Predmet Tjelesna i zdravstvena kultura je obvezan za studente I. i II. godine studija i iz tog predmeta studenti ne dobivaju numeričke ocjene već samo potpis o redovitosti pohađanja nastave. Osnovna zadaća tjelesne i zdravstvene kulture u visokim obrazovanju je poticanje aktivnog i zdravog načina života te istodobno stjecanje novih teorijskih informacija o značaju kontinuiranog i primjerenog tjelesnog vježbanja. Ciljevi Tjelesne i zdravstvene kulture u visokom obrazovanju su: 1) osposobljavanje studenata za individualno tjelesno vježbanje, 2) usavršavanje temeljnih teorijskih i praktičnih kinezioloških znanja, 3) utvrđivanje interesa, antropoloških obilježja i motoričke informiranosti studenata, 4) učenje novih konvencionalnih motoričkih znanja, 5) sprečavanje procesa preranog pada osobina i sposobnosti uslijed nedostatne tjelesne aktivnosti, 6) unapređenje socijalne komunikacije, 7) promicanje sportske kulture...
Nastavni plan i program Tjelesne i zdravstvene kulture na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek je jedinstven s obzirom na njegov cilj i opće zadaće. Posebna pozornost je posvećena poštivanju sljedećih kriterija kao što su: interesi i potrebe studenata, atraktivnost nastave, primjerenost i prilagođenost programa te sigurnost studenata tijekom provedbe nastavnog programa. 


Predavanja:

Klasifikacija živog svijeta i zajednička svojstva biljaka i životinja. Kemijski sastav žive stanice. Fizikalna svojstva žive stanice: difuzija, osmoza, turgor, plazmoliza, pinocitoza. Građa i funkcija stanice. Stanične diobe. Fotosinteza. Organizacija staničnog genoma eukariota. Naslijeđivanje, mutacije. Biljna tkiva. Morfologija i anatomija vegetativnih i generativnih organa kritosjemenjača. Životinjska tkiva: epitelno, vezivno, mišićno i živčano. Informacijski i regulacijski sustavi životinja: endokrini i živčani sustav. Metabolički i transportni sustavi: probavni, dišni, krvožilni. Sustav organa za izlučivanje i koža. Lokomotorni sustavi. Spolni sustav.  

Vježbe:

Građa mikroskopa, tehnika mikroskopiranja. Organizacija eukariotske stanice. Produkti izlučivanja protoplasta u biljnim stanicama (rezervne tvari i ergastične tvorevine). Fiziološke reakcije u stanici (plazmoliza i deplazmoliza). Klijanje i parametri germinacije. Mitoza. Anatomija i histologija biljnih tkiva i organa. Anatomija I histologija životinjskih tkiva. Struktura organskih sustava životinja.