Kolegij Stručna praksa I je obvezni kolegij na prvoj godini Diplomskog sveučilišnog studija Sanitarnog inženjerstva i sastoji se od 40 sati vježbi (1 ECTS). Kolegij se izvodi u prostorijama nastavne baze Medicinskog fakulteta, Katedri za zdravstvenu ekologiju - laboratorijima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te na terenu (komunalna poduzeća, naftna i brodograđevna industrija, inspekcijska tijela, tijela lokalne i područne (regionalne) samouprave...).

Cilj kolegija je primjena usvojenih znanja Preddiplomskog sveučilišnog studija Sanitarnog inženjerstva te prve godine Diplomskog sveučilišnog studija Sanitarnog inženjerstva te osposobljavanje studenata za samostalan i kreativan rad na velikom broju različitih područja kao što su poslovi inspekcije, DDD-a, rad s otrovima, prehrambena industrija, kontrola kvalitete hrane i vode, procjena utjecaja različitih djelatnosti na okoliš, zaštita na radu, turizam i drugo.

Sadržaj kolegija je slijedeći:

Vježbe: Primjena usvojenih znanja i vještina u laboratoriju i terenskom radu, uzorkovanju okolišnih uzoraka, analizi uzoraka, izradi izvješća, nalaza i elaborata...

Izvođenje nastave:        

Nastava se izvodi u obliku vježbi. Predviđeno vrijeme trajanja nastave je ukupno 1 tjedan. Tijekom vježbi nastavnik mentor pokazuje te nadzire aktivno sudjelovanje studenata u laboratoriju i terenu. Nastavnici sa studentima raspravljaju o specifičnostima izvođenja laboratorijske i terenske nastave. Izvršavanjem svih nastavnih aktivnosti student stječe 1 ECTS bod.

Cilj kolegija je osposobiti buduće magistre sanitarnog inženjerstva za prikupljanje i interpretaciju informacija o mehanizmima ili uzrocima pojave ili nastanka prvenstveno procesnih kemijskih opasnosti u hrani, metodama za njihovo analitičko određivanje te mogućim preventivnim i korektivnim mjerama.  

Oblici nastave uključuju pretraživanje literature, kritičko čitanje, interpretiranje i diskutiranje sadržaja znanstvenih ili stručnih radova odnosno propisa iz područja kemijskih opasnosti u hrani.


Uvod u management predstavlja upoznavanje širokim područjem suvremenog upravljanja. Danas se od menadžera očekuje da djeluje što učinkovitije, dobro poznavajući istovremeno financije, zakonske procedure, marketing, informacijsku tehnologiju, ali isto tako i upravljanje ljudskim potencijalima.

Kroz ovaj kolegij studenti će upoznati psihologiju menadžera i važnost osobnog razvoja; komunikacijske vještine, upravljanje ljudima; upravljanje promjenama; financijski menadžment i kako upravljati rizikom; upravljanje resursima; djelotvorno operativno upravljanje i formiranje uspješnog tima.



Cilj kolegija je osposobiti buduće magistre sanitarnog inženjerstva za stručnu komunikaciju s drugim strukama izravno uključenim u poslovanje s hranom životinjskog podrijetla, radi uspješnog obavljanja aktivnosti iz domene prevencije i nadzora neželjenih utjecaja poslovanja s hranom na okoliš i na zdravlje ljudi, te aktivnosti iz domene higijene i sanitacije u poslovanju s hranom. 

Studenti se kroz kolegij upoznaju s karakteristikama sirovina, principima i tehnikama prerade, konzerviranja ili distribucije različite hrane životinjskog podrijetla, zahtjevima kvalitete te opasnostima specifičnim za pojedinu vrstu hrane životinjskog podrijetla. 

Oblici nastave uključuju praćenje predavanja, rad u laboratoriju, obavljanje zadataka tijekom te pisanje izvještaja nakon terenske nastave, vježbanje primjene propisa te kritičkog čitanja i interpretiranja znanstvenih ili stručnih radova iz područja sigurnosti i kvalitete hrane životinjskog podrijetla.


Cilj kolegija je osposobiti buduće magistre sanitarnog inženjerstva za stručnu komunikaciju s drugim strukama izravno uključenim u poslovanje s hranom biljnog podrijetla, radi uspješnog obavljanja aktivnosti iz domene prevencije i nadzora neželjenih utjecaja poslovanja s hranom na okoliš i na zdravlje ljudi, ili aktivnosti iz domene higijene i sanitacije u poslovanju s hranom. 

Studenti se kroz kolegij upoznaju s karakteristikama sirovina, principima i tehnikama prerade, konzerviranja ili distribucije različite hrane biljnog podrijetla, zahtjevima kvalitete te opasnostima specifičnim za pojedinu vrstu hrane biljnog podrijetla. 

Oblici nastave uključuju praćenje predavanja, rad u laboratoriju, obavljanje zadataka tijekom i pisanje izvještaja nakon terenske nastave, vježbanje primjene propisa te kritičkog čitanja i interpretiranja znanstvenih ili stručnih radova iz područja sigurnosti i kvalitete hrane biljnog podrijetla.


Kolegij Specijalna toksikologija je obavezni kolegij na 1. godini Diplomskog studija   sanitarnog inženjerstva. Kolegij se sastoji od 30 sati predavanja i 60 sati seminara (ukupno 90 sati) (8 ECTS-a).

Ciljevi predmeta:

Tijekom kolegija studenti će naučiti temeljne mehanizme toksičnosti odabranih skupina lijekova na organske sustave, njihove farmakokinetske/toksikokinetske osobine kao i principe prepoznavanja trovanja lijekovima i liječenja trovanja. Nadalje, studenti će naučiti  temeljne mehanizme toksičnosti odabranih skupina toksičnih tvari iz okoliša na organizam čovjeka, ali i drugih živih bića te principe  liječenje trovanja uzrokovanih otrovima iz okoliša.