Kolegij obrađuje povijest arheologije, arheološke misli i prakse. Obrađuju se osnovni koncepti i teorijski smjerovi od onih najranijih do suvremenih metodoloških pristupa. Nastava započinje obradom najranijih antikvarskih pojava i pojava povijesne misli, preko evolucionizma, kulturno povijesnog pristupa, procesne i postprocesne arheologije. Osim toga, raspravljati će se i o različitim disciplinama unutar arheologije kao što su primjerice socijalna ili kognitivna arheologija. Tijekom svakog predavanja će se kod studenata poticati rasprava čime će se razvijati njihovo zanimanje za teorijsku arheologiju.

Kratak pregled osnova geologije: građa Zemlje, geološke strukture, egzodinamski faktori i endodinamika Zemlje, tektonika ploča, kronostratigrafski sustav (razdoblja geološke prošlosti).
Paleoklimatologija: temeljni mehanizmi globalnih klimatskih promjena; Milankovićevi ciklusi; uzročno-posljedične veze promjene klime s ciklusom CO2 i termohalinom cirkulacijom u oceanima; klimatske promjene tijekom geološke prošlosti.
Geologija kvartara: problematika definiranja trajanja kvartara; litološki, biolioški i ostali zapisi kvartarnih promjena; geokronološka podjela kvartara temeljena na kisikovim / marinskim izotopnim stadijima (OIS / MIS); promjene u okolišu: paleoklimatske i paleogeografske; apsolutna (eustatska) i relativna promjena morske razine; geološke promjene i kvartarna sedimentacija na području Hrvatske.
Metode datiranja pojava i događaja iz geološke prošlosti: radiometrijske, dendrokronologija, paleomagnetizam, tefrokronologija.

Kolegij je u cijelosti posvećen grani arheologije koja se bavi proučavanjem brodova i brodogradnje kroz povijesna razdoblja. Nastava započinje povijesnim pregledom razvoja znanstvene grane te njezinim dosadašnjim postignućima, a nastavlja se teorijskim i praktičnim objašnjenjima osnovnih principa i načela, te metodologije znanstvenog istraživanja. Kolegijem se studentima predočuje nužnost interdisciplinarnog istraživanja i interpretacije pisanih i ostalih dostupnih izvora. Praktičan rad usmjeren je na razumijevanje brodskih konstrukcija putem laboratorijskih i terenskih vježbi. Kolegij upoznaje studente s relativno mladom granom arheologije koja se za postizanje znanstvenih rezultata u jednakoj mjeri koristi arheološkim nalazima na kopnu i u moru. Kod studenata se stvara podloga za razumijevanje složene problematike proučavanja brodskih konstrukcija. Praktičnim radom studente se osposobljava za izradu osnovne terenske dokumentacije.