Cilj kolegija je da studenti savladaju osnove teorijskog znanja bitnih za razumijevanje biologije pčela i gospodarenje u cilju ostvarivanja direktnih i indirektnih koristi od pčela. Studenti će se upoznati sa životom i radom pčela, te njihovim gospodarenjem. Pretpostavka za rad s pčelama jest poznavanje načina osobne zaštite od neželjenih uboda, te poznavanje pribora, opreme, objekata i košnica. Biti će upoznati sa tehnologijom proizvodnje meda, peluda, propolisa, voska, matične mliječi te pčelinjeg otrova, te ulogom pčela u ekosustavu.

Upoznati glavne vrste stoke, odnosno domaćih  životinja (govedo, svinju. ovcu, kozu i perad), njihove biološke značajke, načine uzgoja i korištenja; naučiti kako se odrediti prema pojedinom obliku stočarske proizvodnje (izbor vrste, proizvoda, sustava držanja i gospodarenja), savladati bitne sastavnice upravljanja stočarskom proizvodnom jedinicom.

- usvojiti osnovne postavke fiziologije ronjenja
- usvojiti osnove specifičnost boravka ronioca pod morem, pod djelovanjem povišenog tlaka
- usvojiti osnovna znanja o utjecaju ronjenja na disanje, rad srca i funkcioniranje krvotoka
- usvojiti osnovne postupke s ozlijeđenim roniocem
- usvojiti osnovne mjere i postupke u prevenciji i zbrinjavanju nastalih povreda te u liječenju akutnih i kroničnih posljedica nastalih tijekom ronjenja