Izborni kolegij Etnografije Sredozemlja na diplomskom studiju etnologije i antropologije

Izborni kolegij na diplomskom studiju etnologije i antropologije. Kolegij je otvoren i studentima drugih studijskih programa. 

Cilj je kolegija upoznavanje studenata s poticajima i modelima imenovanja u raznim kulturama, s posebnim  obzirom na hrvatski imenski sustav. Osobita će se pozornost posvetiti utjecaju kulturnoga okružja na motivaciju nadijevanja osobnih, zemljopisnih i drugih imena te analizi odnosa između imena i identiteta (pojedinca i zajednice). Razmatrat će se na koji način imena odražavaju jezično-povijesni i kulturno-socijalni kontekst u kojem su nastala. Analiiziraju se imenski sustavi s područja Hrvatske i Europe, ali i odabrani sustavi Afrike, Amerika, Australije. Uvođenjem studenata u metodologiju onomastičkih istraživanja istaknut će se važnost imenske građe za poznavanje hrvatske kulture u sredozemnom i srednjoeuropskom okružju.

Još od Mletačke povelje 1964. godine koja je pojam „integriteta“ zamijenila pojmom „autentičnosti“ traju rasprave i prilagodbe poimanja baštine i kulture pod snažnim utjecajem izmijenjenih tehnoloških okolnosti i tržišta, na što je u etapnom putovanju k „Dokumentu iz Nare“ 1994. i Konvencije o očuvanju nematerijalne kulturne baštine 2003. godine akademske odgovore uspješno ponudila antropologija. Uključivo shvaćanje kulture kakvo prakticiraju antropolozi na ovom ćemo mjestu pratiti do etnoloških korijena i time implicirane društvene aktualnosti po mjeri naše vlastite akademske tradicije.

U pandemijskim okolnostima studenti su obvezni sudjelovati u predviđenim dijaloškim oblicima nastave s e-platformi učenja (Merlin i asocirani servisi).