- Nositelj kolegija: Ines Panjkota
- Izvođač kolegija: Martina Bituh
Predmet daje pregled modela, modeliranja i osnove optimiranja u struci.
Kroz tri cjeline predmeta analiziraju se modeli, DRI preporuke za
skupine i pojedince te njihova primjena u modeliranju i/ili optimiranju.
Kroz rada sa baze podataka energetskog i nutritivnog sastava namirnica
se analizira ponuda obroka i/ili proizvoda te se utvrđuju potencijalna
odstupanja od preporuka. Prema problemu iz radne okoline ili zadani
problem se kritički promatra s ciljem objektivnog pristupa planiranju
obroka i/ili proizvoda. Sukladno postavljenom problemu, primjenjuje se
simpleks metoda u linearnom optimiranju ili se primjenjuje nelinearno
optimiranje. Predmet završava usmenim izlaganjem problema iz struke koji
sadrži sve tri cjeline: (i) modele i modeliranje, (ii) rad sa
jednostavnim ili složenim bazama podataka te (iii) postupak planiranja
jela/jelovnika i/ili novog proizvoda, nekim od alata za optimiranje.
- Nositelj kolegija: Jasenka Gajdoš Kljusurić