredozemlje, alpski prostor, zatim na angloameričke turističke regije. Upoznaju se i ostale turističke regije: obilježja afričkog turizma, azijsko-australsko turističko područje s turističkim regijama. Posebno se upoznaju turističke regije Hrvatske, njihova prirodna obilježja, turistički razvoj i turistički promet