Izborni kolegij na diplomskom studiju etnologije i antropologije

Od sedamdesetih godina prošlog stoljeća i lingvističkog obrata smjenjuju se u antropologiji i znanostima o kulturi najraznovrsniji obrati s namjerom što jasnijeg diferenciranja područja istraživanja, te u potrazi za novim epistemologijama propitivanjem postojećih metodskih i metodoloških pretpostavki pojedinačnih disciplina. Karakteristično za svaki od obrata jest upravo dekonstruktivni moment u odnosu na svaku od pojedinačnih disciplina. Obrati propituju pojmovni aparat znanstvenih kanona, posebice njegovu strogu ograničenost na samo jednu od znanstvenih disciplina, ali i na njihovu eurocentričnu samouvjerenost o uvjetima mogućnosti same znanstvenosti inicirane europskom znanošću. Utoliko obrati oslobađaju od fiksacija na homogene kulturne prostore i znanstvene paradigme i otvaraju se pluralnosti kulturnih procesa i njihovih izričajnih oblika bez da sami postaju paradigmama. Kultura prestaje biti viđena samo kao tekst ili komunikacija, a ponajmanje se razumije kao cjelina. U naporu oko kritičkog odnosa spram svakog holizma, obrati omogućuju sasvim novo kritičko-refleksivno strukturiranje istraživačkog polja kulturnih znanosti i njihovog međusobnog susreta posredništvom ‘putujućih pojmova’ (travelling concepts) i interdisciplinarnog redefiniranja.

U kolegiju ćemo razmotriti neke od najvažnijih obrata u antropologiji (kulturni, performativni, vizualni, afektivni, prostorni) referirajući se na svima u temelju ležeći lingvistički obrat. Pažnja će biti posvećena i novom  ontološkom obratu.

Ishodi:

–       Razumjeti obrate u antropologiji kao i spoznajne konzekvence njihove primjene.

–       Razviti kreativan način razmišljanja o kulturnim pojavama  te izbjegavanje mehaničke primjene postojećih poznatih paradigmi i modela

–       Dekonstruirati stereotipno i neupitno pozitivističko razumijevanje «antropoloških činjenica»

–       Koristiti se različitim istraživačkim bazama podataka

–       Održati usmeno izlaganje i sudjelovati u raspravama na temelju prethodne pripreme

–       Kritički razmišljati i argumentirano iznositi mišljenje, usmeno i u esejističkoj formi.