Kolegij Tehnike slikovnog prikaza je obvezatni kolegij na 1. godini stručnog studija Radiološka tehnologija i sastoji se od 30 sati predavanja i 45 sati vježbi, ukupno 75 sati (4 ECTS). Nastava se izvodi na Kliničkom zavodu za radiologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka. (U 2020./2021.g. se predavanja odvijaju online preko MS teams platforme)

Opis predmeta: 

U okviru kolegija student će upoznati mnogobrojne radiološke tehnike koje u dijagnostičke svrh koriste ionizirajuća i neionizirajuća zračenja (rentgenske zrake, ultrazvučne valove, elektromagnetne valove visoke frekvencije, itd.), a dijele se na tri osnovne skupine: izravne analogne metode, neizravne analogne metode i digitalne metode. Tijekom nastave student se upoznaje s prednostima digitalnih metoda 


Ciljevi predmeta su upoznavanje studenata s fotokemijskim promjenama i nastankom slike na fotografskom filmu, pojašnjenje razlike u fotografskom učinku između rendgenskog zračenja i vidljivog svjetla te nastanka slike na fotografskom i rendgenskom filmu. Usvajanje znanja o fluorescentnom učinku rendgenskog zračenja. o vrstama sjena u radiologiji i njihovoj prezentaciji na filmu i ekranu dijaskopskog uređaja. Usvajanje znanja o sastavu rendgenskog fotomateriijala, vrstama i svojstvima rendgenskog filma te o čuvanju rendgenskih filmova. Usvajanje znanja o građi i namjeni te prednostima korištenja radiografskih folija. Upoznavanje s teorijom fotokemijskog djelovanja, tamnom komorom, fotografskom obradom i obilježavanjem eksponiranog filma, metodama kemijske obrade filma, radiografskim kazetama, održavanjem uređaja za automatsku obradu filma te ocjenjivanjem rendgenograma. Relativno veliki fond sati vježbi pruža mogućnost osposobljavanje za samostalan rad, odnosno za stručno rukovanje s neeksponiranim i eksponiranim rendgenskim filmom, radiografskim kazetama i folijama te sa svim raspoloživim uređajima za automatsku obradu filma. Potom,  o principima fotostimulirajuće luminescencije, latentna slika, kristali barij fluorohalida i europija (BaFIX:Eu). Lasersko čitanje informacije i stimualcija, fotodetektor (fotomultiplikatorska cijev, digitalizacija analogne informacije (ADC).  Vrste CR detektora – „storage phospor „ (SP). Igličasti/kristalični detektori, Dvojni (dual sided read out) CRT sustavi, Linearni (Line scan reader) CR sustavi. Vrste detektora DR detektora i principi nastanka slike, silikonska aktivna matrica, kapacitator, tankoslojne diode i tranzistori. Scintilator, fotodioda i silikonska aktivna matrica. Nastanak latentne slike, sustav isčitavanja indirektnih digiitalnih detektora. CCD sustavi i primjena u digitalnim kamerama, princip rada, dimenzije fosforescentnog zaslona, demagnifikacija. Selenski fotokondukotri, linijski parovi, razlike prema CR sustavima. Prostorna rezolucija – MTF, Nyqusitov teorem, „aliasing“, osjetljivost na X-zrake – DQE, odnos signala i šuma, dinamička širina, ostale karakteristike – osjetljivost na raspršeno zračenje, degradacija slike u CR ili DR-u, prostorni i temporalni artefakti, temporalna stabilnost, LCD i CRT monitori, formati digitalne slike i kompresija.


Cilj kolegija Patologija je upoznati studente s osnovama nastanka bolesti i patološkim promjenama na organima i organskim sustavima. Patologija je jedan od temeljnih predmeta neophodnih za razumijevanje drugih kliničkih predmeta koji su dio nastavnog gradiva i kurikuluma Preddiplomskog stručnog studija Radiološka tehnologija. Nastava se sastoji od 30 sati predavanja i 30 sati vježbi; ukupno 60 sati (4 ECTS).


Ciljevi kolegija. Osnovni cilj kolegija je usvajanje znanja, vještina i stjecanje kompetencija za rješavanje etičkih problema i dilema  s kojima se suočavaju prvostupnici radiološke tehnologije. Realiziranjem nastavnog sadržaja taj cilj se operacionalizira u sljedeće podciljeve: a)  stjecanje znanja  o posljedicama znanstveno-tehnološkog napretka  na moral i etiku u medicini s posebnim osvrtom na radiološku tehnologiju; b) osposobljavanje  studenata/ica za etičku analizu i argumentaciju etičkih rješenja; c) ukazivanje na pluriperspektivnost i integrativni pristup u rješavanju bioetičkih problema u praktičnom djelovanju prvostupnika radiološke tehnologije; e) primjena odrednica Kodeksa etike i deontologije djelatnosti sanitarnog inženjerstva, zdravstvene radiološko-tehnološke djelatnosti, djelatnosti radne terapije i medicinsko-laboratorijske djelatnosti Hrvatske komore zdravstvenih radnika ( u daljem tekstu Kodeks HKZR).

Sadržaj kolegija. Etika i moral, Etička standardizacija u medicini od Hipokratove zakletve do medicinske etike, Etika zdravstvene skrbi, Bioetika, Propitivanje moralnog ponašanja i djelovanja u etici zdravstvene skrbi, Bioetičke dileme ,Tijelo i osobnost u bioetici, Paternalizam u medicini, medicinskoj etici i etici zdravstvene skrbi,  Informed consent u radiološkoj tehnologiji , Privatnost, povjerenje i zdravstvena tajna