Predmet Tjelesna i zdravstvena kultura je obvezan za studente I. i II. godine studija i iz tog predmeta studenti ne dobivaju numeričke ocjene već samo potpis o redovitosti pohađanja nastave. Osnovna zadaća tjelesne i zdravstvene kulture u visokim obrazovanju je poticanje aktivnog i zdravog načina života te istodobno stjecanje novih teorijskih informacija o značaju kontinuiranog i primjerenog tjelesnog vježbanja. Ciljevi Tjelesne i zdravstvene kulture u visokom obrazovanju su: 1) osposobljavanje studenata za individualno tjelesno vježbanje, 2) usavršavanje temeljnih teorijskih i praktičnih kinezioloških znanja, 3) utvrđivanje interesa, antropoloških obilježja i motoričke informiranosti studenata, 4) učenje novih konvencionalnih motoričkih znanja, 5) sprečavanje procesa preranog pada osobina i sposobnosti uslijed nedostatne tjelesne aktivnosti, 6) unapređenje socijalne komunikacije, 7) promicanje sportske kulture...
Nastavni plan i program Tjelesne i zdravstvene kulture na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek je jedinstven s obzirom na njegov cilj i opće zadaće. Posebna pozornost je posvećena poštivanju sljedećih kriterija kao što su: interesi i potrebe studenata, atraktivnost nastave, primjerenost i prilagođenost programa te sigurnost studenata tijekom provedbe nastavnog programa.


Idealni i realni plinovi. Temeljni pojmovi kemijske termodinamike (unutrašnja energija, entalpija, entropija, slobodna unutrašnja energija, slobodna entalpija, kemijski potencijal). Temeljni zakoni kemijske termodinamike (nulti, prvi, drugi, treći zakon termodinamike). Kemijske ravnoteže. Fazne ravnoteže u jednokomponentnim i dvokomponentnim sustavima. Koligativna svojstva otopina. Sniženje ledišta, povišenje vrelišta, osmotski tlak. Ravnoteže na granici faza (napetost površine, adsorpcija). Viskoznost. Kinetika i mehanizmi kemijskih procesa. Koloidni sustavi. Metode odvajanja koloida te svojstva koloidnih otopina. Otopine elektrolita i njihova svojstva.


Kolegij upoznaje studente s kontaminacijom hrane mikroorganizmima tijekom
proizvodnog procesa, mjerama sprječavanja razvoja i uništavanja mikroba u hrani, te primjenom mikrobnih kultura u prehrambenoj industriji i šire.

Predavanja: Primjena čistih kultura mikroorganizama u prehrambenoj industriji i šire. Kontaminacija hrane mikroorganizmima tijekom proizvodnog procesa. Mikroorganizmi uzročnici kvarenja žitarica, brašna, kruha i tjestenine, povrća i voća, mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda, riba i ribljih proizvoda, toplinom konzerviranih proizvoda od mesa, voća i povrća i dr. u hermetički zatvorenoj ambalaži. Mikrobna populacija začina i ostalih dodataka koji se upotrebljavaju u prehrambenoj industriji. Mikroorganizmi zraka i vode. Kontaminacija hrane patogenim mikrooorganizmima. Određivanje kritičnih točaka tijekom proizvodnog procesa namirnica.Sprječavanje razvoja i uništavanje mikroba u hrani. Zakonski propisi o mikrobnoj ispravnosti namirnica.
Vježbe: Mikrobiološka kontrola nekih namirnica, zraka i vode.Izolacija i
determinacija nekih patogenih mikroorganizama. Kontrola higijene pogona prehrambene industrije.