Izborni predmet koji se izvodi na preddiplomskom studiju Povijesti i koji mogu upisati svi studenti Sveučilišta u Zadru. Bavi se društvenom poviješću antičke Grčke i Rima.


Cilj predmeta je upoznavanje s najstarijom prošlošću zemalja u kojima se od­vijala hrvatska povijest. Stu­de­n­te se osobito upozorava na važnu ulogu hrvatskoga prostora u europskoj (a time i svjetskoj) pra­­povijesti te na kontinuitet naseljavanja hrvatskog prostora od najstarijih vremena do su­vre­­me­nog doba.


Cilj predmeta je upoznavanje s počecima ljudskog razvoja i ranim stupnjevima kulture te civilizacijskim razvojem na Bliskom istoku. Studenti se upoznaju s uvjetima i okolnostima koji karakteriziraju opće stupnjeve evolucije, posebno sjedilaštvo i neolitizacija, te nastankom složenih i stratificiranih društava i gradskog života. Na primjeru ranih povijesnih žarišta Bliskog istoka (u Aziji i u Egiptu) stječe se uvid u razvoj koji se zbiva neovisno i drugdje. Osobito se nastoji pokazati značaj bliskoistočnog razvitka za razvoj susjednih dijelova Sredozemlja.