Osnovni cilj kolegija jest usvajanje temeljnih znanja o psihologijskoj metodologiji i razvijanje kritičkog mišljenja kako bi studenti mogli razumjeti rezultate znanstvenih istraživanja, odnosno doseg određenih znanstvenih spoznaja s obzirom na primijenjenu metodologiju te znati odabrati i primijeniti prikladne znanstvene metode i tehnike u planiranju i provođenju vlastitih istraživanja.


Kolegij pokriva sadržaje iz područja deskriptivne statistike i osnova inferencijalne statistike. Studenti će biti upoznati s ulogom statističkih analiza u istraživačkom procesu te s osnovnim pojmovima u statistici. Naučit će grafički i tabelarno prikazivati rezultate mjerenja te ih opisivati prikladnim mjerama središnjih vrijednosti i mjerama varijabilnosti. Nadalje, studenti će naučiti odrediti i adekvatno interpretirati položaj pojedinog rezultata u skupini. Naposljetku, studenti će usvojiti logiku testiranja hipoteza kroz provjeravanje statističke značajnosti razlika između dvije aritmetičke sredine, odnosno kroz primjenu t-testa.

Cilj kolegija je upoznati studente s temeljnim i primijenjenim područjima u psihologiji te osnovnim teorijskim postavkama, znanstvenim metodama i praksama rada u okviru tih područja. Nakon izvršenih obveza _(pohađanje predavanja i polaganje pismenog ispita) student će moći: opisati i razlikovati znanstvene metode koje se koriste u proučavanju psihičkih procesa i ponašanja, objasniti osnovne zakonitosti prema kojima se odvijaju psihički procesi i ponašanje i opisati i razlikovati temeljna i primijenjena područja u psihologiji.