Cilj je kolegija Fonologija hrvatskoga standardnog jezika usvajanje temeljnih znanja o općoj fonologiji te o fonologiji i morfonologiji hrvatskoga standardnog jezika. Studenti će se upoznati s općim načelima fonologije i s ostvarajima tih načela u hrvatskome standardnom jeziku te s teorijskim i normativnim problemima na području fonologije. Nastava se organizira u obliku predavanja i seminara. Na predavanjima se studenti upoznaju s programskim sadržajima, a na seminarima rješavaju konkretne jezične zadatke, komentiraju domaće zadaće te izlažu seminarske radove.

Napomena: Kolegij slušaju studenti jednopredmetnoga (5 ECTS-a) i dvopredmetnoga (3 ECTS-a) preddiiplomskoga studija hrvatskoga jezika i književnosti.

Prikaz povijesnog razvoja hrvatske književnosti 19. stoljeća s najvažnijim autorima i njihovim opusima te stilovima, pravcima i modelima hrvatske književnosti od hrvatskog narodnog preporoda, preko protorealizma i realizma do začetaka moderne. Cilj je upoznati studente s razvojem hrvatske književnosti 19. stoljeća u konstituiranju nacionalnog identiteta i kulure, i to u kontekstu s paralelnim društvenim i književnopovijesnim zbivanjima u ostalim europskim zemljama.

Književnici: Stanko Vraz, Petar Preradović, Ivan Mažuranić, Dimitrija Demeter, Matija Mažuranić, Antun Nemčić, Dragojla Jarnevićeva, Janko Jurković, Luka Botić, Mato Vodopić, Franjo Marković, August Šenoa, Rikard Jorgovanić, Ante Kovačić, Eugen Kumičić, Josip Kozarac, Vjenceslav Novak, Ksaver Šandor Gjalski, Josip Eugen Tomić, Fran Mažuranić, Silvije Strahimir Kranjčević, Jagoda Truhelka, Marija Jurić Zagorka, Janko Leskovar, Antun Gustav Matoš, Ivo Vojnović