Prediplomski studij Sanitarno inžinjerstvo

Kolegij je jedan od obaveznih predmeta na 3. godini Preddiplomskog sveučilišnog studija sanitarnog inženjerstva. Sastoji se od 24 sata predavanja i 6 sati seminara, a nosi opterećenje od 2,5 ECTS-bodova. 

Kolegij obuhvaća tehnike i principe proizvodnje, distribucije i potrošnje hrane koji su zajednički različitim vrstama hrane. Osmišljen je da bude horizontalan presjek kroz različite prehrambene tehnologije: konzervne, esktraktivne i neke od posebnih tehnologija. 

Cilj kolegija je da polaznici usvoje principe i upoznaju standardne tehnike u poslovanju s hranom, kao i temeljne propise iz domene osiguranja kvalitete i zdravstvene ispravnosti hrane. Time se osposobljavaju za osnovnu komunikaciju i suradnju s ostalim strukama uključenim u proizvodnju, preradu, distribuciju i potrošnju hrane.

Kolegij Stručna praksa je obvezni kolegij na trećoj godini preddiplomskog sveučilišnog studija Sanitarnog inženjerstva i sastoji se od 15 sati seminara i 60 sati vježbi, ukupno 75 sati (5 ECTS). Kolegij se izvodi u prostorijama nastavne baze Medicinskog fakulteta, Katedri za zdravstvenu ekologiju - laboratorijima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te na terenu (komunalna poduzeća, naftna i brodograđevna industrija, inspekcijska tijela, tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave...) .

Kolegij Opća toksikologija je obavezni kolegij na 3. godini Preddiplomskog sveučilišnog studija diplomiranih sanitarnih inženjera. Kolegij se sastoji od 15 sati predavanja, 24 sati seminara i 6 sati vježbi (ukupno 45 sati). 

Cilj kolegija je osposobljavanje za aktivno i stručno uključivanje u procese praćenja, kontrole i zaštite od djelovanja toksičnih tvari na organizam čovjeka, ali i drugih živih bića. Studenti se upoznaju s općim pojmovima u toksikologiji, metodama dokazivanja i određivanja pojedinih otrova, biokemijskim mehanizmima djelovanja pojedinih toksičnih tvari te prevencijom odnosno liječenjem trovanja.

Cilj kolegija je da studenti upoznajuopća svojstva mikroorganizama i parazita kao i njihove moguće štetne učinke na ljudsko zdravlje i čovjekovu neposrednu okolinu. Također će upoznati osnovnepostupke suzbijanja neželjenih učinaka spomenutih organizama te osnovne značajke koje omogućuju njihovo prepoznavanje. Upoznati ćeosnove rada, temeljne tehnike u mikrobiološkom i parazitološkom laboratoriju.


Kolegij Mikrobiologija hrane  je obvezni kolegij na trećoj godini Preddiplomskog sveučilišnog studija sanitarnog inženjerstva i sastoji se od 15 sati predavanja, 15 sati seminara i 30 sati vježbi, ukupno 60 sati (4 ECTS). Kolegij se izvodi u predavaonama Medicinskog fakulteta te u prostorijama Zavoda za mikrobiologiju i parazitologiju, kao i putem MS teams-a.

Kolegij Mikrobiologija hrane nastavak je kolegija Opća mikrobiologija i parazitologija i ima za cilj proširiti znanje iz opće mikrobiologije na odabrana poglavlja mikrobiologije namirnica uz razriješavanje zakonskih regulativa o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica.

Studenti će nakon završenog kolegija pored općih kompetencija vladati osnovnim pojmovima i vještinama iz mikrobiologije hrane, ISO standardima i zakonskim regulativama o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica.

