Proces primaljske njege je obvezni kolegij koji se sastoji od 30 sati predavanja i 60 sati vježbi. Kolegij se izvodi u predavaonicama Fakulteta zdravstvenih studija te na odjelima Klinike za ginekologiju i porodništvo. U slučaju nepovoljne epidemiološke situacije kolegij će se održati On line na platformi MS Teams. 

Ciljevi kolegija su : 

  • usvajanje pristupa po pravilima Procesa zdravstvene njege koji obuhvaća individualizirani pristup  te uvažavanje bio psihosocijalnog jedinstva pojedinca
  • kritičko razumijevanje i analiziranje teorijskih postavki procesa zdravstvene njege 
  • osposobljavanje studenata za samostalno prikupljanje podataka, analiziranje, postavljanje primaljske dijagnoze i vrednovanje individualiziranje zahtjeva za zdravstvenom njegom
  • kritičko planiranje i izvođenje zdravstvene njege
  • sintetiziranje i vrednovanje provedene zdravstvene njege i evaluacija iste

Kolegij Osnove primaljske njege je obvezni kolegij na prvoj godini Stručnog studija primaljstvo i sastoji se od 30 sati predavanja, 60 sati vježbi, ukupno 80 sati (5.5 ECTS).

Cilj kolegija je primarno usvajanje znanja i vještina iz osnova primaljske njege, odnosno temeljnih intervencija i postupaka u zbrinjavanju i liječenju trudnica, rodilja i babinjača te ginekoloških bolesnica. Naglasak je stavljen na praćenje zdravstvenog stanja te prepoznavanje nepravilnosti, posebno vitalne ugroženosti. Student će razumjeti sociokulturne te ostale čimbenike koji utječu na primaljstvo i zdravstvenu zaštitu. Poznavati će zdravstveni sustav države, pravilnik o pravima pacijenata, organizaciju zdravstvene zaštite te organizaciju primaljske službe. Student će biti osposobljen izvoditi predviđene vještine prakse primaljstva.