Na ovom kolegiju stječu se znanja o naprednijim metodama sinteze regulacijskog kruga, te metodama upravljanja nekih specifičnih tipova regulacijskih staza. Nadalje, studenti stječu osnovna znanja o svojstvima i realizaciji digitalnih sustava upravljanja. Na laboratorijskim vježbama studenti se detaljnije upoznaju s osnovnim programskim alatom za analizu i sintezu sustava upravljanja (Matlab), te s načinom praktične realizacije sustava upravljanja zasnovanog na digitalnom regulatoru.

Sadržaj: Vrste signala i svojstva sustava. Procesno računalo i programabilni logički kontroler (PLC). Mjerni pretvornici i mjerni uređaji. Podsustav za prikupljanje podataka. A/D i D/A pretvorba. Programska podrška za prikupljanje podataka. Prekidni podsustav računala. Oprema za izlaz procesnih podataka. Izlazni sklopovi. Signalizacije i registracija procesnih podataka. Uloga programske opreme u vođenju procesa računalom. Programska oprema za obradu procesnih podataka. Programski ili sklopovski pristup. Mjerni i upravljački algoritmi. Digitalna realizacija regulatora. Sistemski programi. Operacijski sustavi stvarnog vremena. Korisnički programi i baze podataka. Primjena obrađenih podataka za prikaz i upravljanje procesom. Rukovanje i vođenje procesom. Veza računala s operaterom. Vizualizacija podataka i stanja procesa. Arhiviranje. Postupci za povećanje pouzdanosti rada upravljačkog sustava. Centralizirano i distribuirano upravljanje računalom. Projektiranje računarskog sustava za upravljanje procesom. Količine i tokovi podataka. Projekt veza, daljinskih stanica i centra. Izrada i ispitivanje sustava za upravljanje. Održavanje sustava.

Ishodi učenja
1. definirati i obrazložiti pojam mikro-računalnog i u procesu ugrađenog računalnog sustava
2. analizirati upravljački sustav i definirati upravljačke zahtjeve nad mjernim i izvršnim članovima
3. projektirati i optimirati mikro-računalni sustav prema zahtjevima zadanih primjenom
4. vrednovati i obrazložiti specifičnosti građe odabranoga ugrađenog mikro-računalnog sustava prema upravljačkim potrebama
5. vrednovati rezultate i kvalitetu upravljanja procesom sa i bez mikro-upravljačkih sustava

Osnovna literatura
1. Russell, David Introduction to Embedded Systems: Using ANSI C and the Arduino Development Environment
2. J.G.Bollinger, N.A.Duffie Computer Control of Machines and Processes

Dopunska literatura
1. Crispin, A. J. Programmable Logic Controllers and their Engineering Applications
2. Računala i proces
3. F.Jović Kompjutersko vođenje procesa
4. P.S.Buckley Techniques of Process Control
5. P.Katz Digital Control using Microprocessors
6. Perić, N. Automatizacija postrojenja i procesa - predavanja