Nakon uspješno savladanog kolegija studenti će moći nabrojiti i opisati mikrobnu kontaminaciju namirnica pri pripremi i proizvodnji, značaj i posljedice. Studenti će dobiti znanje o kemijskim i fizikalnim osobitostima namirnica koje pogoduju rastu mikroorganizama kao i kemijskim i fizikalnim metodama spriječavanja rasta mikroorganizama u namirnicama. Studenti će moći objasniti kvarenje namirnica uzrokovano mikroorganizmima, zakonske regulative o mikrobiološkoj čistoći, HACCP strategiju nadzora nad procesima proizvodnje namirnica. Studenti će moći razlikovati i objasniti bolesti uzrokovane mikroorganizmima koji se namirnicama prenose na čovjeka te bolesti uzrokovane parazitima koji se namirnicama prenose na čovjeka. Studenti će moći utvrditi i izvesti laboratorijske postupke određivanja mikrobiološke čistoće pogona za proizvodnju i promet namirnica te izvesti laboratorijske postupke dokazivanja mikroorganizama i parazita u namirnicama prema ISO standardima.

Tijekom ovog kolegija studenti će razvijati oralne komunikacijske vještine i unaprijediti znanje iz informatičkih tehnologija. Nadalje, studenti će razvijati timski rad, rješavati probleme i donositi logične zaključke.

Svi predviđeni oblici nastave (predavanja, seminari, laboratorijske vježbe) su obvezni. Od svakog se studenta očekuje da prisustvuje svim nastavnim jedinicama, aktivno učestvuje u raspravama i laboratorijskim vježbama te redovno prati dnevne zadatke.




Kolegij  Bioetika obvezatni je kolegij na I. godini Preddiplomskog sveučilišnog studija Sanitarno inženjersvo. Kolegij se realizira u 15 sati predavanja i 15 sati seminara, ukupno 30 sati i 2 ECTS. Nastava će se u ak. 2020./21. realizirati on line putem platformi Microsoft Teamsa, Merlina i e-mailom  

Ciljevi kolegija. Osnovni cilj kolegija je usvajanje znanja, vještina i stjecanje kompetencija za rješavanje medicinsko-etičkih i bioetičkih pitanja i problema s kojima se suočavaju pružitelji zdravstvenih usluga.

Realiziranjem nastavnog sadržaja taj cilj se operacionalizira u sljedeće podciljeve: a)  stjecanje znanja  o  utjecaju tehničko-tehnoloških i znanstvenih postignuća na moral i etiku u biomedicini; b) osposobljavanje  studenata/ica za donošenje moralnih sudova i etičkih odluka; c) naglašavanje važnosti u preuzimanju odgovornosti za primjenu etičkih standarda prema kojima se donose sudovi o kvaliteti etičke argumentacije; d) ukazivanje na pluriperspektivnost i integrativni pristup u rješavanju bioetičkih problema u praktičnom djelovanju svih zdravstvenih djelatnika; e) primjena etičkih teorija i etičkih načela u postupku analize i rješavanja slučajeva iz prakse sanitarnog inženjera; f) pluriperspektivni pristup kvaliteti života i javnom zdravlju

Sadržaj kolegija. 1. Etika i moral; 2. Bioetika: sadržajno i metodološko određenje; 3. Etika zdravstvene skrbi i etika javnog zdravstva : povijesni i suvremeni pristupi; 4. Interdisciplinarnost, pluriperspektivnost i integrativnost bioetike; 5. Vrijednosti u biomedicini i zdravstvu; 6. Bioetičke teorije; 7. Bioetička načela; 8. Odnos između pružatelja i korisnika zdravstvenih usluga; 9. Sanitarna djelatnost u pravnoj i etičkoj normi; 10. Privatnost, povjerenje i zdravstvena tajna; 11. Bioetika i okoliš; 12. Zdravlje, bioetika, okoliš i politika

Detaljni opis načina rada na kolegiju su u posebnom dokumentu – PSSI 20.-21. UPUTE STUDENTIMA. Dokument će biti postavljen na Merlin 12.4.2021., dana kad je predviđen početak nastave.